Regl pıhtıları, genellikle menstrüel kanamanın daha yoğun olduğu ilk birkaç günde görülebilen, jöle benzeri bir yapıya sahip, yoğun kıvamdaki yapılardır. Regl döneminde bu pıhtılarla karşılaşman genellikle normal olsa da pıhtının sıklığı ve boyutuna bağlı olarak bazı rahatsızlıkların belirtisi de olabilir.
Adet kanında pıhtı fark edilmesi kimi zaman endişeye neden olsa da bu genellikle normal bir durumdur. Adet kanaması esnasında uterusu iç duvarını kaplayan endometriyal hücreler sıyrılıp vücudu terk ederler. Bu sırada vücut rahimdeki kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri serbest bırakır.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Kan pıhtısı küçük boyutlu olursa genellikle bir problem yaratmaz. Ancak büyük olan pıhtılarda mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır. Ağrılı şekilde yani adet ağrısından çok daha dayanılmaz bir ağrı ile parçalı kanama olursa altta yatan nedene bakılmalı ve hemen tedavi süreci başlatılmalıdır.
Beyindeki bir kan pıhtısının belirti ve semptomları baş ağrısı, konuşma değişiklikleri, paralizi (hareket edememe), baş dönmesi ve konuşma ya da konuşulanı anlama güçlüklerini içerebilir. Bu belirti ve semptomlar bir inmeyi gösterebilir. Bu belirti ve semptomlarınız varsa, hemen doktorunuzu arayınız.
İlgili 26 soru bulundu
Kanınızdaki trombosit adı verilen proteinler ve parçacıklar, kan pıhtısını oluşturmak için birbirlerine yapışır. Pıhtı oluşturma sürecine pıhtılaşma denir. Normal pıhtılaşma bir yaralanma sırasında kanamayı durdurmaya yardımcı olduğu ve iyileşme sürecini başlattığı için önemlidir.
Kesik ve yaralanmalarda kan kaybının engellenmesi için kan pıhtılaşması durumu ortaya çıkar. Ancak diğer durumlarda kan pıhtılaşması oldukça tehlikeli bir durumdur. Beyin kanaması, kısmi felç ve damar sertliği gibi hastalıklara neden olabileceği gibi kan pıhtılaşması ölümle de sonuçlanabilmektedir.
Özellikle adet kanamasının yoğun olduğu dönemlerde pıhtılaşmış şekilde yani ciğer gibi parçaların gelmesi oldukça normal durumlar arasında yer almakta ve en ufak bir zararı dahi bulunmamaktadır.
Çünkü adet kanı akarken araya servikal mukus salgısı karışır. Bu salgı uzayan sümüksü yapıdadır. Bu durum gerçekleştiğinde aynı zamanda kan açık renge gelir ve kaygan his sağlar. Regl kanı servikal salgılar ile her zaman birleşebilir.
Genelde lekelenme tarzında görülen bu kanamanın şiddetinde herhangi bir artış beklenmez. Kanamada pıhtı oluşumu: Hamilelikte yerleşme kanaması sırasında akıcı ve parlak olmayan bir kan görülür. Pıhtı oluşumunun gerçekleşmesi için herhangi bir sebep yoktur ve böyle bir durum gözlenmez.
Siyah yada kahve telvesi gibi olmuş görünüm eskimiş kanı gösterir. Yani kanama bitmiş ama rahim içinden en dışarı pedinize gelene kadar geçen süre de kan eskime nedeniyle koyu renk almaktadır. Korkulacak bir durum değildir. Uzun süren veya ara kanama şeklinde lekelenmeler olması durumda muayene olabilirsiniz.
Hormon seviyesinin düşmesi baş ağrısına neden olur
Regl sırasında ortaya çıkan migren ataklarının sebebi, kanamadan hemen önce kandaki östrojen hormonu seviyesinin düşmesi ve östrojen hormonunun göstermiş olduğu dalgalanmadır.
Yapılan araştırmalara göre bir adet kanaması içinde 60-80 ml miktarından daha yüksek kan kaybı olursa aşırı adet kanaması olarak nitelendirilir. Bir adet dönemi içinde kadınlarda ortalama 30-50 ml kan kan kaybı olmaktadır. Kadınlarda genellikle 80 ml miktarından daha az kan kaybı görülmektedir.
Aşırı ve uzun süren adet kanamaları, kansızlığa neden olabilir. Bu kanamalar sırasında ciddi ağrı yaşayabilirsiniz. Aşırı kanamaya neden olan duruma göre bazen kısırlık da olabilir. Kullandığınız tampon 8 saatten fazla kalırsa toksik şok sendromu dediğimiz ciddi bir duruma neden olabilir.
Daha çok halsizliği olabilir. Cinsel istek bir miktar bunlara bağlı azalabilir. 🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Regl döneminde akan kan ve çıkan koku rahmin içerisinden gelir ve steril sayılır. Dolayısıyla enfeksiyon kaynaklı bir koku değildir. O kanın içindeki kimyasal madde veya kanamanın beraberinde getirdiği dokulardan ve proteinlerden kaynaklanan bir şeydir.
Eğer kızlık zarı kanaması olursa genellikle pembemsi birkaç damla şeklinde olur. Nadiren daha fazla kırmızı kanama görülebilir. Bir yerimiz kesilince olan kanamadan farkı yoktur.
Böylece östrojen hormonu salınımı azalmaya ve progesteron düzeyi artmaya başlar. Olası bir gebelik için kendini hazırlayan rahim içi dokusu, progesteron hormonunun etkisiyle parçalanmaya ve dökülmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılmasıyla âdet kanaması gerçekleşir.
Gebelik, genellikle adetin orta dönemlerinde oluşur. Yani adet başladıktan 14 gün sonra olur. Ancak yumurta rezervinin azalması ve üstüne görme durumlarında çok nadir olarak kadınlar adet döneminde de hamile kalabilirler. Üstüne görme adetleri normal bilinen adetler gibi yoğun ve 3-4 gün sürmemektedir.
Prostaglandin denen hormon, rahmin bu kasılmalarını tetikler. Prostoglandin, adet başlamadan bir-iki gün öncesinde kanda yüksek seviyelere ulaşır ve adetin ilk iki gününden sonra azalmaya başlar. Prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek olursa, adet krampları da o kadar şiddetli yaşanır.
Arteriyel tromboz, kalp, beyin, akciğerler, böbrekler ve vücuttaki diğer organlara giden arterlerde oluşabilir ve bunun sonucunda, kalp krizi, inme, felç, böbrek yetmezliği, organların fonksiyonlarında bozulma gibi durumlara yol açabilir ve hatta bu durumlar ölümle sonuçlanabilir.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
Antikoagülanlar ya da “kan sulandırıcılar” aşırı kan pıhtılaşmasının rutin tedavisinde kullanılır. Bu ilaçlar kan pıhtısı oluşumunu önler. Ayrıca mevcut kan pıhtılarının büyümesini de önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri