Reflü atağı genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürebilir, ancak bazı durumlarda semptomlar haftalar veya aylar boyunca devam edebilir. Reflü atağı sırasında en sık görülen semptomlar arasında mide ekşimesi, yanma hissi, boğazda yanma veya ağrı, yutma güçlüğü, öksürük, geğirme, hazımsızlık ve diş ağrısı bulunabilir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Reflü hastalığında tedaviye öncelikle ilaç tedavisi ile başlanır. Bu ilaç gruplarından ilki mide asidini yok eder böylece yukarıya asit içermeyen gıdalar çıkacağından şikayetler kaybolur. Diğer ilaç çeşidi ise şuruplardır. Bu şuruplar içildiğinde mide içeriğinin üzerinde kalır, böylece yukarıya öncelikle o sıvı kaçar.
Özofajitte ağrı sıklıkla ani başlangıçlıdır ve saatlerce sürer. Ağrılar uykudan uyandırır, antiasit ve yiyeceklerle hafifler, gıda ve öğünlerle ilişkilidir, sırt üstü yatma ve öne eğilmede hissedilir. Yüzde 50 olguda yanma, ağza yiyecek-içeceklerin gelmesi ve yutma güçlüğü gibi semptomlar eşlik eder.
İlgili 43 soru bulundu
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflü hastalığı asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesidir. Reflü hastalığı, ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissi ile kendini göstermektedir. Atipik reflü ise yemek borusunun iç tarafında gelişen ödem sonrasında boğazda bir yumru hissine neden olabilir.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Reflü atağı genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürebilir, ancak bazı durumlarda semptomlar haftalar veya aylar boyunca devam edebilir. Reflü atağı sırasında en sık görülen semptomlar arasında mide ekşimesi, yanma hissi, boğazda yanma veya ağrı, yutma güçlüğü, öksürük, geğirme, hazımsızlık ve diş ağrısı bulunabilir.
Salatalık, patates, brokoli ve kuşkonmaz gibi sebzeleri daha fazla yiyerek reflü semptomlarından kurtulabilirsiniz. Reflü esnasında soda gibi içecekler önerilse de bunlardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Asit reflüsü olan kişilerin aşırı baharatlı yiyeceklerden, salça, soğan ve yağlardan uzak durmaları önerilir.
Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz.
Bol Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi? Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama sakın yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
Gastroözofageal reflü hastalığı, asidik mide sıvısının veya yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri kaçtığında ortaya çıkan bir sindirim bozukluğudur. Astım rahatsızlığı olan kişilerde reflüye yakalanma riski daha fazladır.
Halk arasında reflü olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığı (GÖRH) toplumda yaygın olarak karşılaşılan ve mide asidi ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşan bir hastalıktır. Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere dahi yol açabilir.
Bazen bu şikayetler gece olabilir ve hastayı uykudan uyandırabilir.
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
· Proton pompa inhibitörleri: omeprazole (Omeprol), lansoprazole (Lansor), pantoprazole (Panto, Panthec), rabeprazole (Aciphex), and esomeprazole (Nexium). Proton pump inhibitörleri H2 blokerlerden çok daha etkilidirler ve reflü hastalarının çoğunun şikâyetlerini geçirirler. · Diğer bir grup ilaçlar prokinetiklerdir.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
GAVISCON ADVANCE, reflü özofajite bağlı belirtilere sahip hasalarda veya gebelik sırasında ya da yemeği takiben oluşan mide yanması, asit regürjitasyonu ve hazımsızlık (reflüye bağlı) gibi gastroözofageal reflüye bağlı belirtilerin tedavisinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri