Madde 4'e göre “Rehin sözleşmesi, ticari işletmenin kayıtlı bulunduğu sicil çevresindeki bir noter tarafından tanzim edilir”. Bu düzenleme bir geçerlilik koşuludur.
Rehin sözleşmesinin tanzimi: Madde 4 – Rehin sözleşmesi, ticari işletmenin kayıtlı bulunduğu sicil çevresindeki bir noter tarafından tanzim edilir. Sözleşmede, rehne dair unsurların tam listesi de ayırdedilmelerini mümkün kılacak özellikleri ile birlikte yer alır.
MADDE 3- (1) Rehin sözleşmesi; a) Kredi kuruluşları ile tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı gerçek ve tüzel kişiler arasında, b) Tacir ve/veya esnaflar arasında, yapılır.
6750 sayılı Kanuna göre teslimsiz taşınır rehni kurulabilmesi için taraflara ilişkin belli şartlar bulunmaktadır. Nitekim rehin alacaklısı kredi kuruluşu, tacir, esnaf olmak zorundadır. Rehin veren kişiler ise ancak tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı olabilir.
Rehin Sözleşmesi 4. madde uyarınca hem elektronik imzalı olarak hem de yazılı olarak yapılabilmektedir. Yazılı yapılması öngörülen Sözleşmelerin Sicile tescil edilebilmesi için tarafların imzalarının noterce onaylanması veya sözleşmenin Sicil yetkilisinin huzurunda imzalanması şarttır.
İlgili 34 soru bulundu
Rehin sözleşmesi, teminat altına alınan alacağın doğumuna kaynak teşkil eden borç ilişkisinden farklıdır. Burada borçlandırıcı işlem, rehin hakkının kurulması amacıyla taraflar arasında kurulan rehin sözleşmesini ifade eder. Rehin ilişkisinin temelini de bu rehin sözleşmesi oluşturur.
Rehin sözleşmesi niteliği itibariyle kesin borç ikrarını içermediğinden İİK'nun 38. maddesinde yazılı ilâm niteliğindeki belgelerden değildir.
Rehin verene râhin, rehin alana mürtehin, rehinle teminata bağlanan hakka merhûn bih, rehin verilen mala merhûn ya da rehîn denilir.
Temin ettiği alacağa bağlı olarak doğan rehin hakkı bu bağlamda fer'i bir sınırlı aynî haktır. Bu nedenle, alacağın sona ermesi ile birlikte rehin de kendiliğinden sona erer. Mülkiyet hakkının kaybı sonucunu doğurma özelliği bulunan rehin hakkı bu nedenle kural olarak sözleşmeden doğar.
MADDE 4- (1) Rehin hakkı, rehin sözleşmesinin Sicile tescil edilmesiyle kurulur. (2) Rehin sözleşmesi elektronik ortamda ya da yazılı olarak düzenlenir.
TMK'nın 80. Maddesinde sayılan rehin hakkı çeşitleri ise; taşınmaz rehini, ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir. Taşınır rehini ise kanunen düzenlenen belli istisnalar haricinde ancak teslimi zorunlu rehin şeklinde kurulabilir. Rehin hakkının bölünemez bir hak olması da önemli özelliklerindendir.
MADDE 25 – (1) İlerleme sisteminde Sicile tescil anı dikkate alınır. (2) İlk tescil anına göre alacaklılar birinci sıradan başlamak üzere sıralanır. (3) Öncelik sırası, tescil anına göre belirlenir. (4) Rehinli taşınır varlığın tamamı, öncelik hakkına sahip rehin hakkına güvence teşkil eder.
Başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır.
** Rehin sözleşmesinin ticari işletmenin kayıtlı olduğu ticaret sicili çevresindeki bir noter tarafından düzenlenmesi zorunludur. Sadece imzaları noterce onaylanan rehin sözleşmesi geçersizdir. Ticari işletmenin sicil çevresi dışındaki bir noter tarafından düzenlenen rehin sözleşmesi de geçersizdir.
Ticari işletme rehni sözleşmesinin tarafları, bir tarafta kredi alan tacir veya esnaf; diğer tarafta da kredi verendir. Kredi verenler ise TİRK'da (i) kredi müesseseleri, (ii) kredili satış yapan müesseseler ve (iii) kooperatifler ile sınırlıdır.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır.
Rehin dükkanları, ABD'de, bankalardan kredi alamayan halkın kullandığı bir yöntemdir. Bu dükkanlara değerli bir eşyanızı götürürsünüz. Karşılığında dükkan sahibi size eşyanın durumuna göre piyasa değerinin yüzde 30'u civarında bir parayı nakit olarak verir.
Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır. Rehini kaldıran kişi e-devlet üzerinden rehinin kaldırıp kaldırılmadığını kontrol edebilir. Rehinin kaldırılma durumu araç sahibinin onayı ile olmaktadır.
Rehine eyleminde ele geçirilen varlık veya kişiye rehin ya da tutsak denir.
Alacağın bir taşınır rehniyle güvenceye bağlanmış olması, bu alacak için zamanaşımının işlemesine engel olmaz; bununla birlikte alacaklının, hakkını rehinden alma yetkisi devam eder. Madde 138 - Alacağın bir menkul rehni ile temin edilmiş bulunması, bu alacak hakkında müruru zaman cereyanına mâni olmaz.
Ancak kanuna göre ticari işletme ve esnaf işletmesinin tümü üzerinde de rehin hakkı kurulabilecektir. Bu halde rehnin kuruluşu anında işletmenin faaliyetine tahsis edilmiş ve tacire ait olan her türlü varlık rehnedilmiş sayılır (TRK m. 6/2).
tebliğinden itibaren altı ay içinde taşınır rehninin, bir yıl içinde taşınmaz rehninin satışını isteyebilir (m. 150/e, I). Süresinde satış istenmezse, takip düşer.
Taşınmaz rehni, belli bir alacağı güvence altına almak amacıyla kurulur. Söz konusu alacak zamanında elde edilemez ise taşınmazı para çevirip alacağını tahsil etme yetkisi verir. Taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi borcun zamanında ifa edilmediği durumlarda söz konusu olur.
İpotek/rehin dosyalarında takip düştüğünden aynı dosya üzerinden yenileme yapılarak takibe devam edilemez. Yeni bir takip açmak gerekir. 12. Hukuk Dairesi 2010/19298 E., 2010/20222 K.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri