Reflü midede yanma ve ekşime problemleri ile kendini gösteren bir sorun olsa da öksürük ve ses kısıklığına da yol açabiliyor. Ayrıca uzun süren ve tedavi edilmeyen reflü hastalığı yemek borusunda kanser oluşmasına zemin hazırlayabiliyor.
Reflü uzun süre tedavi edilmezse özofagusta hasara neden olur. Böylece yutmada güçlük, yutma sırasında ağrı, hassas boğaz, kısık ses ve kronik öksürüğe bağlı kanamalar, skar oluşumu ve özofagusta darlık gelişir.
Reflü krizi belirtileri arasında sıklıkla mide ekşimesi, mide asidinin ağza gelmesi, göğüste ağrılı yanma, boğaz ağrısı, öksürük, kusma, ağız kokusu şeklinde olabilir. Reflünün şiddeti ve devamlılığına bağlı olarak kanama, astım, dişlerde erozyon, ses kısıklığı gibi oluşumlar görülebilir.
Reflünün uzun süre tedavi edilmemesi yemek borusunda, yutakta, akciğerlerde ciddi hasar oluşmasına neden olabilir. Sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları reflü hastalığının en önemli nedenlerindendir. Bunların yanında alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar da reflü oluşumuna sebep olabilir.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
İlgili 37 soru bulundu
Reflü Ciddi Bir Hastalık mıdır? Reflü kronik bir hastalıktır, tedavi edilmediğinde yemek borusunda süreki asit reflüsüme bağlı doku değişiklikleri (Barret's özofajitis), yemek borusunda darlık (peptik striktür), yutma güçlüğü ve hatta yemek borusu kanseri bile gelişebililir.
GÖRH sık rastlanan bir hastalıktır. Tipik şikâyetler zaman zaman olan, ağza acı ve ekşi mide içeriğinin gelmesi ve yemek borusunda yanmadır. Hastanın takibini bir gastroenteroloji uzmanının yapması uygundur. Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Reflüye neden olan en önemli faktörler bozulmuş yemek borusu ve mide hareketleri, artmış karın içi basıncı (şişmanlık), midede bozulmuş asit düzenleme sistemleri, uygun olmayan fiziksel aktivite, kimi ilaçlar, hormonlar, çeşitli yağlı yiyecekler, sigara dumanı, mide fıtığı ve genetik faktörler olarak sayılabiliyor.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Ancak mide asidinin yemek borusuna gelmesi nedeniyle yemek borusunun alt bölgesinde ortaya çıkan ülserler, yaralar ya da darlıklar reflü için ameliyat gerektirir. Ya da reflü miktarı arkasında bir mide fıtığının varlığı reflü ameliyatına karar vermek için koşullarımızdan bazılarıdır.
Reflü tedavi yöntemlerinin başında mide kapakçığı ameliyatı gelir. Anatomik olarak insanlarda mide ile yemek borusu arasında tıptaki diliyle özefagus sfinkteri adıyla anılan bir kapakçık bulunur. Çiğneme esnasında açılan bu kapakçık, gıdaların yemek borusundan mideye geçmesine izin vererek geri kaçmasını önler.
Yüksek lifli gıdalardan biri olan yulaf ezmesi, mide yanması ve ekşimesi gibi şikâyetlerinizi kısa süreliğine de olsa hafifletebilir. Yüksek miktarda lif içerdiği için tok tutar. Bu da daha az yemek anlamına gelir. Bilindiği üzere reflü tetikleyicilerden biri de fazla yemektir.
Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz.
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
8. Su yanlış zamanda reflü atağına neden olabilir
Yemek esnasında su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede fazlaca bir hacim yaratabilir ve neden olduğu basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli.
Bu kapak asidin yemek borusuna geri kaçmasını önlemekte ve midede kalmasını sağlamaktadır. Ancak bu kapağın gevşemesi sonucu işlevini yerine getirememesi mide asidi yemek borusuna geri kaçmakta ve bu durum da reflüye neden olmaktadır.
Yutma esnasında ağrı İnatçı bulantı-kusma. Açıklanamayan kilo kaybı Ağızdan kan gelmesi, siyah renkli defekasyon.
'Endoskopi her reflü hastası için gerekli değil'
İlaçsız Tedavi
Karabiber, kahve, soğan ve sarımsak içeren gıdalardan kaçınma. Az ve büyük miktarda öğünler yerine az ve sık öğünler yeme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri