Bu, yüksek RDW değerleri olan kolorektal kanser hastalarının daha dikkatli takip ve tedavi planlaması için düşünülmesini gerektirir. Sonuç olarak, RDW, kolon kanserlerinde anemi oluşumundan önce artan bir parametre olarak dikkat çekmektedir.
RDW yüksekliği; anemi, demir eksikliği, B-12 ve folat eksikliğinin göstergesi olarak nitelendirilir.
Red Cell Distrubition'un kısaltması olan RDW-CV, Kırmızı Hücre Dağılım Genişliği - Varyasyon Katsayısı anlamına gelir ve bir kişinin kan akışındaki kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) boyutlarındaki değişkenliği ölçmek için kullanılan hematolojik bir parametredir.
RDW, kandaki kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının ne kadar farklı olduğunu gösterir ve anemi türünün anlaşılmasına yardımcı olur. Kronik Hastalıkların Takibi: RDW, kronik hastalıkların izlenmesinde de kullanılır.
RDW-CV (Coefficient of Variation): Bu, kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının dağılımının yüzde olarak ifadesidir. Hücre boyutlarının standart sapmasına göre hesaplanır. Daha yüksek RDW-CV değerleri, kırmızı kan hücrelerinin daha geniş bir boyut aralığına sahip olduğunu gösterir.
İlgili 41 soru bulundu
MCV yüksekliği, kan sayımında ortaya çıkan değerin 100 fl'nin üstüne çıkması ve vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunun yüksek olduğunu gösterir. Bu durum tıbbi olarak makrositik anemi olarak tanımlanır. Makrositik anemiler ise megaloblastik veya megaloblastik olmayan anemi şeklinde ortaya çıkar.
Giriş: RDW, eritrosit dağılım genişliği, dolaşımdaki eritrositlerin büyüklüğünün değişkenliğini yansıtan eritrosit anizositozun derecesinin ölçülmesi için yaygın olarak kullanılan bir laboratuvar parametresidir.
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Mikrositik anemi denilen kırmızı kan hücrelerinin normalden küçük olduğu kansızlık tiplerini düşündürür. Bu hastalarda en yaygın görülen belirtiler: Yorgunluk, halsizlik, dayanıklılık kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk cilt şeklindedir.
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 31 pg'nin üstünde olması yani MCH yüksekliği, makrositik anemiyi işaret eden, vücudun yeterince kırmızı kan hücresi üretemediği anlamına gelir.
MCV yüksekliği ise makrositoz olarak adlandırılır. Bu durumda ise iştahsızlık, kalp çarpıntısı, çabuk yorulma, nefes darlığı, ishal, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık gibi semptomlar baş gösterir. Bazı kişiler herhangi bir belirti hissetmeksizin kan sonuçlarında MCV değerinin düşük veya yüksek olduğunu fark edebilir.
B12 vitamini veya folik asit eksikliği: Çeşitli vitaminlerin eksikliği söz konusu olduğunda, kırmızı kan hücrelerinin üretim aşamaları olumsuz etkilenir ve daha büyük boyutta, şekil bozukluğuna sahip hücreler üretilir (megaloblastik anemi). Bu durumda MCH yüksek saptanabilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Hemoglobin (HGB) Normal Değeri Kaçtır? Yetişkin erkeklerde: 13.5-17.5 gr/dL aralığına göre değerlendirilir. Hemoglobinin 12 gr/dL'nin altında olması düşük kabul edilir. Bu durumda akla ilk gelen şey anemidir.
Hemoglobin değerinin normalden yüksek olması mutlaka bir tedavi süreci gerektireceğinden, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız son derece önemlidir.
Liv Hospital Hematoloji Kliniği'nde primer polistemi (polistemia vera) tedavisinde öncelikli olarak kan akışını artıran ilaçlar (kan sulandırıcı) ve kan düzeyini düşürmek için kan boşaltma (flebotomi) işlemi uygulanır.
MCV değerinin 80 fL'nin altında olması mikrositik, 100 fL'nin üzerinde olması ise makrositik bozukluğun göstergesidir. MCV düşüklüğünde görülen semptomlar arasında halsizlik, güç kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk rengli gibi birtakım belirtiler yer alır.
MCH yüksekliği, hücre başına düşün hemoglobin değerinin sağlıklı bir bireyin ihtiyaç duyduğundan çok daha fazlası olması halidir. Makrositik anemi başta olmak üzere karaciğer hastalıkları, B12 vitamini eksikliği veya tiroit problemleri nedeniyle gelişebilir.
Kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranına hematokrit yani HCT denir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki oranları büyük önem arz eder. Hematokrit analizi ile kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacminde kapladığı hacim ölçülebilmektedir.
MCHC, kanda bulunan alyuvarların yapısal değişikliğini gösteren bir parametredir. MCHC düşüklüğü; demir eksikliği anemisi veya Akdeniz anemisi taşıyıcılığı gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. MCHC yüksekliği ise hemolitik anemi, vitamin B ve folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Folik asit eksikliği: Folik asit, B12 vitamininde olduğu gibi, kırmızı kan hücresi üretiminde kritik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, folik asit eksikliği de daha büyük boyutta hücrelerin oluşmasına ve dolayısıyla MCH değerinin artmasına neden olabilir.
Kan Hastalıklarının Tanısı: Periferik yayma testi, birçok kan hastalığının tanısını koymak için kullanılır. Özellikle anemi (kansızlık), lösemi, lenfoma, trombositopeni (trombosit eksikliği), ve kalıtsal kan hastalıkları gibi hematolojik bozuklukların teşhisi için kritik bir araçtır.
“MCH değeri nedir?” ya da “MCH nedir?” soruları da bu şekilde cevaplanabilir. MCH değerinin referans aralığı ya da farklı bir deyişle MCH normal değeri, sağlıklı kişilerde 27 ila 31 pg aralığındadır. MCH değerinin bu seviyenin üzerinde olması MCH yüksekliği, altında olması ise MCH düşüklüğü olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri