Bir mezhepten diğerine tamamen geçmek mümkün olduğu gibi, kendi mezhebinde çıkış yolu bulamayan bir kimse o mevzuda diğer mezhebin içtihadına, görüşüne göre amel edebilir. Bu caizdir. Fakat bu taklit keyfi ve nefisten gelen bir arzu ile olmamalıdır. Bir zaruret ve maslahata göre yapılmalıdır.
Bunun için herhangi bir dua vs. bir şeye gerek yoktur. Kalben "Ben bundan sonra filan mezhebe göre amel edeceğim." demeniz yeterlidir. Bu niyetinizden sonra mezhebinizi değiştirmiş olursunuz. Ayrıca bir şeye gerek yoktur.
Kendi isteğiyle, bir defa ve kesin bir değiştirme yapacak.
Kendi mezhebimizde, çıkış yolu yoksa diğer üç mezhebe bakılır. Hangi mezhepte çıkış yolu varsa, o konuda, o mezhep taklit edilir. Dört mezhepte de çıkış yolu yoksa ve zaruret de varsa, ancak o zaman, farzı tehir veya terk etmek caiz olur. O iş haram ise, zaruret miktarınca işlemek caiz olur.
Zındık olmaktan kurtulmak için, bir mezhebe girmek, yani Ehl-i sünnet olmak lazımdır.” Dört mezhebin kolaylıklarını toplayan kimse, dört mezhepten hiçbirine uymamış, Ehl-i sünnetten ayrılmış olur. Mezhepsiz olur. Görülüyor ki, dört mezhepten hiçbirine uymayan kimse, mezhepsizdir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir mezhepten diğerine tamamen geçmek mümkün olduğu gibi, kendi mezhebinde çıkış yolu bulamayan bir kimse o mevzuda diğer mezhebin içtihadına, görüşüne göre amel edebilir. Bu caizdir.
Mezheplere tabi olmadan ibadetlerimi yapmak istiyorum; mezheplere uymam şart mı? Değerli kardeşimiz, Hak mezheplerde akıl ve mantığın tasdik etmediği hiçbir mesele yoktur.
Buna göre taklidde telfik, taklid yoluyla bir mesele veya amel üzerinde iki veya daha fazla mezhebin farklı hükümlerini birleştirerek tatbik etmektir. Kendi mezhebinde çıkış yolu bulamayan bir kimse, o mevzuda diğer mezhebin içtihadına, görüşüne göre amel edebilir. Bu caizdir.
Herhangi bir yeri kanayan Hanefî mezhebine mensup bir kişinin, abdest almada zorluk yaşama, cum'a, cenâze ve bayram namazlarına yetişememe gibi endişelerle Şâfiî mezhebini taklit etmesinde bir sakınca yoktur.
Şâfiî bir kimsenin Hanefî olan imama, Hanefî bir kimsenin de Şâfiî olan imama uyması caizdir. Bu meselede mühim olan husus, imam olan zatın, namazın şart ve rükünlerine riayet etmesidir. Çünkü değişik mezhepten de olsa, namazı cemaatle kılmak tek başına kılmaktan daha faziletlidir.
Hanefi mezhebi; İmam Ebu Hanife'nin adını taşıyan mezheptir. Şafii mezhebi; İmam Şafii'nin adını taşıyan mezheptir. Maliki mezhebi; İmam-ı Malik'nin adını taşıyan mezheptir. Hanbelî mezhebi; İmam Ahmed İbni Hanbel'nin adını taşıyan mezheptir.
İslam'da Sünnilik, Şiilik ve Haricilik olmak üzere üç ana mezhep vardır. Bu mezhepler de çeşitli açılarından kendi içinde alt mezheplere sahiptir.
Peygamber efendimizin 632 yılındaki vefatından sonra Müslümanların arasındaki görüş farklılıkları giderek arttı. Bunun neticesinde birçok mezhep ve bu mezheplere bağlı olan tarikatlar ortaya çıktı. Özellikle son halife Hz. Ali ve Muaviye arasında çıkan savaş, birçok farklı mezhebin kurulmasına neden oldu.
Hanefi mezhebi ismini kurucusundan almış bir mezheptir. Hanefi mezhebi, 4 sünni mezhebinin en fazla nüfusa sahip olan mezheplerinden birisidir. İslam aleminin yaklaşık %60'ı hanefi mezhebinden gelmektedir.
Farklı mezheplerdekiler evlendikleri zaman birinin mezhep değiştirmesi gerekir mi, yoksa değiştirmeden de evlilik yürütülebilir mi? (Bayan Hanefi, erkek Şafii veya Şii...) Değerli kardeşimiz, Farklı mezhepten kadın ve erkeğin evlenmesi caizdir. Kadın evlendikten sonra kocasının mezhebine geçmek zorunda değildir.
Beyazlaşmış saç ve sakalı; sarıya veya kırmızıya boyamak ise, müstehabdır. Başkasının saçını, kendi saçına eklemek hem kadın hem de erkekler için haramdır. Kaş, kirpik, ve yüze çirkinlik vermeyen tüylerin yolunması haramdır. Ancak kadının; yüzündeki sakal ve bıyığa benziyen kılları yolması müstehabdır.
- Abdestli iken kedi köpek vb hayvanlara dokunmak, sevmek temasta bulunmak abdesti bozar. - Namaz kılabilmek için akıl sahibi olmak gerekir. - Erkeklerin gümüş, altın gibi takılar kullanmaları haramdır. Aynı şekilde kadınların da gümüş, altın takı gibi takmaları haram kabul edilir.
- Şafi mezhebine göre kaza namazı borcu olanların sünnet namazları kılmaları haram olduğu, boş zamanlarını kaza namazı kılmakla geçirecekleri hükmü var.
Özürle bir veya birkaç namazı kılamayanın durumu ise şöyledir: Şafii, Hanbeli ve Maliki'de, kazası olanın, sünnet kılması haramdır. Hanbeli ve Maliki'de, sabahın sünneti, vitir ve bayram namazı bundan müstesnadır.
Sünnilik. Akşam vakti Sultan Ahmet Camii. Türkiye'nin Müslüman nüfusunun %60'ı Sünni olarak bilinmektedir. Türkiye'deki Türk ve diğer etnik gruplardan olan Sünnilerin çoğunluğu Hanefilik mezhebine mensuptur.
Mezhepler dinin inanç ve amel alanına ait ortaya koyduğu hükümleri anlama, yorumlama ve ifade tarzını anlatmaktadır. Başlangıçta dinî hükümleri anlama noktasında ortaya konan ilmî çabalar zamanla sistemleşerek ekolleri ve mezhepleri meydana getirmişlerdir.
Allah'ın ipi de Kur'an olduğuna göre, hadislere, fıkıh bilgisine ve mezheplere ihtiyaç yoktur.
Allah, "ölen de bir delille ölsün, yaşayan da bir delille yaşasın" buyuruyor. Dolayısı ile bir mezhebe bağlı olarak yaşamak dini anlamda bir farz değildir ama kolaylık esasına göre pratik anlamda bir farzdır.
Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselamın yaşadığı dönemde hiç bir mezhep yoktur. Ne Hanefilik ne Alevilik nede Şiilik vardı. Hanefi bir amel etme mezhebidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri