Sözlükte “su başına gidip su içmek; hadis nakletmek” anlamlarındaki rivâyet kökünden türeyen râvî (çoğulu ruvât), terim olarak “hadisi öğrenen ve onu eda terimlerinden biriyle nakleden kişi” mânasında kullanılır.
Bu ifade "bir olay, haber anlatılmak" anlamına gelir. Aynı zamanda Türkçe dil bilgisinde kullanılan "rivayet birleşik zamanı" dil bilgisi terimi olarak da kullanılır. Rivayet kelimesiyle ilgili örnek cümle kurmak gerekirse: Tüm gün boyunca sokakta duyduğu dedikodulardan, rivayetlerden bahsedip durdu.
Hadisi kaynağına isnat ederek nakletmek anlamında terim. Sözlükte “sulamak, su başına gidip kana kana su içmek; nakletmek” mânalarındaki rivâyet kelimesi terim olarak “hadisi vb. haberleri senediyle nakletmek, onları söyleyene veya yapana isnat etmek” anlamında kullanılır.
Sadece Türkçede değil Farsçada da kullanılan bu sözcük, hikaye anlatan, haber getiren ve havadis taşıyan kimse anlamına gelir. İslam dininde ise hadis nakleden alimler için bu kelime kullanılır.
Hadisin Yapısı:
Hadis rivayet edenlere ravi, bu işe rivayet, rivayet ettikleri hadise de mervi denilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Bazı sahâbîlerin çok sayıda hadis rivayet etmesinin en önemli sebebi hadis rivayetine duydukları özel ilgidir. Bunların başında 5374 rivayetiyle Ebû Hüreyre gelir.
Kendisi, muksirun sahabileri; Ebu Hüreyre, Abdullan bin Ömer, Enes bin Malik, Hz. Aişe, Cabir bin Abdullah ve Abdullah İbn Abbas şeklinde sıralamıştır.
Resûlullah'ın sözünden önce zikredilen isimler zincirinden oluşan kısım sened, bu kısmı “haddesenâ” ve “kāle” gibi rivayet sözcükleriyle birlikte anarak hadisin metnini Resûlullah'a kadar ulaştırma ve râvileri sırasıyla zikretme işi de isnaddır.
Öğrendiği hadisi rivayet eden kimse anlamında terim. Sözlükte “su başına gidip su içmek; hadis nakletmek” anlamlarındaki rivâyet kökünden türeyen râvî (çoğulu ruvât), terim olarak “hadisi öğrenen ve onu eda terimlerinden biriyle nakleden kişi” mânasında kullanılır.
ravi / râvi / râvî / راوی
Söyleyen, anlatan.
rivayet - Nişanyan Sözlük. Arapça rwy kökünden gelen riwāya(t) رواية “(birinden aktararak) söyleme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça rawā روا “hikâye etti, haber iletti” fiilinin fiˁāla(t) vezninde masdarıdır.
1- Kur'ân-ı Kerim ve Rivâyet
bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber, ensâb, şiir, eyyâmu'l-arabla ilgili bilgiler ezberlenerek aktarılmaktaydı. Şifâhî rivâyetin yanında bazı şairlerin şiirlerini yazdığı da bir gerçektir. Arap şiirinin tedvini ile hadislerin tedvini arasında benzerlikler bu- lunmaktadır.
(bir olay, bir haber vb. için) anlatılmak, ağızdan ağıza yayılmak.
Lafzî mütevâtir bilginin aynı lafızlarla, mânevî mütevâtir ise aynı anlamın farklı lafızlarla nakledilmesini ifade eder. Mütevâtir haberin örnekleri olarak klasik literatürde daha çok Kur'an'ın nakli, beş vakit namaz, namaz rek'atlarının sayısı ve zekât miktarları zikredilir.
Peygamberin kendisi veya sahabeden adalet ve zabt sahibi kimseler vasıtasıyla, yine adalet ve zabt sahibi kimseler aracılığıyla rivayet edilen hadislerdir.
Hadisler bir rivayet zinciri ile İslâm'daki önemli kişilere isnad edilen söz, fiil veya davranışlardır. Hadisler, muhaddis denilen hadis âlimleri tarafından değişik sınıflandırmalara tâbî tutulmuşlardır.
Alimler, rivayetin kabul edilebilmesi için ravide adalet ve zabt olmak üzere iki temel özelliğin bulunması gerekir, demişlerdir. Sözlükte, doğruluk ve dürüstlük anlamına gelen bu kelime, hadis terimi olarak, ravinin rivayet ehliyetini ifade eder.
Arapça rwy kökünden gelen rāwī راوى "rivayet eden" sözcüğünden alıntıdır. rivayet maddesine bakınız.
Hadislerin Ravi Sayısı Bakımından Kısımları:
1- Meşhur hadis: Her nesilde en az 3 ravi tarafından nakledilmiş hadistir. 2- Aziz hadis: Her nesilde en az 2 ravi tarafından nakledilmiş hadistir. 3- Ferd hadis: Bir ravi tarafından nakledilmiş hadistir.
Sözlükte “sayıca çok olmak, artmak” anlamındaki kesret kökünün “if'âl” kalıbından türeyen müksir kelimesi çok hadis rivayet eden sahâbîyi ifade eder. Az sayıda hadis rivayet eden sahâbilere ise mukıllûn adı verilmektedir.
Râvinin cerhedilmesine yol açan zabt sıfatıyla ilgili kusurlar galat, gaflet, vehim, sika râvilere muhalefet ve hâfıza bozukluğudur.
Ebû Bekir (ra)'in sıddık ünvanını, tereddütsüz onun nübüvveti ve miracı tasdikinden dolayı aldığını açıklar. (1) Bu açıklaması kısa ve açık değilse de biz buradan, Hz. Ebû Bekir (ra)'in niçin sahabeler içinde en faziletli olduğunun bir sebebini görürüz. O da, onun iman ve teslimiyetteki yüksek keyfiyetidir.
İslam'ın ilk günlerinde Mekke'de adı geçen ilk Türk sahabi, Ebu Ubeydullah Süreyc et-Türkî'dir. Süreyc, Hz. Peygamber'in dedesi Abdulmuttalib'in en büyük oğlu olan Haris'in hizmetlisidir. Hanımı Raika da ilk Müslüman Türk sahabiyesidir.
Osman, Talha Bin Ubeydullah, Zübeyr Bin Avvam ve Ebi Vakkas sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri