Bafra, pidesi, köftesi,
Bafra pidesi 70-75 cm uzunluğunda ve 3-4 cm eninde olup, üstü kapalıdır. Pişen ve tereyağı ile yağlanan Bafra Pidesi 6 eşit parçaya kesilmesiyle (yaklaşık 12-13 cm uzunluğunda) servis edilir, yerken hamurunun özelliğinden dolayı baklava gibi ağızda dağılır.
Bafra'ya gittiğinizde lezzet serüveninize Bafra pidesi ile başlayıp, balkaymak dondurma ve Bafra lokumu ile devam etmenizi tavsiye ediyoruz. Karadeniz sahil yolu üzerinde yer alan Bafra'nın Samsun'a uzaklığı sadece 51 kilometredir.
Samsun yöresel mutfağında fasulye diblesi, turşu kavurması, karalâhana dolması, mısır çorbası, tirit, keşkek, ekşili, kaz asması, katık böreği, içli mantı, kapalı kıymalı pide ve fındıklı baklava ile kıvratma ve nokul çeşitleri en dikkat çeken yemeklerdendir.
İlgili 15 soru bulundu
“İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Puanınız 300 ün üzerindeyse il içinden merkeze gidebilirsiniz bir süre sonra. Çarşamba 150 bin Bafra 200 bin nüfuslu iki en büyük ilçe. İnsanı ile ilgili söylenene takılmayın.
Samsun pidesi
Karadeniz pidesinin bir varyasyonu olan Samsun pidesinin açık ve kapalı olarak ifade edilen iki türü bulunmaktadır. "Kapalı pide" olarak nitelendirilen Bafra usulü pide daha gevrek, "açık pide" denilen Terme usulü pidede ise hamur daha yumuşak olup yine açık olan Çarşamba pidesinde hamur daha yaygındır.
Bafra (Osmanlıca: بافره), Samsun ilinin bir ilçesidir.
Yazlık meyve ve sebzelerin ekiminin devam ettiği ovada kavun, karpuz, biber, domates, salatalık, patlıcan, çeltik, buğday, arpa ve mısır gibi ürünlerin yetişmesi için elverişli araziler bulunuyor. Türkiye'nin en verimli ovaları arasında bulunan Bafra Ovası'nda yıl içinde üç ürün alınabiliyor.
Bafra isminin kökeni: Kızılırmak'ın denize açıldığı yerde; MÖ. 521 yıllarında Fenikeliler zamanında, ticaret gemilerinin yanaştığı koylarda bulunan: ticaret evlerine “Bafira” ismi veriliyormuş ve bu isim, değişime uğrayarak, günümüze “Bafra” olarak ulaşmış.
Bafra ilçesi Osmanlı İmparatorluğu devrinde Trabzon iline bağlı Canik sancağına ait bir yerdi. Hangi tarihte kaza olduğu kesin bilinmemektedir. Salname kayıtlarına göre 1854 yılı sonlarına da kaza merkezi olduğu anlaşılmaktadır. İmparatorluk zamanında 1876 harbinden sonra kırımdan Bafra'ya çok sayıda Türk gelmiştir.
Aslına bakılırsa tarif aslen Gürcistan çıkışlı, orijinal adı kaçapuri. Gürcülerin Karadenizlilere bir armağanı da diyebiliriz. Biz de bu nefis lezzetten payımızı alabildiğimiz için oldukça şanslıyız. Karadeniz pidesini kıymalı, kavurmalı ya da peynirli yapmak mümkün.
Yuvarlak Pide (Yumurtalı Giresun Pideleri) Tarifi İçin Malzemeler. Hamuru için; 2 su bardağı ılık su.
Bafra pidesi olarak da bilinen kapalı kıymalı pideyi hazırlamak 45, pişirmek ise yaklaşık 25 dakikadır. üzerine sürülen yumurta sayesinde, dışı çıtır çıtırdır.
Osmanlı Saray mutfağından günümüze yansıyan tahinli pide yaygın olarak tüketilmektedir. Bursa'da tahinli pide üretimi yapan pide fırınları bulunmaktadır.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe 1.713 km² ile Vezirköprü'dür. Yüzölçümü bakımından en küçük ilçe ise 35 km² ile Atakum' dur.
SAMSUN ili BAFRA ilçesinin 2022 ilçe toplam nüfusu 142341. SAMSUN ili BAFRA ilçesinin ilçe toplam erkek nüfusu 70722, SAMSUN ili BAFRA ilçesinin ilçe toplam kadın nüfusu 71619 . İlçe Merkez nüfusu 142341, bu Merkez nüfusun 70722 'si Erkek, 71619'si kadın nüfustür.İlçe Belde/Köy Toplam nüfusu 0'tür.
Bafra ovası, alüvyon birikintileri ile oluşmuş olan bir ovadır. Bu alüvyon birikintileri Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde etkili olmuştur. Bu etki ile Bafra ovası meydana gelmiştir. Bafra ovası, 56000 hektarlık oldukça geniş bir alana sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri