Örnek 1; İçinde 20 tablet olan A ilacının "Kaç kez/Seferde Kaç doz" 2*1 yazıldığını kabul edelim. Hekim "Kullanım periyodu" bölümünde "1", "Birimi" bölümünde de "gün" seçerse "hasta, 1 günde 2*1" tablet kullanacaktır" anlamındadır.
Örnek 1; İçinde 10 tablet olan A ilacının "Kaç kez/Seferde Kaç doz" 2X1 yazıldığını kabul edelim. Hekim "Kullanım peryodu" bölümünde "1", "Birimi" bölümünde de "günde" seçerse "hasta, 1 günde 2X1 tablet kullanacaktır" anlamındadır.
Örnek 1; İçinde 10 tablet olan A ilacının "Kaç kez/Seferde Kaç doz" 2*1 yazıldığını kabul edelim. Hekim "Kullanım peryodu" bölümünde "1", "Birimi" bölümünde de "günde" seçerse "hasta, 1 günde 2*1 tablet kullanacaktır" anlamındadır.
- Reçetede günlük kullanım dozu için 3x2 yazılı ise; (3X2) X 30 = 180 hesaplaması sonucu C Spreyi reçete ile verilebilecektir.
Reçete; hekimler (veteriner, tıp ve diş hekimleri) tarafından hastası için eczacıya hitaben yazılan, hekimin ismi, diploma numarası, adresi, yazıldığı yer, tarihini gibi bilgileri kapsayan resmi belgedir.
İlgili 21 soru bulundu
Örneğin 3x2 şeklinde yazılan dozu girmek için Günlük Doz kolonuna 3, Birim Doz Kolonuna 2 yazılmalıdır. Doz kutucuklarına virgüllü sayı girilememektedir.
Türk Tabipleri Birliği tarafından açılan davada, Danıştay"ın yürütmesini durdurduğu "Bir reçetede en fazla dört kalem ilaç yazılır" düzenlemesi ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği"de değişiklik yapıldı.
doktor reçetelerinde sıkça rastlanan durum.. söz konusu ilacın günde 3 kere alınacağına delalet eder.. yanında (bkz: tok karnina) ifadesi varsa; kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinden sonra birer tane alınmalı anlamı taşır..
•Reçetenin başlıca dört kısmı vardır: •Başlangıç (superskripsiyon) •Yazılış (inskripsiyon) •Yapılış (subskripsiyon) ve •Kullanış şekli (instruksiyon)'dir. Bu kısım R, Rp, H, Pr veya P harflerinden birisi ile gösterilir. (recipio) kelimesinin kısaltmasıdır. •H ise Hipokrat'ın baş harfini gösterir.
Reçete yazıldığı tarihten itibaren hasta 4 gün içinde eczaneden ilaçları alabilir. Hafta sonu günleri Cumartesi, Pazar bu 4 günün içinde sayılmaz. Yani Cuma günü reçete edilen bir ilacı Çarşamba gününe kadar alabilirsiniz.
Silinecek reçetenin tekrar giriş tarihi ile reçete tarihi arasında 30 gün veya daha az gün olmalı.Aksi halde tekrar reçete girişi yapılmamaktadır. Fatura isteği gönderilmiş reçetelerde Fatura Süreci "İşlem Görmemiş" - "Onaylanmış" durumda ise reçete silinmesi mümkün değildir.
Yani her bir doz için hayvanlara elimizdeki ilaçtan 10 ml (cc) uygulamamız gerekmektedir.
2x1 tarifinde 12 saat aralıklarla demek olduğu her nedense insanlarımızın gözünden kaçar. 3x1 dendiğinde ise sabah 9.00 da içilen ilaç,öğle yemeğinden sonra yani saat 13.00 sıralarında tekrar içilir. Aradan 4 saat geçmiştir. Akşamki ilaç ise 19.00 veya 20.00 de içilir.
Reçete geçerlilik süresi genellikle 4 iş günüdür. Bu süre zarfında reçeteyi kullanarak ilaçları eczaneden temin edilebilir. Ancak reçetenin geçerlilik süresi dört günü aştığında, ilaçları temin etmek için tekrar doktora başvurmak gerekebilir.
“ SGK ile sözleşmeli eczaneler eşdeğer ilaçların fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşan fark ücretini kişilerden talep etmektedirler. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez. Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir.
OS ve OD : Bir gözlük reçetesinde OS, sol göze atıfta bulunan Oculus Sinister'ın kısaltmasıdır. OD, Oculus Dexter'ın kısaltmasıdır ve sağ gözü ifade eder.
Öz: Prospektüsler, reçeteli veya reçetesiz ilaçlar hakkında hastaya gerekli bilgileri sağlayan ve günümüzde kısmen internet üzerinden erişilebilir olsa da halen çoğunlukla ilaç kutuları içinde basılı halde sağlanan belgelerdir.
Oral yol ile ilaç uygulama. (Per Oral= PO)
Ağız yoluyla verilen ilaçlar midede ve incebağırsaklarda emilecek biçimde üretilmişlerdir. Bu nedenle parenteral olarak uygulanan ilaçlardan daha yüksek dozda verilir. Çünkü oral yoldan alınan ilaçlar dolaşımda etkili doza ulaşmadan önce karaciğer tarafından parçalanırlar.
1/3 İZOTONİK SODYUM KLORÜR İZOTONİK DEKSTROZ ÇÖZELTİSİ , konsantre formda bulunan bazı damar için uygulamaya uygun ilaçların damar içine uygulanmadan önce seyreltilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. 1/3 İZOTONİK SODYUM KLORÜR İZOTONİK DEKSTROZ ÇÖZELTİSİ birçok hastada emniyetli bir ilaçtır.
└►Reçete yazılırken kullanılan kısaltmalar: a.a. : Her birinden eşit miktarda.
Reçetenin Kısımları
•Reçetenin başlıca dört kısmı vardır: •Başlangıç (superskripsiyon) •Yazılış (inskripsiyon) •Yapılış (subskripsiyon) ve •Kullanış şekli (instruksiyon)'dir.
DOZ DÜZELTME VE İLAÇ RAPOR DURUM DEĞİŞTİRME Reçetedeki ilaçların dozlarının hatalı olarak girilmesi ve işleme kapatılması durumunda gerekli düzeltme için İl veya İlçe Sağlık Müdürlüğünüze dilekçe ve hatalı girilen reçetenin örneği ile başvurabilirsiniz.
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama Hizmeti e-Devlet Kapısı'nda Açıldı Paylaş: Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama hizmeti ile, hekim tarafından yazılan ilaç reçeteleri ve katılım payı bilgileri artık e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri