Rızaı sözleşmenin zıddı real sözleşmedir. Real sözleşmede, sözleşmenin kurulması için anlaşma yetmez, ayrıca sözleşme konusu edimin (şeyin) karşı tarafa derhal kazandırılması gerekir (elden bağışlamada olduğu gibi).
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
roma hukukunda, sözleşmenin kurucu unsuru olarak tarafların karşılıklı irade beyanlarının uyuşmasının yanında bir malın verilmesi ya da bir işin yapılmasını da gerektiren borçlanma işlemi. yani consensus+res gerektirir.
Rızai taksim sözleşmesi sayesinde, gayrimenkulün hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu net bir şekilde belirlenir ve bu da mülkiyetin idaresini ve kullanımını daha etkin bir şekilde sağlar. Böylelikle taraflar arasındaki işbirliği artarak ve gayrimenkulün sürdürülebilir yönetimi kolaylaşmaktadır.
TÜRK BORÇLAR KANUNU'NDA DÜZENLENMEMİŞ (İSİMSİZ) SÖZLEŞMELER
Bu tür sözleşmelere örnek olarak, vasiyeti yerine getirme görevlisi atanması (MK m. 500-556) irtifak sözleşmesi (MK m. 781), taşınmaz rehin sözleşmesi (MK. m. 781), şerh sözleşmesi (MK m. 1009) örnek verilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Türk Borçlar Kanunu'nda sözleşmeler, kural olarak, hiçbir şekle bağlı değildir. Diğer bir ifadeyle, kanunda kendisi için bir şekil kuralının öngörülmediği bir sözleşmenin taraflarca sözlü, yazılı veya resmi şekilden herhangi birinin tercih edilmesi suretiyle yapılması mümkündür.
Rızaı sözleşmenin zıddı real sözleşmedir. Real sözleşmede, sözleşmenin kurulması için anlaşma yetmez, ayrıca sözleşme konusu edimin (şeyin) karşı tarafa derhal kazandırılması gerekir (elden bağışlamada olduğu gibi).
Alelade vedia, tüm emanet sözleşmeleri ve diğer sözleşmelerdeki muhafaza borcunun niteliğini belirleyen, bu edimle birlikte doğabilecek yan borçları gösteren bunları sistemleştiren, sorumluluk şartlarını belirleyen ve emanet ilişkisinin hükümlerini gösteren bir sözleşmedir.
Kullanım ödüncü (âriyet) sözleşmesi, bir şeyin kullanılmasının belirli bir süreyle başkasına karşılıksız olarak devri borcunu doğuran bir sözleşmedir. Kullanım ödüncü sözleşmesi rızaî bir sözleşmedir. Kullanım ödüncü sözleşmesi karşılıksız ve eksik iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir.
işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi olarak tanımlanmaktadır.
Özet: İstisna sözleşmesi, diğer adıyla eser sözleşmesi ile yüklenici bir eser meydana getirmeyi üstlenmekte, iş sahibinin de meydana getirilecek eser karşılığında belli bir bedel ödemeyi kabul ettiği sözleşme türüdür. Borçlar Yasasında eser sözleşmesi bu şekilde tanımlanmıştır.
Asli Hak (Alacak Hakkı ve Talep)
Alacak hakkı, bir satım sözleşmesinde alıcı için malı isteme hakkı, satıcı için ise bedeli isteme hakkını ifade eder. Kısacası sözleşmenin temel edimlerini yerine getirilmesini isteme hakkı diyebiliriz. Herhangi bir borç ilişkisinde her zaman asli hak doğar.
Borçlar hukukuna egemen olan nisbilik ilkesi gereğince, borç ilişkisi sadece iliş- kinin tarafları arasında hüküm ve sonuç doğurduğundan, üçüncü kişiler söz konusu ilişkiye yabancı kabul edilirler. Bu nedenle, hiç kimse tarafı olmadığı bir borç ilişki- sinden alacak hakkı kazanamaz.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir.
Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.
Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.
Usulsüz tevdi, vedia sözleşmesin bir çeşididir. Vedia sözleşmesi, mudi tarafından verilen bir şeyin müstevdi tarafından emin bir yerde saklan- masını konu alan bir sözleşmedir. Usulsüz tevdiyi düzenleyen BK.472.m.ye göre ise müstevdi, kendisine tevdi edilen şeyi aynen değil misli ile iadeyle yükümlüdür.
L Misli eşyanın vedia olarak verilmesi halinde, müstevdün bu nu kullanmağa mezun bulunduğu, ve aynen iade etmeğe mecbur ola cak yerde, aynı vasıf ve miktarda iadeye borçlu bulunduğu hallerde usulsüz vedia akdi mevcuttur.
Geniş anlamı ile borç ilişkisinin nitelendirilmesini sağlayan borçlara “asli borçlar” denir. Geniş anlamı ile borç ilişkisinde bu asli borçlardan başka bazı yan borçlar da yer alabilir. Örneğin, alım-satım sözleşmesinde, satılan malın teslimi ve mülkiyetin nakli asli borçtur.
Günümüz haksız fiil sorumluluğun temel esasları ve unsurları ise MÖ 286 yılında yürürlüğe giren “Lex Aquilia”ya dayanır, bu yasa ile kişilerin mal varlıklarına haksız surette verilen zararların tazmini kabul edilmiştir. “Lex Aquilia” kusur sorumluluğunun da tarihsel kökenini oluşturur.
Genel Olarak. Vedia(bailment) temelde menkul mülkiyetle ilgili bir anlaşmaya dayanır. Vedia, vedia olarak verme; tevdi etme; belli bir maksatla ve iade edilmek üzere menkul mülkiyetle ilgili bir anlaşmadır.
Sözleşme Türleri
Sözleşmeler tek tarafa borç yükleyen ve iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Diğer bir ifadeyle zımni sözleşme kavramı, karşılıklı uyulması gereken kuralları düzenleyen ve yönetime karşı halka koruyucu bir tampon işlevi gören sözlü bir sözleşme türünü ifade etmektedir.
Karma sözleşmeler, kanunun düzenlediği çeşitli sözleşme tiplerine ait unsurların, kanunun öngörmediği tarzda bir araya gelmesiyle kurulan sözleşmelerdir. Geniş anlamda karma sözleşmeleri, kanunda düzenlenmiş veya düzenlenmemiş sözleşmelere ait unsurların karışımı olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri