Rasyonel Duygucu Davranışçı Terapi'nin (RDDT) kurucusu
Rasyonel Duygucu Davranışçı Terapi (RDDT) ilk Bilişsel Davranışçı Terapi'dir (BDT). RDDT, BDT terapileri içinde Aaron Beck ve Albert Ellis'in çalışmaları psikoloji alanına en çok etki etmiş, felsefik kökenleri en gelişmiş, en çok araştırılmış ve en sık kullanılan terapi yaklaşımlarıdır.
Terapinin amacı irrasyonel inanışların yerine alternatif olan rasyonel inanışları bilişsel süreçlerinde değiştirmek ve bireyin kendisini motive edici, beden sağlığını destekleyici, hedeflerine varmada kullanabileceği sağlıklı olumlu duygular yaşamasını sağlamaktır.
Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi yaklaşımı, insanın ruh sağlığını olumsuz etkileyen şeylerin nedeni kötü çevre koşulları değil kendi kendilerini duygusal ve davranışsal olarak işlevsiz hale getirmeleri ve akılcı olmayan bir biçimde davranmaları olduğunu ileri sürer.
Akılcı duygusal davranış terapisi (ADDT), Albert Ellis (1913-2007) tarafından geliştirilmiştir. Psikanaliz eğitimi alan Ellis, psikanalizin edilgen yapısı ve yavaş ilerlemesinden dolayı akılcı duygusal davranış terapisini geliştirmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Davranışçı terapide temel amaç, uyumsuz davranışın azaltılması ya da yok edilmesi ve uyumlu tepkilerin arttırılması ya da öğretilmesidir. Sigarayı bırakma, kilo alma ya da zayıflama ve özgül fobi tedavilerinde davranışçı terapi en etkili psikoterapi yöntemlerindendir.
Albert Ellis (1950'ler) danışanların düşünce örüntülerini analiz etmek için bu sistemi geliştirmiş. A harekete geçirici olay, B danışanın inanç sistemi, C duygusal, bilişsel ve davranışsal sonuçlar, D ise irrasyonel inançların ve düşünce örüntülerinin çürütülmesidir.
Ellis'e göre çöküntüye[ C) neden olan şeyin boşanma olayı (A) değil, ⠀ reddedilme ve başarısızlık hakkındaki kişinin inançlarıdır (B). A-B-C'den sonra D (tartışma) gelir. D, kendi danışanlara akılcı olmayan düşüncelerinin üstesinden gelmeleri için yardım sağlayacak terapötik tekniklerin uygulanmasıdr.
Davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar. Davranışçılar, organizma ve çevre ilişkilerinin insan ve hayvanlarda birbirinin aynı olduğu kanısındadırlar. Bu nedenle hayvanlar üzerinde psikolojik araştırmalar yapmışlardır. Örneğin Pavlov koşullu öğrenme deneylerini köpekler üzerinde yapmıştır.
Sigmund Freud'un psikodinamik yaklaşımı, bilinç dışı zihnin davranış üzerindeki etkisini hesaba katmadığından ve bunun yerine dıştan gözlemlenebilir davranışa odaklandığından dolayı davranışçı yaklaşımı eleştirir.
Kognitif davranışçı terapi; psikolojinin davranışçı ve bilişsel kuram ilkelerine dayalı bir psikoterapi yöntemidir. Yaşanan psikolojik sorunları bu ilkelerle birlikte ele alırken; duygu, düşünce ve davranış arasındaki ilişkiyi incelemektedir.
Beck, bilişsel terapiyi danışanın şu andaki hatalı düşünce süreçlerini düzeltmek için geçmişte kullandığı problem çözme tekniklerini uygulamasına basit bir şekilde yardım eden bir sağduyu terapisi olarak tanımlanmaktadır. Bilişsel terapi tipik olarak kısa süreli, 10 ile 20 seans arası değişen bir tedavi şeklidir.
Teknikler açısından şöyle bir ayrım kısmen edilebilir: ABC kuramı ADDT yaklaşımının bir parçası olarak anılır. Bilişsel terapi ise Sokratik sorgulama, güdümlü keşif ve aşağı doğru ok teknikleri ile daha tanınır.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
ADDT' de kullanılan temel kavramlar; akılcı ve akılcı olmayan inançlar, uygun ve uygun olmayan duygular ve kuramın içindeki en önemli parçalardan biri olan ABC Teorisi'dir.
Albert Ellis kuramını oluştururken ABC modeli olarak ifade ettiği bir kavramsallaştırma yapmıştır. Kurama göre olaylara A (activating event), olayları değerlendirme biçimlerine B (beliefs), sonuçlara (duygu, davranış, psikosomatik belirtiler) ise C (consequence) demiştir (Ellis, 1995).
ABC modelinde A (Olay), B (Düşünce), C (Tepki) olmak üzere üç bileşen vardır. Bir olayı veya durumu tehlikeli, kötü olarak yorumladığımızda korku, öfke, üzüntü, gerginlik gibi duygular yaşarız ve duygularımızla uyumlu davranışlar sergileriz; bağırmak, ağlamak, gitmek gibi.
Rasyonel (Akılcı) Duygucu Davranışçı Kuram (RDDK) (Rational Emotive Behavior Theory) ilk Bilişsel Davranışçı Teori'dir. Klinik Psikolog, Psikoterapist ve bir düşünce adamı olan Dr. Albert Ellis tarafından ortaya konan ABC modeli ile bilim dünyasına kazandırılmıştır.
A-B-C Modeli, Bilişsel Davranışçı Psikoterapinin temelini oluşturan modeldir. Bir olay sonucunda yaşadığımız duygu ve sergilediğimiz davranışların yalnızca olaya bağlı olmadığını, önemli olan esas şeyin o olaya yaptığımız bilişsel atıflar yanı o olayı nasıl yorumladığımız olduğu varsayımına dayanır.
A; uyumlu terapötik ilişki/rapport kurma, B; problemin temeline inme ve C; başa çıkma. Krize müdahalenin temeli, shu ile müracaatçı arasında bir anlayış ve rahatlık hali olan, uyumlu terapötik ilişki/rapport geliştimesidir.
ABC modelinde A, kişinin başına gelen olayı; B, kişinin o olayı algılaması ve yorumlaması sonucu zihninde oluşan olumlu, nötr ve olumsuz düşünceleri; C ise bu yorumlama sonucu verdiğimiz duygusal, davranışsal ve bedensel tepkileri temsil eder.
EMDR terapi, temeli Adatif Bilgi İşleme Modeline dayanan göz hareketleri ile olumsuz anılara karşı verilen tepkilere karşı duyarsızlaştırmayı ve bu tepkileri yeniden işleyerek daha olumlu bir hale getirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Kısaca anlatmak gerekirse, kognitif terapi; düşüncelerimizin, olaylara bakışımız, duygu durumumuz, davranışlarımız, ilişkilerimiz ve yapmak istediklerimizle olan ilişkisine bakar. Kognitif teorilere göre, panik atak yaşayan kişi, fiziksel olarak hissettiklerini yanlış yorumlar, daha doğrusu kaotik biçimde yorumlar.
Gestalt terapi diğer kuramlara oranla en deneyimsel terapi türüdür. Temelinde danışanın olay, durum, travma ya da olgulara karşı farklı tekniklerle duyguları deneyimlemesi yer alır. Özellikle abartma ve boş sandalye teknikleri, gestalt terapinin deneyimi teşvik eden ve en yaygın kullanılan teknikleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri