DPT tarafından sağlanan kaynakla TÜBİTAK UZAY tarafından, danışmanlık ya da dış destek alınmadan Türkiye'de tasarlanan uydu, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya'nın Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny Fırlatma Üssü'nden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi. 969 saniye içinde yörüngeye yerleşen uydu ...
Türkiye 2003 yılında Bilsat projesi ile yer gözlem uydu teknolojisinde başarılı bir adım atmıştır. Kazanılan tecrübelerle Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan Rasat, 2011 yılında uzaya gönderilmiştir.
Tasarım ömrü 3 yıl olan uydu, 17 Ağustos 2022 itibariyle, yörüngede 11'nci yılını başarıyla tamamladı ve 28 Ağustos 2022'de emekliye ayrıldı.
RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye'nin ve TÜBİTAK UZAY'ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur.
Yerli ve milli ekipmanlara uzay tarihçesi kazandırıldı
BİLSAT Projesi'nden kazanılan deneyimlerle 2004-2011 yıllarında geliştirilen ilk yer gözlem uydusu olan RASAT ise 3 yıl tasarım ömrüyle yerli olarak üretildi.
İlgili 20 soru bulundu
Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu RASAT, 2011 yılında yörüngeye gönderildi. 3 yıl görev süresi öngörülen RASAT 11 yıl boyunca hizmet verdi.
2011 yılında yörüngeye gönderilen ve 11 yıl boyunca hizmet veren Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu RASAT emekliye ayrıldı. TRT Haber'in aktardığına göre; Türkiye'nin uzay alanında atılımları sürüyor. Türk mühendisler tarafından üretilen uydular uzun ömürleriyle dikkat çekiyor.
Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusu olan Rasat uydusu Tübitak Uzay'ın öncülüğünde 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya'dan uzaya gönderilmiştir.
Pankromatik bantta 7,5 m ve kırmızı, mavi, yeşil bantlarında 15 m. yer örneklem mesafesine sahip olan uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevrenin izlenmesi ile şehircilik ve planlama amaçlarıyla görev yapmaktaydı.
RASAT uydusundan farklı olarak yer gözlem uydusu değil de keşif-gözlem uydusundan dolayı askeri amaçla da kullanılabiliyor.
Türkiye'de tasarlanıp üretilen ilk gözlem uydusu RASAT
RASAT uydusu, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngede halen hizmet veriyor.
TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan, üretilen ve test edilen Yüksek Performanslı Uçuş Bilgisayarı (BİLGE), X-bant Verici ve Gerçek Zamanlı Görüntü İşleme (GEZGİN) ekipmanları ile Enstitümüzde bulunan yer istasyonu yazılımları RASAT Projesinde başarılı bir şekilde kullanılarak uzay tarihçesi kazanmış oldu.
Uzayda 10 yılını başarıyla tamamlayan RASAT'ın bir maketi, bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) sergilenmeye başlandı.
Uydu Filosu ve Özellikleri. Türkiye'nin ilk uydusu Türksat 1A, 24 Ocak 1994 tarihinde fırlatılmış ve kalkışından 12 dakika sonra infilak etmiştir. Türksat 1B uydusu da aynı yıl içinde gönderilmiştir. Şirketin üçüncü uydusu Türksat 1C, 1996 yılında hizmete alınmıştır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretiminin gerçekleştiği Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ni ziyaret etti.
TÜBİTAK UZAY uydu teknolojileri alanına BiLSAT projesi ile ilk adımı atmıştır. RASAT uydusu yerli yapım ilk gözlem uydusu olarak Ağustos 2011'de yörüngedeki görevine başlamıştır. Sanayii ortaklığı (TUSAŞ A.Ş.) ile gerçekleştirilen GÖKTÜRK-2, Yerli Yapım İlk Yüksek Çözünürlüklü Gözlem ve Uzaktan Algılama Uydusudur.
Yörüngesi gitgide alçalan Sputnik 1, fırlatmadan 92 gün sonra, 4 Ocak 1958'de atmosfere girerek yandı.
Geliştirme, üretim ve test faaliyetlerine 19 Temmuz 2010 yılında başlanan GÖKTÜRK-1 uydusu, 2012 yılında fırlatılan GÖKTÜRK-2'den sonra ikinci askeri uydu olma özelliği taşıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli ve milli gözetleme uydusu İMECE'nin 2023'ün Ocak ayında, Türksat 6A'nın ise 2023'ün ortalarında uzaya fırlatılacağını, böylece uzaydaki uydu sayısının 10'a yükseleceğini söyledi.
Daha önce fırlatma operasyonu hava şartları nedeniyle 3 kez ertelenen İMECE uydusunun Türkiye'deki fırlatma programı, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hedef istihbaratına yönelik ihtiyacını, coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsüyle karşılayacak Göktürk-1 gözlem uydusu, 6 yıl önce bugün 5 Aralık 2016'da Fransız Guyanası'ndaki Koruou Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı.
Çalışmalar devam etmekle bir- likte; hâlihazırda ülkemizin 5'i haberleşme (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B), 3'ü gözlem (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) olmak üzere uzayda aktif olarak çalışan 8 uydusu bulu- nuyor.
Uzay sondalarının amacı bilim insanlarının detaylı araştırmalar yürütebilmesi için topladıkları bilgileri Dünya'ya göndermektir. Uzay Sondası Dünyaya Geri Döner mi? Ay'a ilk gönderilen ve kısmen başarı gösteren ilk uzay sondası Luna 1 olmuştur.
TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen İMECE, 3 ertelemenin ardından ABD'nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri