İlimizde kaçak tur ve Rehber denetimleri rutin olarak devam edecektir. 1618 sayılı Seyahat Acentaları Kanununun ilgili maddelerine muhalefet edenlere 2000-5000 Tl. arasında İdari para cezası uygulanmaktadır.
Bunlar olmadığında kalite düşüyor, ülkemizin tanıtımı yanlış yapılıyor. Denetimlerde sahre rehberler hakkında tutanak tutuluyor, cezai işlem için başvuruyoruz. Rekabet Kurulu'na gönderdiğimizde de adli süreç sonucu 6 aydan 12 aya kadar hapis cezası olabiliyor."
1618 sayılı Seyahat Acenteleri Kanunu uyarınca bütün tur ve paket turlarda "Turist Rehberi" bulundurulması zorunludur. Yani ister yurt içinde ister yurt dışına yaptığınız gezilerde olsun "Çalışma Kartı" sahibi bir "Turist Rehberi" sizler için acente tarafından görevlendirilmiş olmalı.
İşletme belgesi olmadan bu faaliyeti yürüten kişi ve kuruluşlar hakkında hem idari para cezası uygulanmaktadır hem de kaçak seyahat acentalığı nedeniyle TÜRSAB tarafından asliye ceza mahkemesinde haksız rekabet davası açılmaktadır.
Madde 1- 14/09/1792 tarih ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na göre hazırlanan bu Yönetmeliğin amacı; seyahat acentalarının kuruluşunda uygulanacak esaslar ile seyahat acentalığı mesleğini ve hizmetlerini Kanunun belirlediği esaslar doğrultusunda düzenlemektir.
İlgili 43 soru bulundu
Günübirlik turlarda yönetmelik gereği rehber bulundurmak zorunludur.
Şartlar uygun ise, yetki belgesi eski belgenin bitim tarihi esas alınarak beş yıl geçerli olmak üzere yenilenir. Bu şekilde yenilenen yetki belgesi ile zayiinden dolayı yenilenen yetki belgesi ücreti %50 indirimli alınır. Unvan ve adres değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen yetki belgesinden ücret alınmaz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgesi alınması ve TÜRSAB'a üye olunması zorunludur.
2024 yılı için belirlenen üye giriş aidatı 359.476,83 TL (Üye kayıt ücreti üyelik işlemleri esnasında bir defaya mahsus tahsis edilir. Bakanlık tarafından işletme belgesinin düzenlenerek Birliğe üyeliğin kesinleşmesi durumunda geri iadesi mümkün değildir.) 2024 yılı yıllık aidat miktarı ise 17.973,85 TL'dir.
Buna göre “eylemli turist rehberi”, çalışma kartı sahibi olup fiilen turist rehberliği hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip turist rehberlerini; “eylemsiz turist rehberi” ise, ruhsatname sahibi olup çalışma kartı olmayan turist rehberlerini ifade etmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 176, vatandaşlarımız ile yerli ve yabancı turistlerin Bakanlığımızla ilgili her türlü bilgi, öneri ve şikayetlerine cevap veriyor.
eleman.net verilerine göre, Rehber 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 52.100 TL maaş alıyor. Rehber, 2024 yılında en düşük 32.600 TL alırken, en yüksek 84.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Rehber, Temmuz 2023 yılında ortalama 39.800 TL maaş alıyordu.
MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; turist rehberliği mesleğine kabule, mesleğin icrasına ve turist rehberliği meslek kuruluşlarının kuruluş ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 7/6/2012 tarihli ve 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu kapsamında, turist rehberliği mesleğine kabule, mesleğin icrasına ve turist rehberliği meslek kuruluşlarının kuruluş ve işleyişine, Kültür ve Turizm Bakanlığının mesleğe ilişkin görev ve yetkilerine, Bakanlık ile meslek ...
Ruhsatname: Mesleğe kabul koşullarını taşıyan turist rehberlerine Bakanlık tarafından verilen belgeyi ifade etmektedir.
Genel Tebliği ile 2022 yılı yeniden değerleme oranı % 122,93 olmuştur. Belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında 2023 yılına ilişkin "Yıllık Aidat" miktarı 11.342,83 TL, "Acenta ve Şube Kuruluş" miktarı ise 226.856,51 TL olmuştur. Saygılarımızla bilgilerine sunarız.
TÜRSAB karekodlu plaka paket tur, tur ve transfer hizmeti veren seyahat acentalarının aracında bulundurması gereken belge statüsünde olup, bu plakanın düzenlenen her bir paket tur, tur ve transfer faaliyetinde hizmet veren araçta bulunması gerekmektedir.
Talep edilen unvan, yaklaşık 3-4 hafta içerisinde onaylanmakta olup, bu onay sonrasında TÜRSAB'a başvurulabilmektedir. TÜRSAB'a yapılan başvuru neticesinde yapılan denetim ve sağlanan uygunluk doğrultusunda yaklaşık 2 aylık sürede TÜRSAB işletme belgesi alınmaktadır.
Kamu kurum veya kuruluşlarının misafirhaneleri, vilayetler evi ve ordu evleri için Bakanlıktan turizm belgesi alınması zorunlu olmayacak. Belirtilen süreler içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmeleri, işletmeye açılamayacak ve faaliyette bulunamayacak.
- A grubu seyahat acentaları için yedi bin (7.000 TL)Türk Lirası, - B grubu seyahat acentaları için altı bin (6.000 TL) Türk Lirası, - C grubu seyahat acentaları için beş bin (5.000 TL) Türk Lirası'dır.
“TÜRSAB Karekodlu Plaka” paket tur, tur ve transfer hizmeti veren seyahat acentalarının “araçlarında bulundurulması zorunlu belge” statüsünde olup, bu plakanın düzenlenen her bir paket tur, tur ve transfer faaliyetinde hizmet veren araçta bulunması gerekmektedir.
Buna göre 2021 yıllık aidat miktarı 3.735,74 TL'dir. Aidatlarınızı havale, kredi kartı ve www.online.tursab.org.tr den ödeme ekranından ödeyebilirsiniz.
Seyahat Acentası İşletme Belgesi, seyahat acentası faaliyeti uygulayabilmek için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ticari kuruluşlara verilen resmi bir belgedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gelecek her türlü talep, şikâyet, görüş, öneri, ihbar ve soruları etkin ve hızlı çözüme kavuşturmak amacıyla “vatandaş memnuniyeti” odaklı olarak yaklaşık dört yıldır faaliyet göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri