Reeskont kredisi henüz ödeme tarihi gelmemiş olan bir senedin iskonto ettirilerek (kırılarak) nakde çevrilmesi sonucu elde edilen ödemeye verilen isimdir. Reeskont kredisinin vade planı ve toplam vade süresi değişiklik gösterebilir. Genel olarak ihracat faaliyeti gerçekleştirenler tarafından kullanılır.
Vergi mevzuatına göre reeskont sadece alacak senetleri ve borç senetleri hesaplarında gösterilen senetli alacaklar ve borçlar için ayrılacağından 121/221 Alacak Senetleri, 321/421 Borç Senetleri hesaplarında sunulan alacaklar ve borçlar için hesaplanacaktır.
Reeskont kredi paketlerinde geri ödemenin döviz birimi üzerinden yapılması sayesinde Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde artış gözlenir. Küçük ve büyük ölçekli firmaları destekleyen reeskont kredi paketi; üretim ve ihracata katkı sağlarken, ülke rezervlerinin döviz bazında artmasını da sağlar.
Reeskont faizinin uygulandığı bazı durumlar şu şekildedir: Merkez Bankası, bazı koşullar ve teminatlara bağlı olarak kabul ettiği bazı senetler için avans verebilir. Senetlerin nakit paraya dönüştürülmesi işlemleri sırasında kullanılır. Bu sayede nakit değer ile asıl değer arasında görülen değişiklikleri belirler.
Senet 4 aylık vadeli olduğundan aylık faizi 500 TL olur. Fakat vadeye göre 3 aylık kısmı 2008 yılına ait, 1 aylık kısmı 2009 yılına aittir. Buradaki 2009 yılına ait olan 500 TL nin 2008 yılı gelirlerinden çıkartılıp 2009 yılına aktarılması gerekir. İşte bu işleme reeskont işlemi denir.
İlgili 29 soru bulundu
Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade eder.
Reeskont, İngilizce bir terim olup tekrar iskonto demektir. Bankanın elinde var olan ama ödeme zamanı gelmemiş senetleri belirlenen şartlar dahilinde merkez bankasında iskonto yoluyla nakde çevirme olarak bilinir.
Reeskont kredilerinden kimler faydalanabilir? Reeskont kredilerinden ihracatçılar, ihracata yönelik mal üreten imalatçı şirketler, yurtdışı müteahhitler, uluslararası fuarcılık yapan şirketler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyet icra eden şirketler faydalanabilir.
Kimler için uygundur? İhracata yönelik mal üreten imalatçılarımız, döviz kazandırıcı hizmet ihracı yapan firmalarımız ve tüm ihracatçılarımıza kullandırmaktayız.
Reeskont; bir banka tarafindan :iskonto edilmiş ti- cari senet ve vesikalann TCMB reeskont,ora ııı üzerinden • satın alınması işlemidir. Avans ise; teminat olarak alınan ticari senet ve vesikalar ile Devlet Tahvilleri ye borsada kayıtlı sağlallı tah- viller karşılığında ödünç verme işlemidir.
Dolayısıyla bugün itibariyle ileri vadeli çeklerin reeskonta tabi tutulması mümkün.
TCMB Reeskont Kredileri Nedir? İhracatçılara ve döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde bulunan firmalara TCMB kaynağından kullandırılan uygun maliyetli, İhracat taahhütlü kredilerdir.
Reeskont Neden Yapılır? Borç ve alacak senedinin değerleme günündeki nominal değeri, senedin vade tarihine dek olan süreye isabet eden faizi de içerir. Reeskont işlemi, ilgili faiz miktarının belirlenip vergi matrahının hesaplanması ve bu tutarın gelir ya da gider olarak dikkate alınmasını sağlar.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası en son 24 Haziran 2023 tarihinde reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık %15,75 , avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranını ise yıllık %16.75 olarak belirlemişti.
Reeskont uygulaması aslında muhasebenin dönemsellik ilkesinden kaynaklanan bir finansal uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ilkeye göre her türlü borç ve alacak senetlerinin değerlenme günündeki kıymetine indirgenmesi gerekmektedir.
Buradan anlaşılacağı üzere, içinde bulunulan dönemde kesinleşmiş gelir ve giderlerin ilgili hesaplara aktarılmasına tahakkuk denir (İbiş, Çatıkkaş, & Çelikdemir, 2018). beklenen zarar karşılığı farkı), sözleşme faiz oranı ile reeskont edildiği denilmektedir (İş Bankası, 2019).
Reeskont oranı yüksek olursa bankalar merkez bankasından daha az borç para talep edecekler ve daha piyasaya az kredi sağlayacaklarından, ekonomideki para arzı azalacaktır.
AA'nın haberine göre; ihracat finansman desteği sağlayan reeskont kredilerinin günlük limiti 300 milyon TL'den 1,5 milyar TL'ye çıkarıldı. Merkez Bankası, bu kararı ile ihracatçıların krediye erişimini desteklemeye devam ederken, aynı zamanda ihracat artışına katkı veren ihracatçıları da önceliklendirecek.
Dolayısıyla, senette faiz oranı belirlenmemiş ise 24 Haziran 2023 tarihinden itibaren yapılacak reeskont işlemlerinde bu Tebliğ ile avans işlemleri için belirlenen yıllık % 16,75 faiz oranı uygulanacaktır.
Döviz reeskont kredileri senette belirtilen döviz tutarının, kredinin kullandırıldığı tarihte ilan edilen kurdan Türk lirası karşılığının bankalar aracılığıyla firmalara ödenmesi suretiyle kullandırılmaktadır.
Reeskont işleminde hangi oran kullanılır? Senede bağlı alacak ve borçların değerleme günündeki kıymetlerine irca edilmesi sırasında; Varsa senet üzerinde yazılı faiz oranı, Senet üzerinde faiz oranı yoksa T.C. Merkez Bankasının resmi ıskonto hadleri, kullanılıyor.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak.
En temel anlatımı ile reeskont henüz ödeme tarihi gelmemiş olan bir senedi nakite çevirmek anlamına gelir. Normal şartlarda bir çeki kırdırmak ya da diğer adı ile iskonto ettirmek bankalar üzerinden gerçekleşir ve bu işleme 'iskonto' denilir.
İzleyen dönem başında hesap borçlandırılarak kapatılırken 647 reeskont faiz gelirleri hesabına alacaklı kayıt yapılır. Ticari niteliği olmaksızın vadesinde ödenmediği için protesto edilmiş, daha sonra dava ve icra konusu olmakla şüpheli hâle gelmiş olan diğer alacakların izlendiği hesaptır.
28 Eylül 2023 tarih ve 32323 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası Tebliği ile; Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık % 30,75; Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık % 31,75; olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri