İçsel motive, kişinin meraklı ve başarılı olmasını sağlar.
Örnek olarak, zevk için kitap okumak, bir hobiyle uğraşmak veya kişinin ilgi alanlarına uygun bir kariyer peşinde koşması verilebilir.
İçsel motivasyon araçları arasında;
Merak, işin ilgi çekici ve zorlayıcı olması, işin önemi, sor umluluk, işte bağımsızlık durumu, yaratıcı olma durumu, işe katılım, geri bildirim ve çeşitlilik yer alır.
İlgili 27 soru bulundu
Hedefsizlik veya yanlış hedefe yönelmek, özgüven eksikliği, zamanı verimli kullanamamak, fazla iş üstlenmek, işleri ertelemek motivasyon kaybına yol açmaktadır. Ayrıca performansımıza ve potansiyelimize yönelik olumsuz duygu ve düşüncelerimiz, kendimizi daha iyisine layık görmememiz de motivasyonumuzu zedelemektedir.
Kişisel gelişim, keyif alma, kendini gerçekleştirme, yaratıcılık, özgürlük, merak gibi içsel hedefler bu tür motivasyonu tetikleyen unsurlar olabilir. İç motivasyon, dış etkenlere bağlı olmadığı için, uzun vadede daha sürdürülebilir ve tatmin edicidir.
Başarıya giden yoldaki en güçlü ve asıl motivasyon kaynağı, bireyin kendisidir.
5) Temel Motivasyon (Birincil Motivasyon)
Temel motivasyon, kişinin kendi yaşamını sağlıklı bir şekilde yaşamak için ihtiyaç duyduğu motivasyondur ve en temel motivasyon türüdür. Örneğin açlık, susuzluk, uyku, ağrı vb. temel motivasyon faktörleridir.
İçsel olarak motive olmuş bireyler ilgi alanlarından, tutkularından veya görevden aldıkları doğal zevkten ilham alırlar. Dışsal motivasyon, finansal teşvikler, övgü, notlar veya cezalar gibi dış faktörler eylemleri etkilediğinde ortaya çıkar.
Motivasyon kaynakları, bazen bize amaç kazandırırken, bazen isteklerimizi karşılamaya yönelik azmi sağlar. Örneğin, eğitim sürecinde bizi motive eden unsurlar ileride iyi bir statüye sahip olmak, ekonomik refaha ulaşmak, bilgi sahibi olmak, aile kurmak, dünya gezmek gibi hedefler olabilir.
İçsel ödüller, çekici olan ve doğası gereği zevkli oldukları için davranışı motive eden koşulsuz ödüllerdir. Dışsal ödüller (örneğin, para ya da en sevdiğin spor takımının bir oyunu kazandığını görmek) çekici ve davranışı motive eden ancak doğal olarak zevkli olmayan koşullu ödüllerdir.
Motivasyon 1.0 adı verilen ve insanların çağlar önce fiziksel ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları harekete geçme sistemi olarak adlandırıyor. Daha sonraları insanlar ödül ve ceza ile motive olmaya başlıyor ve buna Motivasyon 2.0 adı veriliyor.
İçsel Motivasyon: Kaynağı bireyin içinden gelen merak, ilgi, öğrenme ihtiyacı, yeterlik ve gelişme duygusudur.
İçselleştirilmiş motivasyon, bir kişinin kendi kendini harekete geçirmesi ve dış faktörlerden bağımsız olarak motivasyon sağlaması anlamına gelmektedir. Bu durum, bireye hayallerini ve hedeflerini gerçekleştirmek adına dış etkenlerden bir itici güç beklemeksizin, kendi iç gücüyle harekete geçme olanağı sağlar.
Bu, davranışın içsel veya içsel motivasyon nedeniyle bir refleks olduğunu belirten davranışçı bir teoridir. Bir dürtü veya arzu, bir hedefe veya teşvike yönelik davranışı harekete geçiren bir dürtü olarak tanımlanabilir.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
İçsel motivasyonda tatmin işin kendisinden kaynaklanmakta iken dışsal motivasyonda tatmin, maddi ve sözlü ödüller gibi dışsal bir aracıyla olmaktadır (Gagne ve Deci, 2005: 331). İçsel motivasyon, bireyin bir faaliyeti yaparken doğal bir şekilde doyum elde ettiği için yapması şeklinde ifade edilmektedir.
Özkalp ve Kırel'e (1998) göre; motivasyon süreci, birbirine bağlı aşamalardan oluşmaktadır, bunlar; 'ihtiyaç', 'uyarı', ve 'tatmin' şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanımlamaya göre; ihtiyaçların, davranışlara sebep olması ve bu nedenle tatmin duygusunun yaşanıyor olması, motivasyon sürecini oluşturmaktadır.
Motivasyon 1.0 çoğunlukla hayatta kalma ile ilgiliydi. İnsan davranışı açlık, susuzluk gibi ihtiyaçlar ve acıdan kaçma isteği gibi gereksinimlerle şekilleniyordu. İnsanlığın erken evrelerinde, bu hayatta kalma odaklı motivasyon kaynağı amacını yerine getirdi.
Olumlu motivasyon, hedeflerimize ulaşırken koyduğumuz ve sahip olabileceğimizi düşünmekle mutlu olduğumuz teşvik edici ödüllerdir. Başka bir ifade ile kişinin olumlu bir ödüle ulaşılmasına bağlı kalarak bir davranışı başlattığı veya sürdürdüğü süreci ifade eder.
Örneğin sınava girecek bir öğrenciye “Zaten kazanamayacaksın! Senden beklediğimiz bir şey yok” diyerek aslında tam tersi yönde onu kazanması için motive etme alt anlamı olması ters psikoloji olarak adlandırılır.
Motivasyon (güdüleme) dilimize güdü, harekete geçiren güç olarak yerleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri