Hamsinin ayıklandıktan sonra 1 gün soğuk suda bekletilmesi gerektiğine dikkat çeken Saraç, hamsi tuzlamanın inceliklerini şöyle anlattı: “Hamsi ayıklandıktan sonra 1 gün soğuk ve hafif tuzlu suda bekletilir.
Buzdolabında en az 30-45 gün bekletin. Bu süre sonunda, hamsi tuzlamanızın yemeğe hazır hale gelmesi için, tuzun içinden çıkardığınız balıkları iyice yıkayın. Sonra fazla tuzlu tadından arındırmak için 1-2 saat kadar suda bekletin. Damak tadınıza göre bu süreyi uzatabilir ya da kısaltabilirsiniz.
Ayıklama işleminden sonra tüm balıkları bir süre tuzlu suda bekleterek temizlenmesini sağlayın, akan suyun altında durulayın. Tuzlu suda bir süre beklettiğinizde üzerinde kalan kalıntılardan temizlenecek olan balıklar için son aşamada akan suyun altında durulama işlemi yapmayı da unutmayın.
üzerine tekrar tuz serpilir. hamsilerin hepsi bu şekilde kavanoza dizildikten sonra en üst kısmı da kalınca bir tuz ile kaplanır ve en üste de bir taş ya da ağırlık konulur. kapağı kapatılıp dolabın alt kısmında bekletilir. bir yıl bozulmadan kalabilir.
En üstüne tuzla tamamen kapatıp kavanozumuzu karanlık serin bir mutfak rafımıza koyuyoruz.Yaklaşık on beş günde balığımız olur tuzda pişen balıklarımızı tuzlarını elimizle sıyırarak saklama kabına alıyoruz.
İlgili 45 soru bulundu
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.
Daha sonra hafif tuzla birlikte yoğrulup bekletilir. Halk arasında 'hamsi paslanır' diye söylenir. Bu durum hamsinin paslanması değil yağını atmasıdır. Yani hamsi kanının kırmızı şeklinde pas almasıdır.
Kuru olduklarına emin olduktan sonra bir tabağa alınıp üzerlerine tuz ve mısır unu serpilir. 1 kilo hamsiye ne kadar tuz atılır? Bir çay kaşığı ve daha azı yetecektir.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker. Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
ScientificAmerican sitesinin haberine göre; kışın karlı yollara uygulanan tuzlama işlemi, aslında kar yağmadan önce yapılması gerekiyor! Buz oluşumunu önlemek için kaya tuzu veya bir tuzlu su çözeltisi püskürterek sürücüleri kaygan koşullardan korumak amaçlanır.
Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım-Şubat arasıdır.
Göçmen bir balık olan hamsi yaklaşık 3-4 yıl yaşar ve birinci yılın sonunda eşeysel olgunluğa ulaşır ve yaşamı boyunca iki defa döl verir. Her yumurtlama periyodunda 13.000-40.000 civarında yumurta bırakır (Slastenenko, 1955-1956).
Deniz tuzu, sofralık tuz, 4 yumurta akı ve suyu bir karıştırma kabında harç kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kâğıdı yerleştirin ve balığın altına zemin olması için tuzlu harcın yarısını tepsiye serin.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Hamsi kolayca temizlenebilen balık türlerinden biridir. Temizleme işlemi için sirke kullanma ihtiyacı duyuyorsanız, yıkayabilirsiniz. İlk olarak hamsinin içini çıkardıktan sonra, sirkeli suya koyarak 10 dakika kadar bekletmeniz, hamsinin daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Hazırlamışken de fotoğrafladım. Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur.
Eğer balık tava yapmak istiyorsanız yapışmaması için dikkat etmeniz gereken ilk şey tava tercihiniz olacaktır. Mümkünse teflon gibi yapıştırmayacak zeminli bir tava tercih etmeye çalışın. Ancak hangi tavayı kullanırsanız kullanın dikkat edilmesi gereken ilk nokta tavanın iyice ısıtılmasıdır.
Sz geldiğinizde köşede pısırık takılan balık cama saldırıyorsa fena halde aç demektir. Bunun dışında pek anlaşılmaz iyice acıktığı. Balıklarda tokluk hissi yok diye biliyorum hatta bazen japon balıkları fazla yemden şişerek öldüğünü biliyorum.
Yaşamın kaynağı olan su, canlıların vücutlarında farklı yoğunluklarda bulunur. Bu, suyu tüm canlıların -su içinde yaşayanlar da dâhil- fizyolojik olarak kullandığı anlamına gelir. Evet, balıklar da su içer.
Balıkların beslenmesi için günde 2 ya da 3 kez yem atmanız yeterli olacaktır. Sabah ve akşam yem atmanız en ideali ve sağlıklısıdır. Ancak yavru balıklar varsa, azar azar ve günde 3-4 defa beslenmesi gerekmektedir. Balıkların aşırı beslenip beslenmediğini anlamak için balık dışkılarını gözlemleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri