Bakanlık tarafından Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine gönderilen yazıya göre rehberlere günlük tur ücreti için 3 bin 82 TL, transfer ve gece turu için bin 544 TL, paket tur için 3 bin 717 TL ve aylık maaş durumunda 30 bin 749 TL ödeme yapılacak.
Turist Rehberliği Maaşları 2024
Turist rehberi maaşları 2024 yılı güncel verilerine göre aşağıdaki gibidir: Hayatını turist rehberi olarak idame ettiren bir kişi ortalama olarak 25.000 TL ile 83.500 TL arasında maaş almaktadır.
eleman.net verilerine göre, Rehber 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.100 TL maaş alıyor. Rehber, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 84.200 TL maaş alıyor.
Madde 40 — Rehber taban ücretleri Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve ilgili meslek kuruluşlarının yazılı görüşleri alınarak yılda iki kez Bakanlıkça belirlenir.
Bunlar olmadığında kalite düşüyor, ülkemizin tanıtımı yanlış yapılıyor. Denetimlerde sahre rehberler hakkında tutanak tutuluyor, cezai işlem için başvuruyoruz. Rekabet Kurulu'na gönderdiğimizde de adli süreç sonucu 6 aydan 12 aya kadar hapis cezası olabiliyor."
İlgili 28 soru bulundu
1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu uyarınca bütün tur ve paket turlarda "Turist Rehberi" bulundurulması zorunludur. Yani ister yurt içinde ister yurt dışına yaptığınız gezilerde olsun "Çalışma Kartı" sahibi bir "Turist Rehberi" sizler için acente tarafından görevlendirilmiş olmalı.
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; turist rehberliği mesleğine kabule, mesleğin icrasına ve turist rehberliği meslek kuruluşlarının kuruluş ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
eleman.net verilerine göre, Tur Rehberi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.800 TL maaş alıyor. Tur Rehberi, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 83.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Tur Rehberi, Temmuz 2023 yılında ortalama 40.100 TL maaş alıyordu.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, üniversitelerde Eğitim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan ve yalnızca Eşit Ağırlık puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Buna göre “eylemli turist rehberi”, çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini; “eylemsiz turist rehberi” ise, ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerini ifade etmektedir.
eleman.net verilerine göre, Danışma Görevlisi 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 26.500 TL maaş alıyor. Danışma Görevlisi, 2024 yılında en düşük 17.200 TL alırken, en yüksek 40.500 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Danışma Görevlisi, Temmuz 2023 yılında ortalama 18.500 TL maaş alıyordu.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 22.500 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Rehber Öğretmen maaşı 21.100 TL iken, en yüksek ise 65.000 TL'dir.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Yerli ve yabancı turistlere resmi olarak rehberlik görevini yapabilmek için kokart belgesine ihtiyaç vardır. Kokart belgesi, turist rehberinin meslek yetkinliklerinin ve profesyonelliğinin bir göstergesidir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan kokartlı, büyük çoğunluğu üniversite mezunu olan, en az bir, çoğunlukla birkaç yabancı dili çok iyi düzeyde konuşan, Türkiye'yi adım adım tanıyan profesyonel turist rehberlerinin sayısı günümüzde 9 binin üzerindedir.
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
Daha geniş bir eğitim içeriği sunan turizm rehberliği bölümünün, turist rehberliğinden belirgin bir farkı yoktur. Ayrıca turist rehberliğini bitirdikten sonra turizm rehberliği bölümüne geçiş hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte, DGS başarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümlerine de geçebilirsiniz.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
Turist rehberi olmak için turizm rehberliği programında ön lisans, lisans ya da yüksek lisans derecesine sahip olmak gerekiyor. Eğitim sürecin en önemli adımıdır. Turist rehberi olmak için yabancı dil bilme zorunluluğu vardır. İngilizce ya da herhangi bir başka dil olabilir.
Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur.
Turist rehberlerinin çalışma alanları müze, kilise, ören yerleri, sit alanları, antik yerleşkeler ve kamp merkezleri gibi yerlerdir. Tur Lideri olarak yerli grupların başında yurtdışına seyahat ederler. Sürekli seyahat halinde olduklarından çalışma zamanları esnektir.
Seyahat firmaları, turizm alanları, havayolları şirketleri, bireysel acenta, dış ticaret yapan firmalar ve tur operatörlüğü gibi iş imkanları bulunmaktadır. Turistik alanlarda, otellerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı alanlarda iş bulabilir ve tercüme bürolarında da ek iş yapabilirler.
“Turist rehberi: Bu Kanun hükümleri uyarınca mesleğe kabul edilerek turist rehberliği hizmetini sunma hak ve yetkisine sahip olan gerçek kişi” olarak tanımlanmaktadır.
Bölümümüzün, 30 iş günlük zorunlu stajı bulunmaktadır. Öğrenciler stajı ders olarak saydırabilmek için (TTRN 0100), ilgili dersin seçilmesinden önce stajlarını tamamlamış ya da ilgili yarıyıl sonuna kadar tamamlayacak durumda olmalıdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri