Adet döneminde tüketilen gıdalarda yapılacak değişik faydalı olabilir. Bu özel dönemde az yağlı beslenmek, süt ürünleri alımının arttırılması, E, D ve B grubu vitaminleri düzenli alınması ve D grubu takviyesi adet sancısını azaltılmasına yardımcı oluyor.
Vitaminler: D vitamini yapılan araştırmalar düşük D vitamini seviyelerinin düzensiz adet döngülerine yol açtığı ve D vitamini kullanımı ile adetlerin düzene girdiğini göstermektedir.
İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır.
Peki, vitamin hapı adeti geciktirir mi ya da vitamin hapları adeti keser mi? Sorunun kaynağında çok büyük ihtimal direkt olarak vitamin hapları yoktur. Belki çok dolaylı yollardan minimum etkileri olabilir. Regl gecikmesinin nedenleri vitamin hapları ile ilgili değildir.
Kanda bulunan alyuvar hücreleri demir içerir. Yani kan kaybeden bireyler, aynı zamanda bu kanda bulunan demiri kaybeder. Adet dönemleri ağır kanamalı olan kadınlar, adet döneminde kan kaybettikleri için demir eksikliği anemisi riski altındadır.
İlgili 29 soru bulundu
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar. Ancak adet düzensizliğinin sonucunda demir eksikliği anemisi görülebilir. Bu nedenle eğer demir ilacı kullanmanız gerekiyorsa, doktorunuz size en uygun dozu ve kullanım şeklini anlatacaktır.
Evet. Normal adet gören bir hanım ortalama 4 günde 50 miligram demir kaybeder. Adet dönemi uzadığında havuza giren demir, kaybedilen demirden az olduğu için bir zaman sonra demir eksikliği oluşur. Kadınlarda kansızlığın daha yaygın gözükmesinin temel nedeni de budur.
İdeal olarak, adet dönemi sırasında, demir, magnezyum ve B vitaminleri açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Ancak bazı kişilerde, demir eksikliği veya diğer vitamin ve mineral eksiklikleri varsa, doktor veya diyetisyen, vitamin veya mineral takviyeleri önermektedir.
A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir. Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir. Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür.
Ayrıca kafein içeren ürünler de regl sancılarının daha şiddetli hissedilmesine yol açacağından kahve ve gazlı içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sıcak Su Torbası: Karın bölgesini sıcak tutmak, âdet döneminde yaşanan ağrı ve sancıların azalmasında etkilidir.
Muz Tüketin
Adet sancısı yaşıyorsanız özellikle egzersizden önce kramp sorunu yaşamamak adına muz tüketmelisiniz. Muz adet sancısına karşı en çok tavsiye edilen besinler arasındadır. Günde bir tane muz yerseniz adet döneminde kramplarınız büyük oranda azalacaktır.
Regl ağrısı bitki çayı ile giderilebilir! Özellikle bu süreçte zencefil, papatya, rezene, ıhlamur, tarçın gibi bitki çaylarını tüketmeniz ağrılarınızı hafifletir. Kırmızı meyve çayları, nane limon çayı ve yeşil çay bu süreçte değişen vücut fonksiyonların düzenli çalışmasını sağlar.
D vitamini azaldıkça kanda paratiroid hormonu artar. Ancak magnezyum eksikliği varsa, D vitamini eksikliğinde paratiroid hormonu yükselmez.
Antiepileptik ilaçlar (fenitoin) ya da uyku bozuklukları ve epilepsi (sara) tedavisinde kullanılan ilaçlar (fenobarbiton gibi barbitüratlar). Glukokortikoitler (hidrokortizon ve prednisolon gibi steroid hormonları). Bunlar, D vitamininin etkisini azaltabilirler.
Özet: Steroid bir hormon olarak kabul edilen D vitamini bitkisel kökenli ergosterol (vit-D2) ve hayvansal kökenli olup deride 7-dehidrokolesterolden türeyen kolekalsiferol (vit-D3) şeklinde sınıflandırılır. D vitaminleri kalsiferoller olarak ta adlandırılırlar.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Sıcak su torbası ile kasık bölgendeki kan akışını hızlandırmak kanama döngünün erken başlamasına yardım edebilir. Eğer kanamanı öne almak istiyorsan sıcak suyla banyo yapma yöntemine şans verebilirsin. Sıcak su bedeninin gevşemesine yardım eder ve üzerindeki stres durumunu azaltmaya katkı sağlar.
Meditasyon, yoga, egzersiz ve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir. Adet döneminde rahat kıyafetler giyilmesi ve sıcak uygulamaları da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu dönemde doğru gıdalarla sağlıklı beslenme de öncelikli konulardandır.
Fakat zihinsel durum beden üzerinde birincil derecede etkin rol oynuyor yani evlendiğinizde daha memnun, kendinizle daha iyi, cinsel kimliğinizle daha barışık şekilde yaşarsanız beden gevşediği için, kendi kadınlığınızdan memnun olduğunuz için buna bağlı salgılanan hormonların etkisiyle adet ağrılarınız geçebilir.
Adet kanının kıvamı, normalde kanın kıvamına benzer olmalıdır. Pıhtılaşma veya aşırı sıvılaşma gibi durumlar dışında, adet kanının normal kıvamı genellikle akıcı ve damarlardan akacak kadar sıvıdır. Adet kanının kıvamı genellikle sıvıdır, ancak bazen pıhtılarla karışabilir.
Adet döneminde ciğer gibi parça neden gelir? Bir kadının adet kanında pıhtılaşma yaşanması ciğer tarzında parçalar gelmesine yol açabilir. Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri