Cips ve Kızartmalar Patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesi önerilmektedir.
Sadece gebelikte değil, her birey için cips tüketiminin sağlıklı olmadığı bilinmektedir. Ama insanlar tadı ve çerez şeklinde kolayca tüketilmesinden dolayı, cips yemeye devam ediyor. Hamilelikte cips tüketimi, bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyerek hem size hem de bebeğinize yararı olmayan bir besindir.
Cipsler, ambalajın üzerinde yazan son kullanma tarihinden bir ay sonraya kadar tüketilebilir.
Abur cuburlarin herhangi bir besin degeri olmadigindan, gebelikte abur cubur tüketmek anne adayında besin eksikliğine neden olur. Bebeğinizin gelişimini sağlıklı şekilde sürdürebilmesi için vitamin ve mineraller, amino asitler ve saglıklı yağlar yönünden dengeli bir diyete ihtiyaci vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, Brokoli, Mayalı Tam buğday ekmeği, Kurubaklagiller ( kurufasülye,mercimek..),Bulgur, mısır Meyve ve taze sıkılmış meyve suları folik asitten zengindir. Folik asit içeren besinleri B12 kaynaklarıyla (B12 kaynakları; et, tavuk, balık, yumurta, süt ve türevleri..) birlikte tüketilmelidir.
Cips ve Kızartmalar
Patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesi önerilmektedir.
Hamilelikte sıkça tüketilmesi gereken kuruyemişlerin başında ceviz, antep fıstığı, fındık, kaju, kuru incir, kabak çekirdeği, kuru kayısı, badem, yer fıstığı ve leblebi gibi besin değeri yüksek yemişler gelmektedir.
Doğal olarak hamileler gece acıkınca ne yemeli sorusu akıllara düşer. Kuru yemiş ile bir bardak su veya bir kase yoğurt sabah bulantılarını önleyecektir.
Sağlıklı cipsler sadece Hindistan ceviziyle değil; elma, ananas, armut ve çilek gibi meyvelerle de hazırlanabilir. Bunun yanı sıra yağsız hazırlanan ve fırında kızartılan biber ve patates gibi besinlerin cipsleri de sağlıklı ürün kategorisinde sayılır.
Patates cipsini çok seviyorsanız, haftada 1 kere tüketebilirsiniz. Fakat bu tüketimi de dengeli şekilde yapmanız gerekir. Aldığınız cips paketini, küçük porsiyonlara ayırın. Bunu cipsin kalorisine ve gramajına bakarak ayarlayabilirsiniz.
Cips yiyorsanız, yağ ve tuz oranı daha düşük fırın cipsi tercih edin. Bu yiyecekler, yediğiniz yemeğin üçte birinden biraz fazlasını oluşturmalıdır. Rafine nişastalı (beyaz) yiyecekler yerine, kepekli makarna, esmer pirinç gibi tam tahıllı veya daha yüksek lifli seçenekleri tercih edin.
Günlük enerji ihtiyacının %5-10'unu çikolataya ayırabilirsiniz. Bu da, hamilelikte ortalama 2200 kalorilik beslenen bir anne adayının 110-220 kalori hakkını çikolatadan yana kullanabileceği anlamına geliyor ;) Ancak çikolatanın kafein ve kalori içerdiği de unutulmamalıdır!
Sorusunun yanıtı kesinlikle hayırdır. Çünkü gazlı içeceklerde hem sindirim sistemini olumsuz etkiler hem de içinde bulunan kafein bebeğe geçerek ona zarar verebilir. Bu nedenle risk almamalı ve kola gibi gazlı içecekler tüketilmemelidir.
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Çiğ Gıdalar: Çiğ gıdalar her ne kadar mutfağımızın bir parçası olmasa da çiğ balık, et gibi ürünlerden uzak durulmalıdır. Özellikle gebelik sürecinde besinlerin temizliğine ve pişirilmesine önem verilmelidir. Pastörize edilmemiş süt, kabuklu deniz ürünleri, suşi gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Gebelikte beslenme süreci içinde artan protein ihtiyacını karşılamak için çeşitli besin öğelerine yönelmek gerekmektedir. Kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (örneğin fasulye, mercimek, barbunya) gibi protein açısından zengin besinler önerilir.
*Konserve besinler, kaymak, krema, tahin, tahin helvası, çikolata gibi çok yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. *Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi et ürünlerinden ve mayonezden uzak durulmalıdır. Mide bulantısı ve kusma: Özellikle ilk aylarda sık görülen sorunlar arasındadır.
Gebelikte artan sıvı gereksinimini karşılamak için sıvı tüketiminizi artırı Her gün en az 10 bardak su için. Süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımını arttırabilirsiniz.
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın. Eğer canınız çok çektiyse bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kasaptan aldığınız sucuğu yakmadan pişmesine dikkat ederek ayda 1-2 kez yiyebilirsiniz.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur.
5 haftalık bebek anne karnında nasıl olur? 5. haftalık bebek anne karnında amniyon kesesi adı verilen sıvı dolu bir baloncuğun içinde gelişimini sürdürür ve hamilelik boyunca bu kesenin içinde büyür. Henüz bir nokta boyutunda olsa da ince bir tüp görüntüsüne sahiptir.
Anne sütünün yapımı için meme dokusunda görülen ilk değişimler, aslında gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Diğer yandan, meme dokusunda süt üretiminin başlaması gebeliğin ancak ortalarında gerçekleşir. Anne sütünün bebeğin temel besin maddesi olarak adlandırılan zengin bir sıvıya dönüşmesi ise doğumdan sonra.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri