Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir. İlk tornavida kullanımı da 1700'lü yıllara rastlar. İngiltere'de 1797 yılında, Henry Maudslay (1771-1831) Amerika'da David Wilkinson 1798'de cıvata patenti almışlardır.
Bazıları, vida dişlerinin M.Ö.400 yıllarında, Tarentum'un mimarları tarafından icat edildiğini saymaktadır (M.Ö 428 – M.Ö 350).
En çok kullanılan baş biçimine göre civata çeşitleri; altı köşe başlı, havşa başlı yarıklı, alyan, yıldız tornavida başlı olarak sıralanabilir. Altı köşe başlı civatalar makine sanayinde ağırlıklı olarak kullanılır ve kullanım alanına göre tam boy veya kısmi dişli şekilde üretilebilir.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
Hammadde Seçimi: Civata üretiminde genellikle demir, çelik, alüminyum, bakır gibi metaller kullanılır. Seçilen malzeme, civatanın kullanılacağı yer ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Dövme İşlemi: Civatanın baş kısmı bu işlemle şekillendirilir.
İlgili 15 soru bulundu
Cıvata Kalite Çeşitleri
8×8=64 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır. HRC 21~29 sertlik değerleri arasındadır. 10.9 kalite cıvatalar DIN Normlarına uygun olarak, 41Cr4 malzemeden imal edilir. 10×9=90 Kg./mm2 çekme dayanımı vardır.
Cıvata üretiminde ağırlıklı olarak yapı çelikleri, ıslah çelikleri, karbon çelikleri, borlu çelikler ve paslanmaz çelikler kullanılmaktadır. Alaşımlı veya alaşımsız çelikten cıvata üretimi, mekanik beklentilere göre belirlenmektedir. Cıvatalık çelikler ısıl işlemli veya ısıl işlemsiz olarak teslim edilebilirler.
Gerçekte İskenderiyeli Heron tarafından M.Ö. 1. yüzyılda bulunmuş olan vida, o zamanlardan itibaren cerrahi aletlerde kullanıldı. Döküm tekniği ile üretim yapılıyordu. Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir.
6.8 kalite civata, ISO 898-1 standardına göre belirlenen bir çelik kalitesi ölçütüdür. Bu kalite standartı, çelik civataların mekanik özelliklerinin uygunluğunu garanti eder. 6.8 kalite civatalar, genellikle düşük yük taşıyan uygulamalarda kullanılır. 6.8 kalite civataların birçok avantajı vardır.
Civata kalite sınıfları iki rakamlı olarak: 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12.9 şeklinde belirtilir. Bu iki rakamlı gösterimden çıkarılanlar: Birinci rakam 100 ile çarpılıdığında malzemenin çekme mukavemetinin değerini verir.
Asitler, yakıcı, kemirici ve tahriş edici oldukları için asit banyosunda biraz uzun süre tutulan veya asit içerisinde unutulan cıvataların dişlerinin kullanılmayacak kadar mukavemet kaybetmesine neden olurlar. Sertleştirilmiş 10.9 ve 12.9 kalite Cıvata, Somun ve Saplamaları incelterek da kırılgan hale getirirler.
Cıvata ile Vida Arasındaki Farklar
Vidalara göre daha büyük üretilmektedir. Cıvatalar çoğunlukla somun ile birlikte kullanılmaktadır. Vidalar ise çoğunlukla mevcut bir gövde üzerine vidalanmaktadır. Cıvata da sıkma momenti somun üzerine uygulanırken, vidalar da ise sıkma momenti vida başı üzerine uygulanmaktadır.
Paslanmaz civata, paslanmaz çelikten yapılmış bir vidanın adıdır. Paslanmaz çelik, normal çelikten daha dayanıklı ve paslanmaz özelliklere sahip bir malzemedir.
Ucu sivri olan malzeme vida, ucu kör olan malzeme ise cıvatadır. Vida, açılacak yivler ile iki malzemeyi birleştirirken cıvata, somun ve bağlantı ekipmanı ile iki parçayı birbirine bağlar.
Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan öngerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.
A2 paslanmaz genelde 304 veya 18/8 olarak adlandırılır, çünkü %18 krom ve %8 nikel içerir. A2 östenitik bir paslanmaz çeliktir ve neredeyse manyetik değildir ancak soğuk çalışma sürecinden dolayı mıknatısa hafifçe yapışır. A2-70 en çok kullanılan sınıftır, 70 700 N/mm2 çekme mukavemetini temsil eder.
TDK'ya göre cıvata kelimesinin doğru yazılışı "cıvata"dır.
Bu tip cıvatala, genellikle somunla birlikte kullanılan bir cıvata çeşididir. Havşa başı, cıvatanın baş kısmının etrafında genişletilmiş bir yüzeye sahiptir. Bu genişleme, cıvatanın somunu veya başka bir parçayı daha iyi kavramasını sağlar.
Vidanın bulunuşu kesin bir tarihe dayanmamakla birlikte İsa'dan Önce (MÖ ) 1. yüzyılda şarap yapımında kullanılan ağır tahtalarda vidadan yararlanılmıştı. Ondan öncesinde, çeşitli bulgulara göre Yunanistan'da kullanıldığı gözlemlenmiştir.
Vida dişi tepeleri ve dipleri geniş olan (sivri olmayan) trapez profilli, simetrik kesitli vidalardır. Trapez vidalar hareket vidası olarak preslerde, krikolarda, vanalarda, torna ve freze tezgâhlarının tabla ve konsol millerinde kullanılır. Trapez vidaların uç açıları 30°dir.
Genellikle metal veya plastik malzemeden yapılan, dış yüzeyi dişli olan bir bağlantı elemanıdır. Vidalardaki dişler, genellikle helisel (sarma) yapıdadır ve bir somun veya bir delik içine vidalanabilir.
Civata kalite sınıfları iki rakamlı olarak: 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12.9 şeklinde belirtilir. Bu iki rakamlı gösterimden çıkarılanlar: Birinci rakam 100 ile çarpılıdığında malzemenin çekme mukavemetinin değerini verir.
Çakma insert somun ve vidalar ahşap,plastik,metal malzemelerde kullanılırlar. Ahşap metal,plastik metal,plastik ahşap v.b. kombinasyonlarda kullanılmaktadırlar. Gömme civatalar setskur adı ile de anılırlar ve insert somunlarda olduğu gibi ahşap,plastik,metal v.b. malzemeleri birbirine bağlamaya yarar.
İmbus civata başının oturacağı yerin somun anahtarı giremeyecek kadar dar olduğu hallerde veya cıvata başının dışarıda kalması istenmeyen hallerde kullanılan silindirik başlı gömme anahtarlı civatalardır. Allen başlı, alyen başlı ya da alyan başlı civatalar olarak da bilinmektedir. Alyen anahtarı ile kullanılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri