Omuz-el-kol bölgesi ameliyatı, kasık fıtığı, kalça diz protezleri, normal veya sezeryan doğum, anal bölge veya idrar kesesi ameliyatları bölgesel anestezi yöntemi altında yapılabilir. Günübirlik olarak adlandırılan yatışlar ile hastanın hemen taburcu olabileceği işlemler de yine rejyonel anestezi altında uygulanabilir.
Baş kısmından başlayıp kuyruk sokumuna kadar devam eden omurilik sıvısı içine ilaç edilir ve bu ilaç o bölgeden geçen sinirler tarafından emilerek, sinirlerin uyuşması sağlanır. Sonuçta bu bölgeden gelen ağrı sinyalleri beyne iletilmez ve hasta ağrı duymaz.
Rejyonel anestezi bilinç kaybına yol açmadan vücudun belirli bölgelerindeki sinir iletisinin ve ağrı duyusunun ortadan kaldırılması olarak tanımlanabilir. Ameliyat yapılacak bölgeye giden sinirlere uyuşturucu ilaç verilir.
Bölgesel (Rejyonel) Anestezinin Yan Etkisi Var mı? Bölgesel (rejyonel) anestezi uzman ellerde uygulandığında risk oluşturmamaktadır. Ancak nadiren de olsa bazı hastaların işlem sonrası baş ağrısı hissettikleri de görülmektedir. Burada da herhangi bir endişe edici bir durum söz konusu değildir.
İlgili 44 soru bulundu
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Genel anestezi yapılamayan ya da sakınca olan kişilere sedasyon uygulanmıyor. Ayrıca kalp rahatsızlığı gibi belirli sağlık sorunu olanlara da önce tetkikler yapılması şartıyla uygulanabiliyor.
Anestezinin üç türü var; genel, bölgesel ve lokal anestezi. Genel anestezide tüm vücut uyuşturuluyor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor. Bu yöntemde ise hastanın bilinci açık iken girişim yapılıyor.
Operasyon sahasından uzak yerlerden sinirin bloke edilmesiyle elde edilen anestezi şeklidir. İnfiltrasyon anestezisinden daha derin hissizlik sağlar, anestezi süresi uzundur, operasyon sahasından uzak yapıldığından operasyon bölgesindeki olası enfeksiyonun iğne ile yayılmasına ve kimyasal travmaya neden olmaz.
Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenden dolayı bel operasyonu geçirmiş olan hastalara kesinlikle spinal epidural anestezi uygulanmamaktadır.
Bu tekniğe göre; 1. Turnike basıncı sıfıra kadar indirilir ve hemen tekrar şişirilir, 2. Bir dakika sonra turnike basıncı tekrar sıfıra indirilir ve 10 saniye sonra tekrar şişirilir. 3. İki dakika sonra turnike basıncı tekrar sıfıra kadar indirilir ve 30 saniye sonra tekrar şişirilir.
Felç olma riskim var mı? Spinal ve epidural anestezi teknikleri tüm dünyada rutin olarak uygulanan ve yeterli tecrübe edinilmiş güvenli uygulamalardır. Hastaların büyük bir çoğunluğu belden uyuşturma işlemi sonrasında herhangi bir sorun yaşamazlar.
İnfiltrasyon: Dokuya etki eden anestezi türü olarak da tanımlanabilen infiltrasyon, cilt altına ya da diğer yüzey dokuların içine anesteziklerin enjekte edilmesiyle yapılır. Böylece opere edilecek bölge duyarsız hâle gelirken hastanın bilinci yerindedir.
Mandibuler Anestezi Endikasyonları: Mandibuler dişlerin anestezisini gerektiren durumlar: Özellikle molar dişlerin genellikle 5 numaranın nadiren de 4 numaranın çekimi amacıyla uygulanır. Alt keser dişlerin ve genellikle alt 4 numaranın çekiminde lokal infiltrasyon anestezisi uygulanabilir.
İnguinal herni yanında, femoral herniler, göbek fıtıkları, Spigelian herniler ve belli büyüklüğe kadar kesi fıtıkları lokal anestezi ile ameliyat edilebilmektedir. Özellikle göbek fıtığı onarımları lokal anestezi için gayet uygun ameliyatlardır.
Ameliyat sonunda göze steril tuzlu su veya gaz kabarcığı ya da silikon yağı gibi vitreus yerine geçen bir madde doldurulur. Vitreus yerine geçen madde kullanıldığında, hastanın ameliyat sonrası özel bir pozisyon alacağı (tipik olarak yüzüstü) bir dönem geçirmesi, retinanın iyileşmesine katkı sağlar.
Ameliyattan önce neden serum takarlar? Ameliyattan önce damara yerleştirilen plastik bir kanül yardımı ile hastaya serum takılır. Bu damar yoluyla verilen ilaçlar kısa süre içinde hastanın bilincinin kaybolmasını ve anestezinin başlamasını sağlar.
Genel anestezi sonrasında bulantı, kusma, solunum borusundan kaynaklanan boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu, ürperme, üşüme, uyuşukluk, kas ağrısı gibi durumlar yaygın olabilmekle beraber oldukça geçicidir.
En iyi bilinen uygulama, çocuklarda ameliyat sonrası ağrı kontrolünde kullanılan kaudal epidural analjezi yöntemidir. Sonuç olarak, genel ve bölgesel anestezi yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurularak anestezi yöntemine anestezist, cerrah ve bilgilendirilmiş hasta birlikte karar vermelidir.
Öncelikle damardan bir ilaç verilir ve hastanın bilinci kaybolur. Sonrasıda ise hastanın ağzına oksijen tüpü yerleştirilir. Bu tüpün içindeki gazlar anestezi işleminin uygulanmasını ve hastanın anestezi de kalmasını sağlar.
Başlangıç olarak damardan verilen bir ilaç yardımı ile bilinç kaybolur. Daha sonra hastanın ağzından nefes borusuna bir tüp yerleştirilir. Bu tüp sayesinde anestezi makinesindan oksijen ve diğer anestezi yapıcı gazlar akciğerlerden kan dolaşımına geçerek anestezi durumunun devamını sağlar.
Kanama dahil tüm işlemler kontrol edildikten sonra hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırma odasında 5-10 dakika içerisinde uyandırılır. Uyandırma işlemi boyunca hastanın kendisine gelmesi beklenir ve dinlendirilir.
Sedasyon kaç saat uyutur? Süre, hastanın geçireceği operasyona ve ilaçların dozuna bağlı olarak değişebilmektedir. Küçük çaplı operasyonlarda, örneğin 15 dakikalık bir uyku hali yeterli olacaksa hasta yaklaşık yarım saat sonra uyanacak şekilde ilaçlar uygulanabilir.
Sedasyon Vücuttan Ne Zaman Atılır? Ortalama 24 saat içinde anestezi ilaçları dışarı atılabilir. Bu durum sedasyon yöntemi ve hastaya göre değişiklik gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri