Regl dönemi süresi 21 ile 35 gün arasında değişiklik gösterir. Aynı zamanda regl süresi iki ile yedi arasında sürebilir. Regl dönemi süresi ilk zamanlarda daha uzun olmaya meyilliyken yaş ilerledikçe döngüler kısalır ve daha düzenli hale gelir. Regl döngülerin düzenli de düzensiz de olabilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Ortalama 3-7 gün âdet kanaması normal kabul edilir. Bu dönem gelmesine rağmen adet akışı ağırsa, uzun süre kalıcı olduğu kabul edilir. Bu duruma menoraji denir ve özellikle 10 günden uzun süren adetlerin dikkate alınması gerekir.
Hormon dengesizliği meydana gelirse, endometriyum fazla miktarda gelişir ve uzun adet kanamalarına neden olur. Polikistik over sendromu: Obezite, insülin direnci ve tiroid problemleri dahil olmak üzere bir dizi durum hormon dengesizliklerine neden olabilir.
Ortalama her 28 günde bir gerçekleşmesi beklenen kanamanın 21 ila 35 gün arasında gerçekleşmesi de tıbbi açıdan sağlıklı bir durum olarak kabul edilir. Ancak âdet kanamasının 7 gün ve daha fazla süreyle gecikmesi, âdet kanaması olarak tanımlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Gebelik dışında, adet döneminin 7 gün ve daha fazla gecikmesi, dikkate alınması gereken önemli bir problemin belirtisi olabilir. Dolayısıyla 3 gün adet gecikmesi normal kabul edilirken 15 gün adet gecikmesi gebelik haricinde anormal bir durum olarak kabul edilir.
Yaşanan travma veya stresin beyindeki üst merkezlerde adet döngüsünü kontrol eden hormonların üretimine etki ederek adet döngüsünü de etkilediğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar, bu sorunun kadınların yüzde 5-35'i arasında gözlenebildiğini söyledi.
Tıpta adet kanamasının uzun sürmesi menoraji olarak tanımlanır. 7 günden çok uzun süren adet kanamaları bu gruba girmektedir. Adet kanamasının normalden uzun sürme durumu anemi, ağrılı adet kanaması ve myomların belirtisi olabilir. En önemli hastalık myomdur.
7 günden fazla adet kanaması normal değildir. Yine, bir adet döneminde kaybedilen toplan kan miktarı normalde 2-3 çorba kaşığı (yaklaşık 80 ml.) kadardır. 8 gün veya daha uzun süren adet kanamasına tıbbi olarak 'Menoraji' denir.
Bu nedenle erken adet olma ne demek bilgi verelim. Adet kanamaları normal şartlarda 21 ile 35 gün arası normal kabul edilmektedir. Her kadında farklılık gösteren bu dönem En erken 21 en geç 35 gün içinde gerçekleşmeli. Aksi durumlarda düzensiz olarak kabul edilmektedir.
Adet kanamasının uzun sürmesinin nedenleri; Hap, deri altı implantı, enjeksiyon gibi doğum kontrol yöntemleri adet kanamasını uzatabilir. Çünkü kadınların hormon dengesini bozan bir durumdur. Dünyada doğurma çağındaki kadınlarda %10 oranında görülen polikistik over sendromu da adet kanamalarının uzamasına yol açabilir.
Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar. Düzenli adet günleri olan altı günden sonra kılmadığı namazları ve tutmadığı oruçları ise kaza eder.
Genellikle östrojen hormonunun neden olduğu ve iyi huylu tümör olarak bilinen miyomlar, üreme dönemindeki her 5 kadından 1'inde görülmektedir. Oldukça yaygın olarak rastlanılan miyomlar, rahmin kas tabakasından kaynaklı ortaya çıkar.
Bir adet döngüsünün başlangıcından diğerinin başlangıcına kadar geçen süre yaklaşık olarak 21-35 gündür. Kadınların çoğu, yıl boyunca 11-13 kez adet döneminden geçer. Bu rakama yakın değerler (1-2 az/fazla) normal olarak kabul edilmektedir.
Adet kesici şeyler arasında bol su tüketmek, sirke içmek, limon ve doğal bitki çaylarının tüketilmesi ilk sırada gelmektedir. Adet kesici şeyler arasında vitaminler de en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Regl döneminde ilaç tüketimi adetin kesilmesine neden olmaktadır.
Kadınlarda adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetlerinin en yaygın nedenleri hormon dengesizliklerini olmasıdır. Kadınların adet döngüsünde progesteron ve östrojen hormonları çok önemli işleve sahiptir. Bu hormonlarda bir dengesizlik olursa hemen adet dönemi dışında ara kanamalar da sıklaşabilir.
Bir kadının adet kanaması 1 gün sürüyorsa altında yatan nedenleri öğrenebilmek adına bir uzmana başvurmak gerekebilir. Adet görmeye başlamış bir kadının döngüsünü yakalaması 1-2 yıl sürebilir. Ayrıca 7 günden fazla olan adet kanamasında da bir uzmana başvurarak altında önemli bir sorun olup olmadığına bakılmalıdır.
Normal şartlarda kadınlarda adet kanamasının 2 ile 7 gün arasında devam etmesi olası kabul ediliyor. Ancak bu süreden daha uzun süre devam ederse yani 7 günden uzun sürerse kesilmeyen adet kanaması olarak kabul edilir. Kadınlarda kanama miktarı da değişiklik gösterir.
Adet kanının uzayan, sümüksü yapıda olması halinde ilk başlarda endişe duyulmamalıdır. Çünkü adet kanının vücuttan atılması sırasında servikal mukus adlı akışkan, açık renkli bir sıvı salgılanır ve bu sümüksü sıvı adet kanına karışırsa adet kanının sümüksü bir hal almasını sağlar.
Bu süre Hanefîler'e göre en az üç, en çok on gündür. Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı âdet hükmündedir. Ancak on günü geçerse önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihâze (özür) kabul edilir.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi nedenleri
Kadınlarda adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi halinde kanda pıhtılaşma olmaktadır. Adet kanaması sürecinde kan vücuttan dışarı atılamadığı anlarda pıhtılaşma olur ve parça gelmesi söz konusu olur. Pıhtılaşan kan vücuttan parça şeklinde dışarı çıkarılır.
Bununla birlikte adet döneminde ilişkiye girmenin sonucunda kanamada bir kesilme durumu söz konusu değildir.
Tatil dönemleri için kadınları uyaran Dr. Ceydeli, “Adet kanamasının olduğu günlerde deniz, havuz, sauna, hamam gibi yerlere girilmemeli. Tatilde tamponlar kullanarak denizden faydalanılabilir ancak bu tamponlar 2 saatte bir değiştirilmeli” şeklinde konuştu.
Efsane: Bu dönemde duş almak ya da ilaç kullanmak zararlıdır. Regliyi keser. Gerçek: Duşun regl miktarına ve süresine etkisi yoktur. Özellikle genital hijyen bu dönemin vazgeçilmezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri