Sunum dili sade olmalı, ağdalı cümleler içermemelidir. Konu hakkında tek bir kaynağa bağlı kalınmamış, detaylı bilgiler farklı kaynaklardan derlenmiş olmalıdır. Gereksiz konuşmalar yapmak sunuma olan ilginin kaybolmasına sebebiyet vereceği için bilginin dışına çıkılmaması önemlidir.
Etkili bir sunumun özellikleri açık, net ve anlaşılır olmasıdır. Sunumunuzu hazırlarken giriş, gelişme ve sonucunuzu ana mesajınızın etrafında şekillendirmelisiniz. Kilit noktaları çok fazla tekrara düşmeden her bir bölümde dinleyiciye verebilmelisiniz. Etkili sunum tekniklerinden biri akıcılığı sağlamaktır.
Sunum esnasında ciddi, ağırbaşlı, temiz ve derli toplu görünüm önemlidir. Sunum yapacak kişi konuşma anında ses tonuna, jest ve mimiklerine, sahneyi veya kürsüyü rahat kullanmaya özen göstermelidir. Konuşmacının dinleyicilerle, başta bakışlar olmak üzere, vücut diliyle iletişim kurması daha etkili olur.
İlgili 41 soru bulundu
Sunum yapacağınız kitleye göre klasik giyinmeniz önemliyse takım elbiseler sizin için en ideal seçenektir. Böyle günler için mutlaka dolabınızda lacivert ya da siyah tonlarda bir takım bulundurmalısınız. Ayrıca takım elbisenizde kravat, kol düğmesi gibi aksesuarlar kullanmanız kombininizde özenli bir hava yaratacaktır.
– Açılışta öykü, tespit, örnek veya soru ile dikkati toplayın. – Sunumun amacını, konunun dinleyiciler için önemini ve anlatılacak konuları paylaşın. – Dinleyicilere yabancı, teknik kelime ve jargon kullanmayın. – Dinleyicilerin tepkilerine dikkat edin ve dinleyici ile göz teması kurun.
Moladan sonra sunumu en son kaldığınız yerden başlatmak için Shift + F5 tuşlarına aynı anda basın.
666 kuralı uygulanmalıdır: her slaytta en fazla altı satır, her satırda en fazla altı kelime olmalı, altı slayttan sonra mutlaka grafik veya resim içermelidir.
Sunumla ilgili en önemli iş içeriğin hazırlanmasıdır. Size göre önemli ve ilgi çekici bilgilerin, dinleyici kitlesini gözeterek seçilip düzenlenmesi sunumunuzun başarısını da belirler. Bu bölümde, sunumunuzu hazırlarken yararlanabileceğiniz anahtar bilgiler yer alıyor.
"İyi akşamlar sayın konuklarımız." gibi uygun bir selamlama seç. Daha sonra "Bu gece hepinizi etkinliğimizde ağırlamaktan onur duyuyorum." tarzı bir cümle ile konuklara hoş geldiniz mesajı ver. Etkinlik önemli bir konu hakkındaysa daha ciddi bir ton kullan. Daha resmî bir dil kullan ve uygunsuz espriler yapma.
25 slayt derinliğindesiniz, 15 dakika içerisindesiniz ve açık fikirli tavrınız metin duvarları tarafından duvarlar tarafından kapsamlı bir şekilde hırpalanmış durumda. Eğer deneyimli pazarlama uzmanı Guy Kawasaki iseniz, bunun bir daha asla olmayacağından emin olun.
Bu kuralda, ideal bir sunum 10 dakikada 20 slayttır, yani 10 dakikalık bir sunum sadece 5 slayt gerektirir.
Sunum süresince mümkün olduğunca az yürüyün ama dümdüz de durmayın. Yere ya da yukarı bakmayın, her zaman dinleyicilerin gözlerine bakın ama sadece bir dinleyicinin gözüne de dik dik bakmayın.
En İyi Cevaplar. Sunum hazirlarken genellikle beyaz/siyah zemin uzerine renk kullanmayi tercih et. Kullanacagin arka zemin rengine gore etki icin kullanacagin metin rengini secmelisin. Beyaz zemin uzerine koyu renk tercihinde bulunmani -siyah veya lacivert en ideailidir- tavsiye ederim.
sunumu yapan kişiye SUNUMCU denir.
Dersin Amacı
Öğrencilere, etkili sunum yapmayı uygulamalı olarak öğretmektir. Sunumu oluşturan temel ve yan unsurları anlatmak; öğrencilerin sunum yeteneklerini geliştirmek ve hangi ortamda olursa olsun, kendilerini en iyi şekilde ifade edecekleri çeşitli yöntemleri keşfetmelerini sağlamaktır.
Bir PowerPoint sunumu 10 slayttan oluşmalı, 20 dakikadan fazla sürmemeli ve 30 puntodan küçük font içermemelidir.
Siz sunumunuzu mutlaka 60 dakikaya sığacak şekilde değil, 45 dakikaya sığacak şekilde hazırlayın. Kalan zamanı soru cevaplar ile veya konu üzerinde sohbet etmeye devam ederek geçirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri