Anadolu'nun pek çok yöresinde turşu her zaman kurulmaz. Bu iş için ayın eskimesi beklenir. Ay yeniyken tohum atılmadığı gibi, turşu da kurulmaz. Bu işler ayın karanlık evresinin üzerinden bir hafta geçtikten sonra yapılır; zira ne turşu tutar, ne de atılan tohum verimli olur.
Turşu yapmak için genellikle en uygun zaman güz dönemidir. Turşuda kullanacağınız meyve ya da sebzenin taze olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse satın aldığınız meyve veya sebzeleri bir iki gün içinde turşu yapımında kullanın.
Turşu hemen hemen her dönem aralığında yapılmaktadır. Bu istediğiniz mevsimdeki ham maddelere göre belirlenmektedir. Örneğin, kışın birbirinden leziz elmalardan turşu tutabilirken, yazın karışık ve uygun fiyatlı sebzelerden dilediğiniz gibi turşu tutabilirsiniz.
Ağaçlar yeniayda kesilmez, aksi halde odunu kolay bükülür, çatlar ve çürür. Budama ve aşılama yeniayda yapılmaz, aksi halde sürmez ve tutmaz. Bu işler için yarımay beklenir. Dolunayda biçilen otlar daha şifalı olur.
Sultan Ersöz, hiç şüphe duymadan 'Ay'ın yenisinde (yeniayda) ekim, dikim yapılmaz, böceklenir, gelişmez. Bu zamanda kesilen salatalıktan, domatesten, sebzeden turşu, salça kurulmaz küflenir, erir gider.
İlgili 41 soru bulundu
Ayın eskisi ve yenisi nedir? Kameri (Hicri) takvime, diğer bir ismiyle ay takvimine göre, ayın birinden ayın on dördüne kadar olan günler ayın yenisidir. Ayın on dördünden sonraki günler ise ayın eskisidir. Ayın on dördüne kadar canlılara su yürür, on dördünden sonra su çekilir, normal hale gelir.
– İlk dördün ve Dolunay arası dönem, tohum ekimi önerilenler: Domates, kabak, patlıcan, vb. – İlk dördün ve Dolunay arası çiçek ekimi için doğru zamandır.
Yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördün evreleri Ay'ın ana evreleridir.
Büyüme evresinde ayın çekim kuvveti bitki özlerini etkileyerek yükseltir ve yapraklanma hızlanır. Ağaçlar, çimler, yenebilen otlar, laleler ve iç mekan bitkileri bu etkiden dolayı daha hızlı büyür. Yükselen ayda tohum ekmek, sulu meyve için aşılama yapmak, çiçekli ve yapraklı sebzelerin bakımı için uygundur.
Ay'ı tüm yüzeyinin aydınlık göründüğü dolunay evresi, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzü Güneş'in karşısına geldiği zaman görülür. Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi yeni ay olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür.
Güneş ve ayın hizasında güneş ve dünya hizalı şekilde geldiği zaman meydana gelen bir döngüdür. Yeni aydan sonra ise ilk ara bölümü denk gelmektedir. Bu ise ayın hilal olarak görüldüğü zamandır.
Turşu hemen hemen ham olan tüm malzemelerle yapılabilir. Bu sebeple mantık olarak mevsimi yoktur. İster yaz kirazıyla ister kış elmasıyla hazırlayabilirsiniz.
Bilindiği üzere geçtiğimiz 6 Şubat tarihinde dolunay 20 Şubat tarihinde ise yeni ay gerçekleşmişti. 2023 Mart ayı dolunayı ise 7 Mart tarihinde Başak burcundagerçekleşti.
Yeni ay ile birlikte yeni de bir dönem başlıyor. Zaten takvimlerimizdeki “Ay” kavramı da buradan geliyor . Ay bu 29,5 günlük turunda büyüyor, tamamlanıyor, küçülüyor ve yok oluyor. Tüm bu değişim gerçekleşirken Ay, bir yandan da 12 tane olan her burçta yaklaşık 2,5 gün misafir kalıyor.
Ay'dan ve gördüğünüz şeylerden çok daha parlak Güneş, retinanızı yakabilir. Güneş'e bakmayı tehlikeli yapan şey etkisinin birikerek ortaya çıkmasıdır. Fiziksel bir zarar görünmese de göz doktoru test yapana kadar gözünüzün zarar görüp görmediğini fark edememiş bile olabilirsiniz.
Dünyamız gibi Ay'ın bir atmosferi bulunmaz. O yüzden herhangi bir şekilde oksijen yoktur ve hava alamayız. Bununla beraber atmosferi olmadığı için rüzgar yoktur. O yüzden Ay'ın yüzeyinde hiç rüzgar olmaz de taş ve toprak ile toz sürekli olarak sabit bir şekilde durur.
Ay, tam bir daire şeklindedir.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Kornişon turşu yapmak için genellikle en uygun zaman ağustos ile ekim aylarıdır.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Bu noktada size nefis bir püf noktamız var. Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte kışlık hazırlıkları da sofralarda yerini almaya başladı. Kış hazırlığı denildiğinde ilk akla gelen ise turşu yapımıdır. Mevsimin en taze meyve ve sebzeleriyle hazırlanan bu turşular, hemen hemen her yemeğin yanında afiyetle tüketilir.
Türk mutfağının en lezzetli, en meşhur turşu çeşitlerinden biri Çubuk turşusudur. Çubuk turşusu adını şeklinden değil yapıldığı yerden alır, bu leziz turşunun adresi Ankara'nın Çubuk ilçesidir.
4.ay Aşı Takvimi: Bebek verem aşısı dışındaki bir önceki aşılarının ikinci dozlarını alır. 5'li karma aşı ve KPA aşıları bebeğinize uygulanır. 6.ay Aşı Takvimi: Bebeğiniz Hepatit B aşısının üçüncü dozunu ile 4. Ayda uygulanan 5'li karma aşı ve KPA aşılarının üçüncü dozlarını tekrar alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri