Gerçekçilik olarak Türkçeye çevrilen realizm, genel anlamı itibarıyla zihinde var olanların dışında zihinden ve zihindekilerdeki idelerden bağımsız olarak dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmesidir. Felsefede yaygın biçimde kullanılan bir kavramdır.
Realistler insanların doğuştan iyiliğe eğilimli olmadığını, daha ziyade bencil ve rekabetçi olduğunu düşünürler. Realistlerin bu bakış açısı insan doğasını “bencil” olmasa bile “ben-merkezli” ve, bir arada var olmanın şartları mümkün olana kadar, çatışmacı kabul eder.
Realist kavramının ilk anlamı, kelimenin gerçek anlamı olarak kullanılan "gerçekçi olma" anlamıdır. Bu anlama göre realist insan; toplumsal gerçekleri bütün açıklığıyla ve olduğu gibi kabul eder. Realist, bilimsel bilgi ve gözlem gibi objektif bilgi edinme yollarını kullanan ve bilgiyi gerçek haliyle aktaran kişidir.
İlgili 18 soru bulundu
Realist yazarların okuyucuyu eğitme gibi bir amaçları yoktur; onlar gözlem, araştırma ve belgelere dayanarak, yaşananı nesnel bir şekilde aktarmayı amaçlarlar. Realizmde biçim güzelliğine önem verilir, dilde ve anlatımda süsten, özentiden kaçınılır.
Dünyada bilinen başlıca realizm akımı temsilcileri ise; Stendhal, Honore de Balzac, Eugenie Grandet, Charles Dickens, Jack London, Nikolay Gogol, Turgenyev, Dostoyevski, Tolstoy, Maksim Gorki, Mark Twain, Anton Çehov ve Ernest Hemingway'dir.
Sanatçılar kişiliklerini eserlerin- de gizlenir. Yazar objektiftir; kendini roman dünyasından soyutlamıştır, kendi zevk, fikir ve anlayış tarzlarını yarattığı roman kahramanında farklı tutmaya çaba harcar. Realizm, romancı ile roman kişileri arasındaki göbek bağını kesmiştir.
Ahlaki realizm, ahlaki özelliklerin insanların zihinsel durumlarından bağımsız dolayısıyla nesnel biçimde var olduğunu savunan görüştür. Ahlaki doğaüstücülük ise ahlaki realizm türlerinden biridir.
“Realizm'in – genel- kavram anlamı; “Hayatı, tabiatı, insanı olduğu gibi anlatma, aktarma endişesi içinde teşekkül etmiş anlayış”; realist (gerçekçi) ise, “Hayatı, tabiatı insanı ve olayları olduğu gibi anlatma, aktarma iddiasında olan “sanatkar veya eser” demektir” (Çetişli, 2007: 80).
Realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Nasıl ki romantizm klasizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır.
Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm'e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.
Realizm, romantizmi akımına karşı 19. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. Realizmin diğer bilinen adı ise, sanatta gerçekçiliktir. Auguste Comte'un pozitivizm felsefesinin edebiyata uyarlanması ile ortaya çıkan gerçekçilik akımının adı realizimdir.
Realizm, gerçekliğin nesnel bir düzeni olduğunu ve insanların bu gerçekliğin bilgisine ulaşma yeteneğine sahip olduğunu savunur. Realizm, nesnelerin bizim onları algılamamız söz konusu değilken de var olduklarını ileri sürer. Kainatta var olan her ey insan zihninden bağımsız olarak vardır.
Klasik realistler devletin, çıkarları doğrultusunda kazanç sağlamak için diğer devletler ile rekabet ettiğini, diğer devletlere güvenemeyeceğini ve çıkarlarına ulaşmak için sürekli mücadele içinde olduğunu savunurlar.
Realizm, 19. yüzyılın ortalarında Avrupa'da ortaya çıkan bir sanat ve edebiyat akımı. Bu akım; gerçekliği objektif bir şekilde yansıtmayı amaçlayan bir yaklaşımı ifade ediyor. Romantizmin aşırılıklarına bir tepki olarak doğan realizm toplumsal konulara daha gerçekçi bir yaklaşım getirmeyi hedeflemiştir.
Realizme göre sanatın ve özellikle romanın dinî, ahlâki ve toplumsal amacı yoktur.
Ahlaki gerçekçilik ya da ahlaki realizm, ahlaki cümlelerin evrenin özelliklerini nesnel (yani, öznel görüşten bağımsız) olarak ifade eden önermeler olduğunu ve bunlardan bazılarının doğruluğunun bilinebileceğini savunan görüş.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır.
Realizm akımında amaç, toplumun ve insanın gerçek yüzünü olduğu gibi yansıtmaktır. Sonuç olarak, realizm, 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve gerçekçi bir sanat ve edebiyat anlayışını benimseyen bir akımdır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Birçok yeni türle birlikte realist roman türü de Tanzimat dönemi sonrasında edebiyatımıza girmiş olan bir roman türü olarak bilinmektedir. İlk realist roman da Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır.
Realizm, II. Dünya Savaşı'ndan beri uluslararası ilişkiler teorisine egemen olmuş önemli bir teoridir. Realizm, güç politikaları ve ulusal çıkarları savunma konusunda belirgin görüşlere dayanmaktadır. Realizme göre, devletin üstünde hiçbir şey yoktur.
Sanatta bir partiye ve parti politikasına bağlı kalmadan, sosyal sorunları sanatçısının gerçekçi anlayışına bırakarak betimleme anlayışıdır. Politik tutumu, toplum eleştirisini genel toplumsallık anlayışı içinde ele alarak işler. Bu yanıyla Sosyalist Realizm'den ayrılır. 1930'lu yıllarda ABD'de gelişen bir akımdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri