Bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır. Rehini kaldıran kişi e-devlet üzerinden rehinin kaldırıp kaldırılmadığını kontrol edebilir. Rehinin kaldırılma durumu araç sahibinin onayı ile olmaktadır.
Bunun için yapmanız gereken ilk şey araç ruhsatınızla beraber ilgili banka şubesine başvurmanız şart. Aracı bayilerden aldıysanız eğer çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmıyor, bayiden aldığınız yazı ile beraber herhangi bir il/ilçe emniyetindeki trafik şubeye giderek rehin kaldırım işlemini yapabilirsiniz.
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
Araç ipoteğini kaldırabilmek için ipoteğe konu olan borcu ödemeniz gerekir. Bu ödemeyi nakit yapabileceğiniz gibi elinizde nakit bulunmuyorsa kredi çekerek de ipotek borcunu kapatabilirsiniz.
Kurulan ipotek hakkında ipotek alacaklısının kim olduğu ve ipoteğin miktarı belirtilmelidir. İpoteğin kaldırılması ise yine tapuda gerçekleştirilecek taleple sağlanacaktır. Borcun ödenmesi sonrası kendisine ipotek hakkı tanınan alacaklı tapuda ipoteğin terkinini talep ederek ipoteği kaldırabilecektir.
İlgili 29 soru bulundu
İpotek süreli olarak kurulmuşsa, madde 883/2 gereği, taşınmaz malikinin talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından kaldırılır. İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu şekilde ipotek terkin edilir, yani silinir.
Buna göre, alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takipte gönderilen ödeme emrinin tebliğinden itibaren altı ay içerisinde rehin konusu şeyin satışını talep edebilir. Şayet alacaklı süresi içerisinde satış talebinde bulunmaz veya satış talebini geri çeker ise ilamsız takip kendiliğinden düşer.
Bir taşıtın ipotek edilmesi, borca karşı verilen bir güvencedir. Ödenmeyen borçlarda ipotek edilen araca banka tarafından el konulur. Kredi çekmek için başvuru yaptığınızda, banka sizden ipotek isteyebilir ya da siz imkânlar dahilinde kredi alamayacağınızı düşünüyorsanız, aracınızı ipotek ederek kredi alabilirsiniz.
Rehin sözleşmesi, yazılı olarak veya TARES Portali (tares.org.tr) üzerinden elektronik ortamda düzenlenebilir. Hazırlanan rehin sözleşmesi, noter huzurunda veya güvenli elektronik imza ile imzalanarak Taşınır Rehin Siciline (TARES) tescil edilmekle Kanun çerçevesinde geçerli bir rehin hakkı kurulmuş olur.
Tüketici Mahkemesi Kararı(11)'nda, ipotek fek ücretinin banka tarafından karşılanması gerektiğine dair hüküm verilmiştir.
ZİRAAT BANKASI A.Ş.)
-https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine ulaşarak e-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız. -Açılan sayfada kişinin adına kayıtlı olan taşınmazların listesi görüntülenecektir. -İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmazlar için "Detaylar" butonuna tıklayın.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
www.tares.org.tr internet sitesi üzerinden rehin koyma ve sicil sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için herhangi bir noterlik üzerinden, ücretsiz olarak “Türkiye Noterler Birliği E-Hizmet Üyelik” işlemi gerçekleştirilmelidir.
Taşıt Kredisi Özellikleri
Aldığınız aracı ödeme süreci boyunca rehni ile kullanabilirsiniz. İkinci el araç alırken ise kefil şartı aranabilir ve taşıtın kasko değeri üzerinden kredi çekilebilir.
Kredinize ait tüm borcunuz ödendikten sonra araç üzerindeki rehin, ödeme yaptığınız günün gecesi otomatik olarak kaldırılacaktır.
Taşıt kredisi ve rehin edilen araçlar hakkında
Taşıt kredisinin vadeleri zamanında ödenmediği taktirde, yasal süre dolduktan sonra, icra davası söz konusu oluyor. Rehin edilen aracın ilgili bankaya teslimi gerekiyor.
Eğer plaka değişikliği istenirse,banka araca rehin koymak için aracın yeni plakasının çıkmasını bekler yeni plaka çıkınca rehini koyar ve para o zaman size geçer. Banka öyle plaka değişikliği falan dinlemez yani kendisini garantiye almadan para falan vermez.
Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Genelde, bankaların alacakları için kredi müşterilerinin banka nezdindeki hesaplarına tatbik ettikleri mevduat rehni için aldıkları taahhütnamedir. Bankacılık açısından blokaj hesabın kullandırılması anlamına geldiğinden, rehin nedeni ile bloke edilen (kullandırılmayan) hesap taahhütü olarak açımlanabilir.
Teminat olarak satın aldığınız aracın rehni yeterlidir. Kredi kapatıldıktan 1 gün sonra araç üzerindeki rehin otomatik olarak kalkar.
İpotek Kaldırma (Fek) Ücreti
İpotek kaldırma ücreti her yıl yeniden belirlenen Tapu ve Kadastro Harçlarına göre 2022 yılı için 43,40 TL olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar bu ücret dışında bir ipotek kaldırma ücreti talep etse de bu aslında alınması yasal olmayan bir ücrettir.
Taşınmaz rehni Türk Hukuku uyarınca sınırlı bir ayni haktır. Taşınmaz rehni, belli bir alacağı güvence altına almak amacıyla kurulur. Söz konusu alacak zamanında elde edilemez ise taşınmazı para çevirip alacağını tahsil etme yetkisi verir.
Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri