Rehber Öğretmen Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Rehber öğretmen olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır. Psikoloji bölümünden mezun olup, pedagojik formasyon alarak da mesleği icra etmek mümkündür.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, üniversitelerde Eğitim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan ve yalnızca Eşit Ağırlık puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği bölümünden mezun olan kişilerin çalışmak için ilk tercihleri arasında devlet okulları yer alır. KPSS aracılığı ile alım yapılan devlet okullarının yanı sıra özel okullarda da rehberlik ve psikolojik danışman olarak çalışmak mümkündür.
PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Okumak İçin Hangi Sınavlara Girilmeli? PDR Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Okumak İçin YKS'ye girmek gereklidir. YKS ise TYT, AYT ve YDT olarak iki oturumdan oluşur. Bu oturumlar çerçevesinde TYT'de tüm ders ve konulardan öğrenciler sorumludur.
Rehber öğretmen olmak için lisans düzeyinde eğitim veren Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümünden mezun olmak gerekir. Psikoloji bölümü mezunları, öğretmenlik alanında Tezsiz Yüksek Lisans yaparak öğretmenlik hakkı elde edebilirler.
İlgili 40 soru bulundu
2024 yılı itibari ile 678 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Rehberlik ve Psikolojik Danışman maaşları 23.200 TL'dir. En düşük Rehberlik ve Psikolojik Danışman maaşı 18.600 TL iken, en yüksek Rehberlik ve Psikolojik Danışman maaşı 65.000 TL'dir.
Rehber öğretmen olmak için AYT'de eşit ağırlık puan türüne ait Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenliği Bölümü taban puanı 285,60853 olarak belirlenmiştir.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü toplam 96 adet üniversitede bulunmaktadır. EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır.
PDR sıralama ve PDR taban puanları ile ilgili tablo sütunları aşağıdaki gibidir. Rehberlik - Psikolojik Danışmanlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 298,60853, en yüksek 446,89527'dir. Rehberlik - Psikolojik Danışmanlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 297743, en yüksek 7092'dir.
Adayların sözlü sınavda başarılı sayılabilmeleri için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almaları gerekmektedir.
Rehber öğretmeni mevcut öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemek, öğrencilere psikolojik anlamda destek sağlamak amacı ve danışmanlık hizmeti sunan meslek dalıdır. Rehber öğretmenleri ebeveynler ve yöneticiler ile birlikte çalışmalarını yürüten kişidir.
Psikoloji mezunları Milli Eğitim Bakanlığında “Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen ve Meslek Dersi Öğretmeni (Psikoloji, Felsefe, Mantık, Eğitim psikolojisi, sosyoloji, gerontopsikiyatri vb. dersleri) olarak atanabilmektedir. Bunun için; Pedagojik formasyon eğitimi almaları şarttır.
Pdr den mezun olanlara rehber öğretmen ünvanı veriliyor ancak bu unvan sadece çalışma olanaklarımızdan birinde öyle. MEB de açık çok fazla olduğu için mezunlar direk oraya yönlendiriliyorlar. Rehber Öğretmen olarak atanması kolaydır.
Rehber öğretmen olmak isteyen kişilerin hangi derslerde iyi olmaları gerektiği konusunda psikoloji, rehberlik, dil ve edebiyat, eğitim bilimleri gibi derslere öncelik vermesi gerekmektedir.
Rehber, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 84.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Rehber, Temmuz 2023 yılında ortalama 39.800 TL maaş alıyordu. "Rehber 2024 yılında ne kadar zam aldı?", eleman.net'ten öğrebilirsiniz.
Hayır. Dört yıllık psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olurlar.
eleman.net verilerine göre, Psikolojik Danışman 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 29.300 TL maaş alıyor. Psikolojik Danışman, 2024 yılında en düşük 21.200 TL alırken, en yüksek 45.000 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Psikolojik Danışman, Temmuz 2023 yılında ortalama 21.400 TL maaş alıyordu.
Buna göre Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR), Psikolojinin bir uygulama alanıdır. Bu her iki bölümün bazı dersleri ortaktır. Ancak Psikoloji lisans programlarında daha fazla kuramsal/teorik ders vardır.
psikoloji alan olarak daha geniş içeriği kapsarken pdr genelde psikolojinin eğitim bağlamında uygulanması ya da korucuyu psikoloji ve danışmanlık (rehberlik) alanına odaklıdır. türkiye'nin iki meslek grubuna da ihtiyacı vardır.
Eşit ağırlık öğretmenlik bölümleri ise şunlardır: Sınıf öğretmenliği, felsefe grubu öğretmenliği, rehberlik ve danışmanlık ve beden öğretmenliği.
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenliği bölümü ülkemizde Boğaziçi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi gibi birçok üniversitede yer alırken son yıllarda psikolojik danışmanlık ve rehberlik ...
PDR bölümü, eğitim teknolojilerinin son yeniliklerinden biri olan uzaktan eğitim konseptiyle de okunabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri