Çamaşır makinesinin uygun ayarında, 30 derece sıcaklıkta, doğru deterjanlarla elyaf yastıklar yıkanabiliyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, makinede yalnızca tek bir yastığı yıkamak olmakta. Elyaf yastığınızı makinede yıkarken makinenize yastık dışında bir çamaşır atmadığınıza emin olmalısınız.
Genellikle yastıkların 30 derece gibi düşük sıcaklıklarda yıkanması tavsiye edilir. Yastığınızı temizlerken doğru yıkama programını seçtiğinizden de emin olmanız gerekir. Yastıklarınızı yıkamak için genellikle hassas bir yıkama programı veya yüksek su seviyesi gerektiren bir yıkama programı seçmeniz önerilir.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
Elyaf yastıkların tümü, aksi belirtilmediği müddetçe 30, 40 ve 60 derece sıcaklıkta yıkanarak, lekelerinden arındırılabilirler.
İki yastıkla yıkama esnasında yastığın savrulmasını da engellemiş olursunuz. Yastığın kaç derece ve kaç dakika yıkanacağı da üzerinde durulması gereken bir konudur. Makine sıcaklığını ve yıkama süresini tayin etmek için yastığın üzerinde yazan kullanma talimatlarını dikkate alabilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Elyaf Yastıklar Nasıl Yıkanır
Çamaşır makinesinde elyaf yastıkları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derece. Yıkama işlemi yaparken her seferinde makineye tek bir yastık koymanız ve bu yastığı diğer çamaşırlarla karıştırmamanız dikkat edilmesi gerekenler arasında.
Yastıklarını çamaşır makinesine koy. Yastıkları (hatta kuş tüyü olanları bile) çamaşır makinesinde yıkamanın hiçbir sakıncası yoktur. Tek seferde en az iki yastık yıkamaya çalışılmalı ki makine dengeli çalışsın ve yastıklar da makinenin içinde çok fazla savrulmasın.
Çamaşır makinesinin deterjan gözüne hem deterjanı hem de boraksı koyun. (Eğer bu ölçüler fazla gelirse aynı oranda deterjanı ve boraksı azaltarak da kullanabilirsiniz.) Çamaşır makinenizi ön yıkamalı uzun bir programda çalıştırın ve yastığı yıkamaya bırakın.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Elyaf ve silikon gibi yastıklar ise makinede kolaylıkla yıkanabiliyor.
“Yapmanız gereken tek şey, eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir sprey şişesinde karıştırmak ve yastığınızın lekeli bölgelerine püskürtmek. Yastığı tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.” Beyaz sirke sadece lekeleri çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda yastığı dezenfekte etmeye de yardımcı olur.
Sıradan bir yıkama işlemi için her zaman kullandığın çamaşır deterjanından bir su bardağı kadar ekle. Yastıklarının aşırı derecede beyaz olmasını istiyorsan deterjana ek olarak şunları da ekle: 1 su bardağı toz bulaşık makinesi deterjanı, önerilen miktar kadar çamaşır suyu ve yarım su bardağı boraks.
Güneşte havalandırılarak kurutulması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında kurutma makinesi ile kurutulması da mümkün olmaktadır. Hacmini geri kazanması için iki yöntem de tercih edilebilmektedir. Silikon elyaf yastık yıkarken çamaşır makinesine zarar vermemesi için tek başına yıkanması gerektiği de unutulmamalıdır.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor. Ancak piyasadaki bazı elyaf yastık modelleri 90 dereceye sıcaklıkta da yıkanabiliyor.
Sık ve ince gözenekli bir torba sayesinde yünün yıkanırken parçalanmasını ve makineye kaçmasını engelleyebilirsiniz. Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz.
Çamaşır makineniz yoksa ya da yastıkları makinede yıkamak istemiyorsanız lavaboyu ya da küveti sıcak sula doldurup bir kaç damla sıvı deterjanla köpürtün. Yastıkları 10-15 kez bu suya daldırdıktan sonra durulama suyuyla iyice durulayın ve sererek kurutun.
Bir fincan karbonatı yarım fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın. Bu yöntemlerin herhangi birini kullanarak yastıktaki sarı lekeleri çıkarabilirsiniz.
Bazı makyaj ve cilt bakım ürünleri de sarı lekelerin arkasındaki sebep olabilir. Salya da bu karışıma katkıda bulunabilir. Yastık kılıfınızın önüne su geçirmez bir yastık koruyucusu koymak, birçok renk bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Karbonat ile birlikte oksijenli su yatak üstünde var olan sarı lekelerin düşmanı olduğu her zaman açıklanıyor. Sarı lekelerin üzerine konan karbonat ve oksijenli su iyice köpürdükten sonra karbonatın kuruması beklenmelidir. Ardından kuruyan karbonat yatak üzerinden süpürülür ve lekeler çıkana kadar tekrarlanır.
Çamaşır makinenizin narin ya da hassas programında en az sıcaklık derecesine getirerek yıkamanızı tavsiye ederiz. Hassas bir yapıya sahip olan kaz tüyü yastık ve kaz tüyü yorganlarınızı yıkadıktan sonra asla sıkma işlemi uygulamayın. Yün ve pamuk yorgan çeşitlerinde olduğu gibi düz bir zeminde kurumasını sağlayın.
Temizliğini sağlamak için alez ve kılıf kullanılır. Bunların yanında mutlaka yastıklar düzenli olarak yıkanmalıdır. Yastıklar içeriğine göre yılda 2 kere, 3 ayda bir veya yılda 4 kez olacak şekilde yıkanabilir.
Bir yastık için gerekli olan elyaf malzemesi ortalama 600- 700 gramdır. Ancak kalın ve daha dolgun bir yastık isteyenler 1 kilo elyaf kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri