Regresyon (Gerileme), kaygılı durumlarda veya kendini tehdit altında hisseden bir kişinin daha erken bir gelişim aşamasına döndüğü savunma mekanizmasıdır.
Regresyon, bireyin stres, kaygı veya çatışmaya yanıt olarak daha önceki bir gelişim aşamasına geri döndüğü veya daha genç yaştaki davranışları sergilediği psikolojik bir savunma mekanizmasını ifade eder.
Basit hatırlama zaten bildiğimiz olayların yeniden aklımıza gelmesi olarak tanımlanırken, regresyon normalde kişinin hatırlamadığı olayların çağrışım ve telkin yoluyla ortaya çıkarılmasıdır.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Gerileme: Kişi zorluklarla karşılaştığında ve baş edemediğinde bilinçdışı bir şekilde gelişimsel olarak gerileme özellikleri gösterebilir. Bu durum çocuklarda kolaylıkla görülebilir. Kardeşi olan bir çocuğun gerileme yaşayarak altına çiş kaçırması veya parmak emmesi bir örnek olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Psikolojide, regresyon veya gerileme, bir bireyin stresli veya zorlayıcı bir durumla başa çıkmak yerine daha önceki bir evredeki davranış veya düşünce kalıplarına geri dönmesi anlamına gelir.
Beklenti Oluşturma (Antisipasyon): Bireyin stres yaratan durumlara uyum sağlaması için beklenti oluşturur. Bireyin durumları gerçekçi bir şekilde değerlendirmesidir.
Regresyon Nedir? daha kısa; kısa boylu ebeveynlerin çocuklarının da ortalama olarak anne babalarından daha uzun olduğunu belirliyor. Buna örnekteki, boy uzunluklarının grup ortalamasına çekilmesine regresyon deniyor. Regresyon, bir değişkene ilişkin ölçümlerin grup ortalamasına doğru çekilmesidir.
Regresyon, aşağıdaki anlamlara gelebilir: Regresyon (coğrafya), karanın yükselmesi sonucu deniz gerilemesi. Regresyon (psikoloji), bazı kabul edilmeyen davranışlara karşı geliştirilen koruyucu dürtüler. Regresyon analizi, değişkenler arasındaki ilişkileri tahmin etmek için kullanılan istatistiksel bir teknik.
Psikolojide regresyon, ya da gerileme, kişinin erken dönemindeki veya çocukluktaki davranışlarını ve halini gösterme durumudur. Örneğin bir çocuk kendi başına uykuya nasıl dalamazsa Alzheimer hastası bir kişi de buna benzer çocuksu davranışları sergileyebilir.
"Regresyon özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların, daha küçük yaş gruplarının özelliklerini göstermesi... Mesela tuvalet kaçırma, bebek gibi konuşma, öfke davranışları, anneden ayrılamama, yalnız yatamama, parmak emme davranışlarının bütünü diyebiliriz.
Bir hastalık belirtisinin gerilemesi, şiddetinin azalması.
Regresyonun ortaya çıkması farklı şekillerde de görülebilir. Özellikle zıplayamama, koltuğa çıkamama, ya da dik bir şekilde oturamama gibi fiziksel belirtiler nadir olarak görülen belirtilerdir. Bebeksi davranışlar, konuşamama, kekeleme ya da belirli kelimeleri söyleyememe gibi belirtiler ise daha yaygın görülmektedir.
Gerileme (Regresyon) :
Genelde durumlar istendik bir şekilde olmadığında yaşadıkları olumsuz duygular ile baş edebilmek için kendilerini güvende hissettikleri önceki dönemlere geri dönülmesidir.
Psikolojide regresyon, kişinin belirli bir olay veya yaşam sürecinde daha önceki bir döneme geri dönme eğilimi olarak tanımlanan bir savunma mekanizmasıdır. Kişi kaygılı bir durumda veya kendini tehdit altında hissettiğinde, daha erken bir gelişim aşamasına dönerek daha ilkel bir tepki/davranış içinde bulunabilir.
Regresyon analizi, iki ya da daha çok nicel değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur. Eğer tek bir değişken kullanılarak analiz yapılıyorsa buna tek değişkenli regresyon, birden çok değişken kullanılıyorsa çok değişkenli regresyon analizi olarak isimlendirilir.
Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı değişkenlerin sabit (bilinen) değerleri cinsinden tahmin etmek veya öngörebilmektir.
Basit ve çoklu regresyon olarak iki çeşidi vardır. Basit doğrusal regresyon, biri bağımlı ve diğeri bağımsız olmak üzere iki adet değişkenle çalışır.
Dış kuvvetler tarafından kara yolu ile taşınan milyonlarca tonluk toprak, çakıl ve çeşitli materyaller, okyanus diplerinde toplanarak kara yükünün giderek azalmasına yol açar.
Kıtaların oluşumunda, kara ve denizlerde düşey doğrultuda alçalma ve yükselme hareketi oluşur. Bu hareketlerin bütününe epirojenez denir ve iki farklı şekilde oluşur. Karaların hafifleyip yükselmesi ve denizin gerilemesine, regresyon denir.
Örneğin, kardeş kıskançlığı her çocukta kendini gösteren olağan bir histir. Çocuğun bunu hissederek bu düşünce ve duygusundan utanıp bunları bastırma yoluna gitmesi de represyona örnek olarak gösterilebilmektedir. Çocuğun bu duygusunu ebeveynlerine ifade edebilmesi ve gerekli dozlarla bunu yaşaması olağandır.
Oluşan olumsuz, istenmeyen durumla karşı çıkmak ya da kaygıdan kaçınmak için tepkisiz kalma halidir. Bu gibi durumlarda bütün iletişimi kapatma hali en sık görülen şeklidir bu savunma mekanizmasının.
Savunma mekanizmaları bilinçaltına bastırma, yansıtma, inkar, yön değiştirme, mantığa bürünme, özleştirme, özdeşleşme, yüceltme, gerileme, saplanma, dönüştürme, çözülme, duygusal soyutlanma, yapma-bozma, karşıt tepki oluşturma, neden bulma, duygudaşlık ve boyun eğme, hayal dünyasına kaçma, telafi ve parçalanma olarak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri