Kavanozların mutlaka kuru ve temiz olmasına özen gösterin. Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin.
Olması gerektiğinden az kaynatılan veya 80 derecenin altında şişeleme işlemi reçelin kısa süre içerisinde bozulmasına sebep olabilir. Hazırlanan reçellerin uygun sıcaklığı elde edip etmediğinden emin olunmayan zamanlarda, 10 dakika kadar reçel şişeleri ağzı açık bir şekilde sıcak suyun içerisinde bekletilmelidir.
Reçelin uzun süre dayanmasını sağlamak için, meyve ve şeker oranını iyi dengelemeniz gerekir. Tariflerde verilen oranları dikkate aldığınızda, reçelinizin daha uzun süre dayandığını görebilirsiniz. Ayrıca reçelin içine tereyağı veya limon tuzu eklemek, saklama süresini uzatır ve küflenmesini önler.
Dolayısıyla atılmalı. Meyveler, içlerindeki asidin zararlı bakterileri engellemesi yüzünden sebzelere göre daha dayanıklı. Açılmış reçel kavanozlarının içinde oluşan küf tabakasının da bir sakıncasının olmadığı, tabakanın alınmasıyla yenilebileceği belirtiliyor.
Reçelimizi kaynattıktan takribi on dakika sonra kavanozlarımıza doldurup, hava almayacak şekilde ağzını kapatmamız ve ters çevirerek ılımasını beklemek önemlidir. Oda sıcaklığına gelen birbirinden güzel, rengarenk reçel kavanozlarınızı nemden uzak, güneş ışığını almayan ve serin bir yerde muhafaza etmek gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Cam kavanozda hava almayacak şekilde saklanan reçeli güneş ışığı alan bir yerde bırakılmamalı, daha çok serin, kuru ve açık yerler tercih edilmelidir. Reçelin buzdolabında saklanması tavsiye edilmez çünkü dolapta bekleyen reçel katılaşıp donabilir. Dahası, buzdolabında bekleyen reçel şekerlenme yapabilir.
Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın. Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
🌹Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir , kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
Eğer reçelin kıvamının berrak olmasını istiyorsanız kaynama bittikten sonra bu köpükleri tahta kaşığınız yardımıyla kenara ayırmalı ve reçelden uzaklaştırmalısınız. Şu noktada bir püf noktası daha verelim: Reçelin içine ekleyeceğiniz küçük bir parça tereyağı köpürmesini engeller ve reçele parlaklık verir.
Reçel olduktan sonra sıcak sıcak özellikle kuru temiz kavanozlara doldurulur asla su olmaması gerekir. Sonra kuru kapak ile iyice sıkılır ve ters çevrilir. Soğuyunca hazır. Kapağı tutmuş olan reçelleri Uzun süre muhafaza muhafaza edebilirsiniz.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz. Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
Su ile şeker kaynatılıp koyu bir şurup hazırlanır, süzülmüş kabuklar ipten çıkarılarak şuruba ilave edilir. Hafif ateşte köpükleri alınarak kıvama gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilmeden 2-3 dakika önce 1 limon suyu veya 1 gr limon tuzu ilave edilir sıcak halde kavanozlara doldurulur.
Evde hazırladığınız reçel ve marmelat şekerlenirse bir miktar su koyarak yeniden kaynatın. Reçel normal duruma döner fakat rengi biraz koyulaşır. Şekerlenme miktarı fazla ise bir kilo reçele bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katıp bir iki taşım kaynatın.
Şekerlenmeye karşı sıcak etkili olduğundan dolayı belirtilen yöntemlerle şekerlenen reçelleri atmadan, tüketmeye devam edebilirsiniz. Yeniden kaynatma ya da sıcak suda bekletme gibi çözümler, tüketim için herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Küfün oluşabileceği alanları özellikle dikkatlice temizleyin ve nemli bölgeleri kurutun. Unutmayın, küf oluşumuyla mücadele etmek için erken önlemler almak önemlidir. Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Küflenmeden korunmanın en efektif yolu temiz olmaktır. Çünkü, ağzı açık duran küflenmiş bir besindenki küf hava aracılığıyla bir diğer temiz besini kirletebilir (kontamine edebilir). Buzdolabının içini düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmeyin (en az ayda bir kez). Temizleme suyuna 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin.
Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem olan limon tuzunu da rutubeti önlemek için kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı bir tencereye limon tuzu koyun ve üzerine bir miktar su ekleyin. Tenceredeki karışımı ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım kıvamına gelince soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
Reçeller oldukça hassas yapıda oldukları için mutlaka doğru ısılarda saklanmalılar. Çok sıcak ya da çok soğuk yerlerde bekletilen reçeller ekşiyor, küfleniyor, şekerleniyor ve yenemez kıvama geliyor.
Reçeli kavanozlara koyduktan sonra uzun süre saklamak istiyorsanız dikkat etmeniz önerilen bir püf nokta bulunur. Kavanozlara doldurduktan sonra kapaklarını olabildiğince sıkı şekilde kapatmanız gerekir. Ardından kavanozu ters çevirerek muhafaza etmelisiniz.
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri