Reçete resmi olarak rapor yerine geçmez. Rapor yerine geçebilicek belgeler arasında değildir malesef.
Reçete, doktor, diş hekimi veya veteriner hekim tarafından tedavi amaçlı yazılan ve üzerinde hastaya tavsiye edilen ya da uygun görülen ilaç isimleri yazılı olduğu belgedir. El yazısı, bilgisayar çıktısı ve günümüzde elektronik olarak düzenlenebilir. Eczacı tarafından işleme alınır.
Doktorun yazdığı reçeteyi 4 gün içerisinde kullanmanız gerekecektir. Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
İlaçların reçetenin tanzim tarihinden itibaren 4 (dört) işgünü içinde SGK ile sözleşmeli (anlaşmalı) eczanelerden alınması gerekmektedir. Bu sürenin dışındaki müracaatlarda reçete muhteviyatı ilaçlar eczanece verilmeyecektir. Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir.
Bu tarih itibariyle bahsi geçen illerde görev yapan bütün aile hekimlerinin tüm ilaçları E-reçete (Renkli Reçete) Sistemi kapsamında reçetelendirmesi gerekmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Şöyle ki; istisnalar hariç hastalara 15 gün önceden raporlu ilaçlarını alma hakkı tanınmıştır.
Hastalanırsak. Kronik hastalığı olanlar için belli süreli ilaç kullanım raporları çıkarılıyor. Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
İlk olarak reçetelerin geçerlilik süresi araştırılarak vatandaşlar bu süre kapsamında ilaçlarını temin etmektedir. E-reçete sistem içerisinde 4 iş günü üzerinden geçerlilik sunmaktadır. Bu nedenle reçetenin verildiği tarihten itibaren 4 iş günü içerisinde ilaçların alınması gerekmektedir.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
30 Nisan 2022 tarihine kadar raporlarını yenilemeyen kişilerin raporları geçersiz sayılacak ve raporlu ilaçlar alınamayacak.
Doktorlar genellikle reçeteleri yazarken aynı anda birçok ilaç adları, bu ilaçların olası yan etkileri ve zararları, kullanım dozu gibi birçok şeyi düşündükleri için, o sırada yazdıkları kağıda çok yoğun vaziyette odaklanamayabilirler. Bu sebeple yazıları düzensiz olabilir.
Doktorum. Evet reçete yazılabilir.
Çalışma Kanunu'nda önceki gün yürürlüğe giren yeni tebliğ, patronlara da 'reçete' hakkı getirdi. Artık işyeri hekimleri, çalışanlara yazdıkları gibi işverenleri için de reçete yazabilecekler.
Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.? açıklanmış olup, bu hüküm doğrultusunda Sertifikalı Aile Hekimleri, Aile Hekimi Uzmanlarının reçetelendirebilecekleri tüm ilaçları yazabileceklerdir.
Bu tarih itibariyle bahsi geçen illerde görev yapan bütün aile hekimlerinin tüm ilaçları E-reçete (Renkli Reçete) Sistemi kapsamında reçetelendirmesi gerekmektedir.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
REÇETE ÜCRETİ
Hasta ister sigortalı çalışan/yakını ister sigortadan emekli/yakını olsun her reçete başına 3 kutuya kadar 3 TL, 3 kutu sonrası için ise her kutu ilaç için 1 TL ücret alınır. Eğer acil çıkışlı bir reçeteyse bu ücret alınmaz.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır. Ayaktan tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı nasıl tahsil edilir?
Sonuç olarak üyenizin hasta görmeden ilaç/malzeme/reçete yazmaması hukuka uygun bir davranıştır. İdarenin hekimin hastayı görmeden ilaç yazmasını istemesi suç oluşturmaktadır. Suç oluşturan bir emrin kamu görevlileri tarafından yerine getirilmemesi gerekir.
Reçete nedir? ve hekime hukuksal sorumluluk yükleyen resmi bir belgedir. bilgileri içeren herhangi bir kağıt üzerine yazılır. göre, reçete yazma yetkisine sahip olanlar hekimler, diş hekimleri ve veteriner hekimlerdir.
Örnek 1; İçinde 20 tablet olan A ilacının "Kaç kez/Seferde Kaç doz" 2*1 yazıldığını kabul edelim. Hekim "Kullanım periyodu" bölümünde "1", "Birimi" bölümünde de "gün" seçerse "hasta, 1 günde 2*1" tablet kullanacaktır" anlamındadır.
İlaç Reçetesi E-Nabız'da Görünür Mü, Sisteme Ne Zaman Düşer ve Nasıl Ulaşılır? Kişisel e-nabız sisteminize giriş sağladığınızda, reçetelerinizden birçok kategoriye kadar sağlık çerçevesinde bilgilerinize erişebileceksiniz. Dolayısıyla e-nabız sisteminizde reçeteleriniz görüntülenmektedir.
Hak sahibi kişiye reçete yazılması durumunda; 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL katılım payı alınır.
Sağlık raporu ile bir hastalık belgelendiği takdirde ilaca para ödenmesi gerekmemektedir. Aynı zamanda sağlık raporu ile belgelenen hastalığın ücret bakımından farkı da yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri