IMEI numarası başkasının eline geçerse riskli bir takım durumlar ortaya çıkabilir. Aynı IMEI numarasına ait birden çok cihaz tespit edilirse tüm cihazlar belirli süre sonra sistemsel olarak kullanılmaz hale gelir. IMEI numarası ile cihazın takibi, tespiti, kilidinin açılması gibi birçok işlem yapılabilir.
IMEI sorgulama işlemi sayesinde cep telefonunuzun kim tarafında ve hangi sim kart ile kullanıldığı tespit edilebilmektedir. Telefonun kaybolması veya çalınması gibi durumlarda IMEI numarası sayesinde telefonunuz bloke edilebilecek ve yabancılar tarafından kullanılması engellenebilecektir.
Cihazı sattığınız ya da başkasına verdiğiniz zaman aynı e-posta gönderilerek kayıtlı cep telefonu numarasının yenilenmesi gerekiyor. Yani IMEI numaranız kopyalandıktan sonra üretici firma ile iletişime geçerek IMEI numaranız cep telefonu numaranız ile eşleştirildiği zaman ortada hiçbir sorun kalmıyor.
Sorun yaşamazsınız. IMEI ise size ait daha önce internete girmiş ve kullanmadığıniz telefonunun IMEI numarasını yeni alacağınız telefona kaydettirin.
İlgili 38 soru bulundu
IMEI'si klonlanan telefonlarda sakın bunu yapmayın! Teknoloji çağında adeta bir ihtiyaç haline gelen cep telefonlarının kaçak kullanımının engellenmesi için yüklenen ve telefon kimliği olarak da bilinen IMEI bir başka cihaza kopyalandığında her iki telefonu da kullanılamaz hale getirebiliyor.
normal şartlarda veri silinmez imei atarken programlar sadece root istiyor bu kadar sistem dosyasında yazılı imeiyi değiştiriyorsun yani verin silinmiyor.
IMEI numarasının başka cihaza kopyalandığının tespit edildiği durumda: Cihazınız Samsung Türkiye Garantisi altında ise 444 77 11 numaralı Samsung Türkiye Müşteri Hizmetleri hattını arayarak destek alabilirisiniz.
Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır. Kayıt edilmesi zorunlu olan cihazlar nelerdir? Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların (IMEI numarasına sahip) tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir. (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar vs.)
Kapatılma yapılmasının sebebi, IMEI'nin çalındığının anlaşılmasıdır. IMEI'nin çalınması sebebi ile de telefonun operatör firması tarafından telefonun özelliklerinin kısıtlanması da mümkündür. Bir IMEI İki Telefonda Kullanılabilir Mi? IMEI'nin farklı cihazlarda kullanılması mümkün değildir.
TBMM Telekulak Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, cep telefonlarının IMEI adı verilen kimlik numaraları öğrenildiğinde kolaylıkla dinlenebildiğini anlattı.
IMEI numarasının en önemli işlevi telefonunuz çalındığında veya kaybettiğinizde bulunmasına yardımcı olur. Telefonun IMEI numarası, GSM operatörü ve yerel kolluk kuvvetlerinin veritabanlarına kaydedilir. Böylece bu numara kaydı yoluyla çalınan veya kayıp telefonlar izlenir.
Genelde kullanılmayan bir telefonuna IMEI numarası kaçak yolla gelen telefona kopyalanıyor. Tabi bu yasal olmayan bir yöntemin olduğunu bizlere gösterir. IMEI Klonlama Nedir? IMEI klonlama işlemi yurt içine kaçak yolla giriş yapmış olan telefonlar için tercih edilir.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “IMEI kopyalanması suçtur.
Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltilmişti. 2024'te yolcu beraberinde yurt dışından getirilen telefon IMEI kayıt harcı 31 bin 692 liraya çıkacak.
2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
E-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranılarak öğrenilebilir.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Kullandığınız cep telefonunun IMEI numarası kopyalandıysa BTK iki SIM karttan sinyal aldığı için her iki telefona da bir uyarı mesajı gönderiliyor. Bu uyarı mesajı sonrası cihazın faturası ile BTK'ya müracaat etmeniz gerekiyor. Cihazın sahibi olduğunuzu belgelediğinizde kopyalanan diğer cihaz kapanıyor.
Son olarak kaçak ve ya çalıntı telefonlara IMEI atılması halinde yakalananların 20 bin lira civarında para cezasına çarptırıldıklarını aktaran Tamer Benzer şunları söyledi: "IMEI çakılmış bu kaçak ya da çalıntı telefonların yakalanması durumunda 20 bin liraya kadar para cezasının uygulandığını biliyoruz.
Bu cihazların kullanıcıları 1 yıl içinde yasal düzenlemeler çerçevesinde başvuru yaparak, Hazine'ye aktarılacak ve bir defaya mahsus 250 TL tutarındaki kayıt ücretini (klonlanmış IMEI kayıt ücreti) yatırmaları halinde cihazların elektronik kimlik bilgisi ilgili abonenin numaraları ile eşleştirilerek, kullanılabilecek.
Yurt dışından getirilen cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt işlemleri, ithalatçı veya imalatçı için tahsis edilen kullanıcı hesabıyla yapılacak. 1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıl kesintisiz sinyal alınamayan telefonların IMEI kaydı silinecek.
Hectopat. Fabrika ayarı IMEI yi siler hocam maalesef, tekrar atılması gerekir.
Yurt dışından yanımda getirdiğim cihaz için ne kadar sürede IMEI kaydı yaptırmalıyım? Aynı yıl içinde birden fazla cihaz için IMEI kayıt işlemi yapabilir miyim? Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz. Yurt dışından getirdiğim cihazın IMEI kayıt işlemini nasıl yapabilirim?
Sizde mümkün olduğunca cihazınızın IMEI numarası ve seri numarasını kimseyle paylaşmayın. Özellikle IMEI numarası eğer kopyalanırsa cihazınız sahte cihaz konumuna düşer ve iletişime kapanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri