İş göremezlik raporu ne zaman onaylanır? İş göremezlik raporu, raporun bitiş tarihini takip eden ayın en geç 26'sına kadar işveren tarafından onaylanmalıdır.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.
Rapor, elektronik ortamda işverenin sistemine düşmektedir. Bu durumda sağlık raporu ne zamana kadar onaylanmalı sorusu akla gelmektedir. Sistemden rapor süresini kontrol eden işveren, raporda yazan istirahat bitiş, işe başlama tarihini takip eden ayın en geç 26'sına kadar onaylamalıdır.
– Buna göre muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veren işyerleri için işçi rapor onaylama süresi rapor bitimini takip eden ayın 26'sı, yani muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin son tarihidir. Ayın 26'sı resmi tatil ya da bayram tatiline denk gelirse ya da uzatılırsa rapor işveren onayı süresi de buna istinaden uzar.
Ancak raporun e-devlete düşmesi 3 iş günü kadar sürebilir. Rapor, öncelikle doktor tarafından düzenlenir ve hastanenin sekreterliğine iletilir. Sekreterlik, raporu işleme koyar ve daha sonra e-devlet sistemine yükler. Bu süreç genellikle 3-5 iş günü sürmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
E-devlet platformu olan turkiye.gov.tr üzerinden ilgili raporlara ulaşmak mümkündür. Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden basit bir arama sorgusuyla ulaşılabilen bir işlemdir.
"Doktor en fazla kaç gün rapor verebilir?" derseniz aile hekimi dışındaki doktorlar 40 güne kadar rapor verebilirler. Eğer 40 günün sonunda da sağlık sorunlarınız devam ediyorsa bu kez heyete başvurmanız gerekir.
İstirahat raporları mali müşavirler tarafından Kuruma bildirilmesi unutulursa ya da unutulmayıp zamanında yapılmazsa idari para cezası uygulanacaktır.
İşveren raporu bildirmezse 2 bin 502 lira ceza uygulanıyor
"İşveren olarak geç bildirdiğinizde, aylık asgari ücretin onda biri, hiç bildirmediğiniz tespit edildiğinde ise asgari ücretin yarısı oranında ceza uygulanıyor." 2022 yılı için ceza bedeli 2 bin 502 lira olarak belirlendi.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.
İstirahat süresinin bitiş tarihinin içinde bulunduğu aya ait “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi”nin(E-Bildirge) bildirim süresi içerisinde(Takip eden ayın 23. günü) , vizite giriş sistemini(https://uyg.sgk.gov.tr/vizite/welcome.do) kullanarak elektronik raporların onaylanması gerekir.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Raporlu işçi için sistemde ''Çalışmadığına Dair Bildirim'' seçilerek ''Onay''landığında raporlu süreye ilişkin onay gerçekleşir. İşçinin istirahat raporu aldığı süreler ''Onaylı Raporlar'' kısmına intikal eder. Bir diğer husus ise; bazı durumlarda raporların elektronik ortamda sisteme girilmesi mümkün olmamaktadır.
Ödemede gün sınırlaması yok!
Ancak heyet raporu olduğu müddetçe, işçi yıl boyunca istirahatli olduğu gün sayısı kadar rapor parası alabilecektir.
Evet, usulüne uygun olduğu müddetçe hem de defalarca alınır. Yalnız, alınan her yeni raporun önceki raporu sona erdirdiği unutulmamalıdır. Eğer çalışan, rapor bitmeden rapor aldığında; tüm rapor sürelerini toplayarak toplam istirahat süresini hesaplarsa yanlış yapacaktır.
Raporluyken işe çağrılan işçi işe gitmek zorunda değildir | Ekmek ve Gül. Sağlık (istirahat) raporu olan işçi, işveren tarafından işe çağrılsa bile işe gitmek zorunda değildir. İşçinin raporluyken çalışması nedeniyle işten çıkarılması İş Yasası'na aykırı olur.
İşveren işçiyi işten çıkarırsa kapsamdaki raporluluk süresi dahil işçinin çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise işçiye kıdem tazminatı ödenir. Raporlu işçinin iş sözleşmesi usulsüz şekilde fesih edildiği takdirde işveren işçiye ihbar tazminatı ile birlikte kıdem tazminatı öder.
Örneğin işçi yıllık ücretli izinli ya da istirahat raporlu iken süreli fesih bildiriminde bulunulabilir ancak fesih bildirim süreleri yıllık ücretli iznin ya da istirahat raporunun bitiminden itibaren işlemeye başlar.
İş göremezlik raporunun Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hekim tarafından verilmiş olması gerekir. İnternet üzerinden düzenlenen istirahat raporları SGK'nın sitemine otomatik olarak düşer.
Alınan rapor süreliyse, süreli engelli raporu geçerlilik süresi bir yıldır. Yılın son gününe kadar geçerlidir. "Engelli raporu süresi bitince ne olur?" sorusunun cevabı şöyledir: Eğer zamanında rapor yenilenmezse engellilik raporu düşer ve engelli haklarından yararlanamazsınız. Bu durumda raporun yenilenmesi gerekiyor.
Adı geçen yönetmelikte belirtilen usul ve esasa uyulmadan alınan raporlar da kuruma bilgi verilmeyerek,hastalık iznine çevrilmez ve memur görevine başlamadı sayılır veya da izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terketmiş sayılır.
Ancak o yerde sağlık kurulu bulunan SGK ile sözleşmeli bir sağlık hizmet sunucusu bulunmaması ve hastanın tıbbi sebeplerle sağlık kurulu bulunan SGK ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucusuna nakline imkan bulunmaması halinde tek hekimler en çok 10 gün daha hastalık raporu düzenleyebilir.
Doktor yılda işçiye en fazla 40 gün rapor yazabilir. 40 günü aşan raporlarda ise işçiye iş göremezlik ödeneği ödenmez.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Raporunu henüz yenileme imkanı bulamayan, güçlük yaşaması muhtemel vatandaşlarımız olduğundan mağduriyet yaşanmaması amacı ile süreli sağlık raporlarının geçerlilik süreleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatılmıştır." açıklaması yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri