Adaydan referans bilgileri iş başvurusu veya mülakat sırasında istenebilir, verdiği isimlerle görüşmek üzere onay alınabilir. Gerekirse ek referanslar yazılı olarak istenmelidir. Aday çalışıyorsa, çalıştığı yer asla adayın rızası olmadan aranmamalı veya aranacaksa da aranacak ismi aday belirtmelidir.
Mevcut kanunlara göre, işverenin personelden iş başvurusu sürecinde referans mektubu isteme hakkı bulunmaktadır. Bu mektup, mülakat süreçlerinde de sözlü veya yazılı olarak istenebilir. Referansların aranması ise adayın istek ve onayına bağlıdır. Aday çalışıyorsa, mevcut işyeri kendisinin rızası olmadan aranmamalıdır.
Bazı firmalar mülakat sırasında edindikleri olumlu izlenimi yeterli bulur ve referans sormayı gerekli görmezler. Bazı şirketler ise buna çok önem verirler. Referans, insan kaynakları sektöründe, başka bir kişi veya kişilerin görüşülen aday hakkında tavsiyede bulunması anlamına gelir.
Referans, sizi tanıyan ve hakkınızda bilgi sahibi olan; çalışma şeklinize ve iş disiplininize hakim kişilere verilen isimdir. İşe alımlarda referans istenmesinin en önemli nedenlerinden biri kişisel özelliklerinizin nasıl olduğunu öğrenmek değil nasıl bir çalışan olduğunuzu anlamaktır.
Referans kontrolü iş görüşmesi sürecinin son aşaması. Tüm süreci başarı ile tamamlayan aday son aşamada verdiği referans kişilere telefonla ulaşılması yoluyla ya işe kabul ediliyor ya da süreç negatif sonuçlanıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Birini tez danışmanınızdan, diğerini de; jüriye girmişseniz, jüri başkanından veya üyelerinden, jüriye girmemişseniz, yine en fazla ders aldığınız öğretim üyesinden, bir işyerinde çalışıyorsanız, işyerinizdeki amirlerinizden alabilirsiniz.
Sonuç olarak, referans araştırması iş başvurusu sürecinde önemli bir noktadır. İşverenlerin aday hakkında doğru ve kesin bilgilere ulaşabilmesi için referansların seçimi ve sorgulanması büyük önem taşır. Bu süreçte dürüst ve gerçek bilgiler sunmak, işe alım sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için önemlidir.
Referans araması, işverenin seni iyi tanıyan kişilerin gözünden görebilmesi ve hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmesi açısından yapılmaktadır. Mülakat sırasında hakkında edindikleri bilgileri, seninle daha önce çalışmış ve iş düzenine hakim olan biri aracılığıyla teyit etmek isterler.
Referansları CV'ye eklemenin gerekli olmadığı durumlar
Adaylardan referanslar genellikle işe alım sürecinin ilerleyen aşamalarında istenir. Bu sebeple iş ilanında belirtilmemişse referanslarınızı CV'nize eklemenize gerek yoktur.
Referans, daha önce sizinle çalışmış olan, sizin becerilerinizi ve özelliklerinizi tanıyan kişi ya da kişilerdir. Referanslar, iş başvurusu sırasında iş verenin arayarak sizin hakkınızda daha detaylı bilgi talep edebileceği, güvendiğiniz kişilerdir.
Referans şart olmasa da, işvereniniz referanslarınızı inceleyerek sizin en iyi aday olduğunuza karar verebilir.
İş görüşmeniz istediğiniz şekilde geçmiş olabilir. Ama bu süreçte yalnızca aranmayı beklemek artık yoğun rekabet ortamında yapılması gereken en son şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle bekleme durumuna geçmek yerine süreci takip edin ve size belirtilen süre dolmadan harekete geçmeyin.
Teklif için ne kadar beklemeli? İş teklifinin geciktiğini düşünüyorsan ve o işi de çok istiyorsan, gecikmenin nedenini sormak için çok da beklememen gerek. En fazla 1 hafta sonra seninle görüşmeleri yürüten İK yetkililerine süreç hakkında bilgi almak istediğini içeren bir e-posta gönderebilirsin.
Ancak referans gösterme temel olarak iki farklı biçimde yapılır. Ya bu bilginin yer aldığı cümlelerin sonunda parantez içerisinde verilir (buna yazar-tarih yöntemi de denir). Ya da yine bu cümlelerin sonuna sayı verilerek sayfanın altında dipnot biçiminde verilir (buna nümerik yöntem de denir).
- Öncelikle cv hazırlarken en az 3 kişiyi referans olarak yazmaya dikkat edin. - Referans gösterdiğiniz kişi veya kişilere mutlaka onları referans gösterdiğinizi haber verin. - Eğer yeni mezunsanız bunu belirtip boş bırakabilir veya okul döneminden iyi ilişkilerinizin olduğu öğretmenlerinizi yazabilirsiniz.
Vereceğiniz referanslar konusunda İK departmanlarının farklı talepleri olsa da en az iki referans günümüz iş dünyasında ideal sayılabilir.
KVKK'ya göre referans araştırma sürecinin mutlaka yapılandırılması gerekiyor. Adaydan referans bilgileri iş başvurusu veya mülakat sırasında istenebilir, verdiği isimlerle görüşmek üzere onay alınabilir. Gerekirse ek referanslar yazılı olarak istenmelidir.
İş başvurularında referans, sizi tanıyan ve çalışma şeklinizi iyi bilen birinin, istendiğinde iş başvurusu yaptığınız kişilerle görüşebileceği kişilere deniyor.
Özgeçmiş güncelleme sayfasına giriş yaptıktan sonra özgeçmişinizin en alt kısmında yer alan “Referanslarım” alanına referans olacak kişinin bilgilerini girip ekleme yapabilirsiniz.
Bir adayın özgeçmişi ve ön yazı ile birlikte, işe alım yöneticileri, adayın başka bir tarafın onayına dayalı olarak işin en temel gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemek için bir referans mektubu kullanabilir. Bunun yanında, yüksek lisansa başvuruda bulunan bir öğrenci adayı için de bu mektup kullanılır.
Referans edilen kişi talep edilir; torpil yapan kişi talep eder. Torpilde kişi hak etmediği bir pozisyon için, güç sahibi kişilerden, kendisi talepte bulunur. Torpil ile iş başına gelenler olabilir, moralinizi bozmasın. Referans çok daha güçlü ve uzun ömürlüdür.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri