Müdürlüğün verdiği onaya göre raporları işleme alınır. Ancak rapor aldıkları zaman, aldıkları raporun gün sayısı kadar ders saati ücreti aylık ödemelerinden kesilir.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SAĞLIK RAPORU İŞLEMLERİ
Ücretli öğretmenler 3 gün ve üzerinde rapor alır ise; https://uyg.sgk.gov.tr/vizite/welcome.do adresinden ilgilinin raporlu olduğu tarihlerde çalışmadığına dair onay verilmesi gerekmektedir. Sisteme giriş e-bildirge kullanıcı adı ve iş yeri şifresiyle yapılmaktadır.
· * Bu öğretmen 1 gün rapor alırsa ;Pazartesi günü 7 saati varsa 7 saate girmediği için 23 saat derse girmiş olur. 23-15=8 saat ek ders. Toplamda 23+5(DYK)=28 saatten 2 saat planlama alır. Sınıfı olduğundan 2 saat rehberlikten alır. Toplamda 8+2+2=12 saat ek ders alır 8 saat ek dersi kesilmiş olur.
Günlük ücretli çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu, genellikle 3 gün ve üzeri raporlar için rapor parası ödemektedir. Ancak, 1 ve 2 günlük raporlar için maaş kesintisi yapılır, bu durumda ne SGK ne de işveren tarafından ödeme yapılmaz.
Sözleşmeli personel rapor aldığında "Sosyal Sigortalar Kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı ilgilinin ücretinden düşülür." denir buradan anlaşılacağı gibi maaşından bir kesinti olmayacak, sadece Sosyal Güvenlik Kurumunun ödemiş olduğu iş göremezlik ödeneği kadar bir düşüş olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Devlet memurunun rapor alması durumunda maaş kesintisi söz konusu değildir. Devlet memuru polis, ebe, doktor ya da mühendis olabilir. Mesleklerin değişmesi rapor durumunda herhangi bir değişim oluşturmaz. Memur, kaza ya da hastalık sonucunda bir rapor aldığında maaşından bir kesinti yapılmaz.
Raporlu olunan sürenin 3. Gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder.
Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,5 lira, yatarak tedavide de 167,68 lira günlük rapor parası alıyor. Asgari ücrete gelecek olan zamla bu rakamlar da güncellenecek.
İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır. İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.
SGK'dan geçici iş göremezlik ödemesi almanız için rapor aldığınız gün sayısının iki günden fazla olması gerekiyor. SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, raporlu olunan 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapıyor.
Ücretli öğretmenler en fazla 3 günlük bir rapor alabilirler.
Devlet memurları ayaktan tedavi kapsamında aldığı tek seferde 7 güne kadar olan raporlarda herhangi bir maaş kesintisi uygulanmaz.
İşçinin raporu kaç gün olursa olsun, üçüncü günden itibaren rapor parası ödenecektir. Hatta bazı hallerde rapor parası, sınırsız süre boyunca ödenmeye devam edebilir. Ancak şunu söyleyebiliriz ki; bir ya da iki günlük raporlarda işçiye rapor parası ödenmeyecektir.
RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR? Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.
Diğer 4/a(eski deyimle SSK) statüsündeki sigortalılar gibi ücretli öğretmenlerin de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için evvela 30 genel sağlık sigortası gün sayısı olması gerekmektedir. Bu gün sayısı sağlık tesisine başvuru tarihinden önceki bir yıl içindeki toplam gün sayısı olarak dikkate alınacaktır.
Ücretli olarak görev yapan bir öğretmen aldığı görevleri ve sorumlulukları yerine getirilmezse okul idaresi tarafından işine son verilebilir.
7 Günlük Rapor Parası Hesaplama
7 günlük raporda sigortalı çalışan ayaktan tedavide 1.556,80 TL ve yatarak tedavide 1.167,60 TL ödeme almaya hak kazanır.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.
Ancak SGK'dan ödenek alabilmeniz için raporlu olunan gün sayısının 2 günden fazla olması gerektiğini belirtelim. Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır. İş göremezlik raporu hesaplaması yapmak biraz zor görünüyor olabilir.
Bu sayı -raporun ilk 2 günü ödeme yapılmayacağı için- raporlu olunan gün sayısının 2 eksiği ile çarpılır. Tedavi şeklinin ayakta veya yatarak olmasına göre hesap tamamlanır. Belirtmek gerekir ki ayakta tedavilerde ⅔, yatarak tedavilerde ise ½ oranında ödeme alınmaktadır.
SGK'lı çalışanlara ödenen rapor parası en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Alınan sağlık raporunun en az 3 günlük olması gerekmektedir. Aksi takdirde 3 günden daha az olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Dolayısıyla 5510 sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında sigortalı olup, 1 veya 2 gün istirahat raporu almış olan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği verilmeyeceğinden, işverenleri tarafından çalışılmadığına dair bildirim yapılmasına da gerek bulunmamaktadır.
Hastalık durumunda 1 günlük veya 2 günlük istirahat raporları için rapor parası ödenmediğinden, 1-2 günlük hastalık raporları için çalışılmadığına dair bildirim yapılması gerekmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri