Reklam Tasarımı ve İletişim Bölümü
Reklam ajansında çalışmak isteyenler için birçok farklı bölümde eğitim almak mümkündür. Ancak, reklam ajanslarında çalışmak için en uygun bölümler, reklamcılık, iletişim, pazarlama, grafik tasarımı, görsel iletişim tasarımı, medya ve dijital pazarlama gibi disiplinlerdir.
Reklamcılık ön lisans bölümü üniversitelerin açık öğretim programları ile tamamlanabilmektedir. Reklamcılık lisans ve ön lisans programlarına ek olarak Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Reklam Tasarımı ve İletişim gibi benzer 4 yıllık lisans bölümleri de mevcuttur.
Bu anlamda yapısında Müşteri İlişkileri Departmanı, Yaratıcı Departmanı, Medya Departmanı, Strateji ve Planlama Departmanı, Teknoloji ve Analiz Departmanı, Operasyon Departmanı ve İş Geliştirme Departmanı gibi birçok kategoride departman bulundurur.
İlgili 40 soru bulundu
Reklamcılar, genellikle reklam ajansları, reklam departmanları, medya kuruluşları, pazarlama firmaları gibi kurumlarda çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir reklamcı maaşı 15.000 TL ile 24.000 TL arasında değişebilir.
Üniversitelerin Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden mezun olanlar reklamcı olur. Ancak bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de kendilerini geliştirdikleri takdirde reklamcılık yapabilir. Reklamcı reklam metinleri yazar, pazar araştırması yapar, belirlenen stratejiye uyacak şekilde aksiyon alır.
Reklam ajansı, müşterileri için, reklam oluşturma, planlama ve yönetimine odaklanan ve bazen promosyonun farklı türleriyle de ilgilenen, hizmet bazlı bir işletmedir. Reklam ajansı müşterisinden bağımsızdır ve müşterisinin ürün ve hizmetlerinin satışını dışarıdan bir bakış açısıyla ele alır.
Reklam Danışmanı olmak için üniversitelerin Reklamcılık, Halkla İlişkiler, İşletme gibi bölümlerinden mezun olunması gerekir. Danışmanlık için ayrıca özel sertifikalı eğitim veren programlardan yardım alınabilir.
Bu bölümün iş olanakları arasında; reklam metin yazarlığı, içerik editörü, görsel üretici, marka yöneticisi, kreatif editör ya da direktör gibi iş kolları bulunmaktadır. Bu ve benzeri görevleri, kişi ilgi alanına göre tercih edebilir ve uzmanlaşabilir.
Reklamcılık mezunları, pazarlama ve marka yönetimi konularında da çalışabilirler. Bu alanlarda, reklam kampanyalarının oluşturulması ve yönetimi, marka yönetimi, pazarlama stratejileri, halkla ilişkiler faaliyetleri ve diğer iletişim faaliyetleri gibi konularda görev alabilirler.
Herhangi bir kurum içerisinde, iletişim uzmanı, reklam ve halkla ilişkiler sorumlusu, kurumsal iletişim sorumlusu, marka yöneticisi, pazarlama iletişimi koordinatörü gibi ünvanlarla çalışabilirler.
Stajyerlerimiz; bir yandan staj döneminde çalışacakları ajans birimlerinde görev yaparken, diğer yandan aldıkları brief karşılığında strateji, yaratıcı çalışma dahil olmak üzere full bir kampanya hazırlayıp, ajanstan ayrılmadan önce sunum yapıyor.
Ajans müşteri temsilcisi, bir ajans veya şirket tarafından müşterilerine hizmet vermek amacıyla görevlendirilmiş bir kişidir. Müşteri temsilcisi, müşterilerin sorularını yanıtlamak, onlara ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek, çözüm sunmak ve müşteri memnuniyetini sağlamak gibi görevlerini yerine getirir.
Reklam Satış Temsilcisi; reklam yapmak isteyen firmalarla iletişime geçen ve firmaların kullanacakları tekniklerin belirlenmesini sağlayan, aynı zamanda firmalar için yaratıcı öneriler sunan kişiye verilen mesleki unvandır.
Günümüzde 15 ve daha fazla eleman çalıştıran, müşteri ilişkileri, yaratıcılık ve medya bölümlerine sahip ve müşterilerine tüm alanlarda hizmet verebilecek şekilde örgütlenmiş reklam ajansı sayısı 100'ün üzerindedir.
Kamu ve özel sektör kurumlarının halkla ilişkiler, kurumsal iletişim, reklam, pazarlama iletişimi departmanlarında, halkla ilişkiler şirketlerinde ve reklam ajanslarında halkla ilişkiler ve reklam uzmanı olarak kariyer yapabilirler.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım 2 yıllık eğitim süresine sahiptir. Programın örgün ve açık öğretim seçenekleri bulunur. Bunun yanı sıra Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünün, lisans programı da bulunur.
Halkla İlişkiler Sorumlusu, bir kurum ve kamuoyu arasındaki iletişim hatlarını oluşturma ve sürdürme ile görevlidir. Şirketlerin halkla ilişkiler faaliyetlerini düzenler, medya ve kamu ile etkin iletişim sağlar. Markanın mesajını, basılı yayınlar, web siteleri, televizyon veya radyo programları aracılığıyla iletir.
İşletme mezunları bir şirketin hemen her departmanında, çeşitli görevlerinde çalışabilirler: Satış, pazarlama, finans, insan kaynakları, pazarlama, yönetim, muhasebe, reklam, Ar-Ge… Kendilerini geliştirdikleri ya da geliştirmek istedikleri sektöre göre de alanlarını seçebilirler.
Ajans Direktörü, reklam ve pazarlama alanında çalışan bir profesyoneldir. Ajans direktörü, markaların hedef kitleleriyle etkileşim kurmasını sağlamak için stratejiler geliştirir ve uygular. Ayrıca, markaların pazarlama ve reklam kampanyalarının yönetimini de üstlenir.
Marka görselleri grafikerin elinden geçerken marka adına en çok çalışmaları yapan kişilerden de biri yine grafikerdir. Grafiker ne iş yapar sorusunun kısa cevabı ise şudur; grafiker, broşür, afiş, katalog, kitap, dergi ve marka ile akla gelebilecek bütün görsel tasarımları yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri