Hormonal Dalgalanmalar
Sebum da gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu beraberinde getirebilir. Yetişkinlikte yaşanan hormonal dalgalanmalar, çenede sivilce çıkması ile sonuçlanabilir. Ergenlikte ve adet döneminde çenede sivilce sık rastlanan bir sorundur.
Regl dönemi dışında kalan dönemlere kıyasla belirtilerin başlaması ile hormonlar hareketlenir bu da cildin daha fazla sebum salgılamasına fazla sebum ise kıl köklerinde tıkanmalara sebebiyet verir. Bu tıkanmalar kimi zaman siyah nokta kimi zaman adet dönemi sivilce (akne) olarak cilt yüzeyine yansır.
Hormonal sivilceler anlaşılabilmesi için bazı değişimler takip edilebilir. Kadınların özellikle regl dönemlerinde pek çok hormonel değişimler olabilir. Bunlardan en çok karşılaşılanları sivilcelerdir. Bu dönemlerde ortaya çıkan aknelerin ana nedeni testesteron seviyesinin değişmesidir.
PMS denilen aşamada adet öncesi semptomlar başlar. Cildimiz lekelenmeye, yağlanmaya veya cilt tipine bağlı kurumaya, eşit olmayan cilt tonlarının ortaya çıkmasına, sivilcelerin artmasına müsait bir duruma gelir. Bu dönemde, cildini temiz tutmaya özen göster.
İlgili 23 soru bulundu
Bunlar hem fiziksel hem ruhsaldır. Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Östrojen, regl döngüsü boyunca en yüksek ve en düşük seviyesine ulaşır. İki uç arasındaki bu gidip gelmeler cildin dokusunu, kalınlığını, yapısal bütünlüğünü ve sıvı dengesini etkileyerek ciltte değişime sebep olur. Akabinde, akneler oluşmaya başlar, progesteron etkileri devreye girer.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Popomuzu çok sıkan ve hava almayan iç çamaşırları terlemeyi arttırarak sivilce oluşumuna zemin hazırlıyor. Aynı şekilde cildin hava almasını engelleyen hijyenik pedler sivilce oluşumunu hızlandırırken bir yandan da cildimizi tahriş edebiliyor.
Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan, hormon kaynaklı akne iste genellikle çenede sivilce çıkması ile kendini gösterir. Ağız kenarları, çene çizgisi, çenede sivilce problemi yaşanıyorsa bu durumun sebebi genellikle hormonlardan kaynaklanır.
Premenstrüel sendrom; adetten hemen önceki dönemde kadınların memelerinde şişlik oluşması, karında gaz şikayeti, halsiz kalınması durumu, kilo alımı, enerji azlığı, baş ağrısı, depresif ruh hali, gerginlik ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
Cilt, saç derisi de dâhil olmak üzere tüm cilt hücrelerinin kurumasını önlemek amacıyla sebum üretir. Aşırı sebum üretimi ya da cildin doğru ve etkili bir şekilde temizlenmemesi gözeneklerin tıkanması ve sırtta sivilce çıkması ile sonuçlanabilir.
Bartholin kisti vulvada dış dudakların iç tarafında ağrı ve kızarıklık olmadan sadece şişlik olarak kendini gösterir. Genelde tek taraflıdır, nadiren çift taraflı gelişebilir. Bu şişliğin büyüklüğü değişkenlik gösterir. G Noktası Büyütme, özellikle cinsel doyuma ulaşamayan hastalarda çok etkili sonuçları vardır.
Hamilelik Nasıl Anlaşılır? Pek çok kişi, “sivilce çıkması gebelik belirtisidir” ya da “bacaklar ağrıyorsa hamilelik vardır” gibi dışarıdan anlaşılacak belirtiler olduğunu düşünür. Ancak gebeliğin erken döneminde (ilk bir ay) böyle belirtileri okumak mümkün değildir.
Başlıca faktörler şunlardır: Hormonal Sebepler: Regl dönemi, ergenlik, hamilelik, stres gibi etkenler hormonlarda değişmelere neden olabilmektedir. Bu durum da aşırı sebum (yağ) üretimine neden olabilmektedir. Bu aşırı yağ artışı kollarda sivilcelere neden olabilmektedir.
Selülit görünümünü azaltmak için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek ve masaj tekniklerini kullanmak önemlidir. Ayrıca, selülit giderici kremler veya yağlar kullanarak da destek sağlayabilirsiniz. Bunları düzenli olarak uygulayarak, popo bölgesindeki selülit görünümünü azaltabilirsiniz.
Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Zon 2: Kaşların arası
İki kaşınızın arası karaciğerinizle ilgilidir. Bu bölgede sivilce veya yağlılığın artması, diyetinizin bir revizyona ihtiyacı olduğunu gösterir. Karaciğerinizin temizleyebileceğinden daha fazla toksin alıyor olabilirsiniz.
Akne kozmetiği olarak adlandırılan bu durumda kullanılan cilt ve saç bakım ürünleri, cilt gözeneklerinin tıkanmasına; saç çizgisinde, ensede, boyunda, sırtta sivilce çıkmasına neden olabilir. Saçların uzunluğuna bağlı olarak bu durum alt sırt bölgesine, kollara, omuza ve göğüslere kadar yayılabilir.
Her 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşen regl döneminde uterus ya da halk arasında bilinen adıyla rahim, kendini yenileyerek gebeliğe hazırlanır. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda ise rahmin içinde bulunan dokunun bir kısmı dökülür ve vajinal yoldan dışarı atılır.
Merhabalar, adet döneminde kişi daha hassas olacağı için bu dönemde lazer epilasyon yaptırılmaması önerilir. İdeali adet bittikten 2-3 gün sonra lazer epilasyonun yapılmasıdır. Ancak adet döneminde lazer epilasyon yaptırmanın tıbbi olarak bir sakıncası yoktur.
Regl döneminde kıl ve tüy almanın bir zararı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri