Uçağın uçmasını sağlayan 4 temel kuvvet vardır: yerçekimi, havanın direnci, havanın kaldırma kuvveti, itme kuvveti. Bu 4 kuvvet uçağın havalanmasını ve uçmasını sağlar. Planör, paraşüt gibi hava araçlarında motor olmamasına rağmen bu 4 kuvvet sayesinde uçulabilir.
Bu tür durumlarda uçağın diğer sistemleri ile birlikte hareket eden oto pilot, kokpit ekibinin kontrolünde inişi sağlar.
Uçakların itme gücünü sağlayan jet motorları uçak gövdesine yerleştirilirken bu motorların itiş mekanizmasını arka doğru itecek şekilde tasarlanır. Geri itiş sistemi yerleştirmek uçağın harcadığı yakıt miktarını arttıracağı ve ekstra bakım masrafı ekleyeceği için uçaklara konulmuyor.
Buna rağmen bir uçağın havada en fazla ne kadar zaman geçirebildiğine bakalım. Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
İlgili 23 soru bulundu
dolayısıyla uçak düz bir yörünge yerine eğrisel bir yörüngede uçarlar. Ayrıca irtifa artıkça yakıt için gerekli oksijen de azalır, bu da motorların gücünü yani uçağın hızını düşürür, yükselmek için hız gereklidir. Lise 10. sınıfta Fizik derslerinde bu konu öğretilir.
Eğer gidiş uçuşunu kaçırdıysanız dönüş biletiniz de yanar.
Havayolu firmaları her uçuşta krallar dahilinde fazladan bilet satıyor. Siz uçağı kaçırdığınızda yerinize bu fazla satış yapılmış kişiler otomatikman yerleştiriliyor. Bu şekilde son dakikada boş uçan koltuğun maliyet riskini azaltılmış oluyor.
30 MİLYONDA BİR İHTİMAL
Dünyanın en güvenli yolculuğu havayolu yolculuğudur. Neredeyse 4 milyardan fazla hava yolu yolculuğu yapıldı. Milyonlarca insan gidecekleri yerlere güvenli gitti. Bir uçak yolculuğunda kazada ölüm ihtimali 11 milyonda birdir.
Uçakların yapmış olduğu acil inişler arasında denize acil iniş; hava aracında meydana gelen sorun nedeniyle, hava aracının su yüzeyine çarparak inişini gerçekleştirmesidir. Su yüzeyi ile temas eden uçak, suda yüzebilecek şekilde tasarlanmamış ise hava aracı batacaktır.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Uçak kazalarına neden olan en önemli iki etken; insan hatası ve teknik hatalar. Hava yolu sektörü gelişirken eğitimli teknik ve uçuş personeline yatırım yapılmasının temel nedeni de bu ikisinin önüne geçmek. Her sene kaza oranları daha da azalmaktadır.
Mürettebatın olmadığı, bol panikli bir ortamda, uzaktan bir yönlendirme alarak iniş gerçekleştirilme ihtimali yok denecek kadar az. Elbette bir uçak, genellikle “Autoland” (Otomatik İniş Sistemi) sistemini kullanarak kendi kendine iniş yapabilir. Ancak bu da pilot kontrolünde ve programlı bir şekilde gerçekleşir.
İşte bu yüzden pilot, uçağın motor çalıştırmasından kalkışına, hava koridorundaki uçuşundan tırmanacağı uçuş seviyesine, muhafaza etmesi gereken hızdan alçalmasına, gideceği havalimanındaki inişinden park yerine kadar hava trafik kontrolörlerinden izin ve talimat almak zorundadır.
Vecihi Hürkuş
Hürkuş, aynı zamanda Türk havacılık tarihinde, cephede uçak düşüren ilk savaş pilotu oldu.
Vecihi Hürkuş, Havalarda, 1915-1925, İstanbul, Kanaat Kitabevi, 1942.
Wright kardeşler, havadan ağır sürdürülebilir ilk kontrol edilebilir ve motorlu uçuşu 17 Aralık 1903'te Kuzey Karolina Kill Devil Hills'te yapmıştır.
Türkiye'nin ilk Türk uçağını yapan, havacılık okulu açan, İstiklal Savaşı'nda ilk ve son uçuşu gerçekleştiren, ilk Türk hava yollarını kuran, Balkan, Birinci Dünya ve Kurtuluş savaşlarında düşmana hem havadan hem karadan saldırarak geçit vermeyen Hürkuş, Türk havacılık tarihine adını adeta altın harflerle yazdırdı.
Kanatların kendine özgü şeklinden ötürü, alttan geçen hava daha yavaş, üstten geçen hava ise daha hızlıdır. Kanatların alt ve üst yüzeyleri arasındaki havanın basınç ve hız değerleri arasındaki fark sayesinde, yukarı yönde net bir kuvvet ortaya çıkar. Bu sayede uçak, yer çekimi etkisini yenerek yerden yükselir.
Listenin ilk sırasında İstanbul İGA Havalimanı bulunuyor.
Maliyet açısından, betonun, kurulumu, bakım, onarım ve tamirleri daha pahalı. Ayrıca beton, daha fazla zaman alan bir yüzey. Genellikle daha güçlü bir bileşik olmasına rağmen, çatlamaya daha yatkın. Bu, pist onarımlarının sıklığını ve maliyetini daha da artıran bir faktör.
Kanatlar ve arka sıralar daha güvenli
Uçağın kanat bölgesinde ve arka sıralarda bulunan koltuklar ise olası bir kazada daha az hasar gören yani daha güvenli bölgeler. Yapılan araştırmalara göre bu bölgelerde oturan yolcuların yara almadan kurtulma ihtimalleri %56 ile %69 arasında değişiklik gösteriyor.
Uçakta kaptan pilotun sol tarafta bulunmasının nedeni de en başta uçağı park ederken daha iyi görüş açısına sahip olması gerekçesine dayanıyor . Kaptan pilot daha iyi bir görüş açısına sahip olmak için sol tarafta bulunuyor.
-Düzce, olmak üzere 32 tanedir.
Uçuş araştırmaları şirketiSkytrax2023'ün en iyi havalimanlarını belirledi.Singapur Changi Havalimanı, havacılık endüstrisinin oscarları olarak bilinen Skytrax Dünya Havacılık Ödüllerinde dünyanın en iyi havalimanı seçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri