Birtakım girinti ve çıkıntıları ihti"a eden 782 km. benzetilebilirl . Kıbrıs adası ismini Latince de bakır <1I11a111111a gelen bir kelimeden almıştır ve ada zengin bakır madeni yataklarına sahiptir2.
Ayrıca Kıbrıs adının, ana kraliçe Kibele'ye Kıbrıs adasında verilmiş olan Kipris adından, bakır sözcüğünün İbranice'deki karşılığı olan kopher kelimesinden veya Akadca ve Lâtince karşılığı olan cuprum adından ya da Kıbrıs'ta çok fazla bulunan servi ağaçlarının Lâtincesi olan Cypress sözcüklerinden geldiği rivayet ...
Kipros ismi konusunda birçok etimolojik kaynak vardır. Türkçede Kıbrıs, Arapça'da Kubrus (Kubruş), Batı ülkelerinde Cyprus, Cypre, Chypre, Gipros ve Cypern olarak isimlendirilmiştir. Hitit kaynaklarında Alaşya diye geçmektedir.
Firuzan Kınal ise, Kıbrıs adının, Akadca'da ''Cypr'' olarak okunan ve bakır anlamına gelen ''Zabar'' kelimesinden çıktığını ve ''Cyprus'' kelimesinin sonundaki ''us''un ise eski Yunanca' dan buraya eklendiğini savunmuştur.
Asurlularda Yatnana veya Ya, İbranilerde Kittim denilen Kıbrıs, Kypros olarak ilk defa Homeros'ta geçer. Kıbrıs isminin, Ana Tanrıça Kibele'ye bu adada verilen Kipris'ten geldiği de kaynaklarda yer almaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kıbrıs Cumhuriyeti (1960)
16 Ağustos 1960 tarihinde Kıbrıs; Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın "Kuruluş, İttifak ve Garanti" adındaki üç anlaşmayı imzalaması ile bağımsızlığını kazandı.
KIBRIS MESELESİNİN TARİHÇESİ, BM MÜZAKERELERİNİN BAŞLANGICI / T.C. Dışişleri Bakanlığı 1571 yılında Venedikliler'den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs'ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredilmiştir.
Kıbrıs'ın en meşhur yiyeceği hellim peyniridir. Özel lezzetiyle dünya çapında meşhur olan hellim peyniri Kıbrıs'tan dönerken hediyelik olarak tercih edilebilir. Kıbrıs'ın lezzetlerini sevdiklerinize tattırmak için iyi bir seçimdir. Kıbrıs'ın neyi meşhur dendiğinde hellim peyniri ilk sıralarda karşınıza çıkar.
1571 yılında Kıbrıs'ta yapılmış bulunan nüfus sayımında yerli halkın nüfusu 150.000'dir. Burada bulunan Türk askeri ise 30.000 kadardır. Fethin ardından Karaman'dan adaya göç ettirilen Türkler, adanın ilk Türk sakinleridir.
Olimpos Tepesi, 1952 metrelik yüksekliğiyle Kıbrıs adasının en yüksek noktasıdır. Trodos Dağları'nın bir parçası olan tepe 34°56′K 32°52′D koordinatlarında bulunur.
Bu zorunlük, IL Selim'i Kıbrıs'ın fethi için hareke te geçirmiştir. Millet hayatının sürekliliğiyle milli tarihin sürekliliği arasında kopmaz, ayrılmaz bir bağ lantı vardır.
Kıbrıs Harekâtı (TSK kod adı: "Atilla Harekâtı", Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "Kıbrıs Barış Harekâtı", Yunanca: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο "Kıbrıs Türk İstilası"), 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit'in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır.
Kıbrıs'ın fethi (1570-1571)
Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte komutasındaki yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusunu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkardı. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girdi. 15 Eylül 1571'de adadan ayrıldı ve İstanbul'a döndü.
Kıbrıs Barış Harekatı'nda görev yapan askeri helikopter, 20 Temmuz 1974 yılında ilk çıkarmanın yapıldığı Girne kentindeki Yavuz Çıkarma Plajı'nda sergiye açıldı.
Kıbrıs'ın nüfusu 2019'da 875.899 kişiydi ve 2020'de 888.005'e, 2021'de 896.007'ye ve 2022'de 904.705'e yükselmeye devam etti. Ön verilere göre 1 Ocak 2023'te 920.701'e yükseldi.
Jeolojik devirlerde bir çöküntü neticesinde Hatay bölgesinden ayrılıp bir ada haline gelen Kıbrıs'ın ilk sakinleri Anadolu'dan gelmişlerdir. 1571 yılına kadar olan dönemde Kıbrıs bölgedeki başat güçler arasında defalarca el değiştirmiştir.
İngiltere ve Osmanlı arasında 4 Haziran 1878'de Kıbrıs Mukavelenamesi imzalandı. 2 maddelik bu antlaşmaya göre Anadolu'da İngiltere'nin Rusya'ya karşı Osmanlı'yı rahat savunabilmesi için Kıbrıs İngiltere'ye terk ediliyordu.
İngiltere'nin bu ilhakı 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye tarafından tanınmıştır. 1923 yılı itibariyle bir İngiliz sömürgesi haline getirilen Kıbrıs adasında, Türkler ve Rumlar olmak üzere iki ana toplumsal unsur mevcuttu.
Bu açıdan bakıldığında Kıbrıs'ın en güzel şehri, masmavi denizi, ve kumsallarıyla Girne, Mağusa ve İskele olabilir. Bunun yanı sıra dış mimarisi oldukça özgündür, bu yönüyle mimari açıdan da rakipsizdir. Lefkoşa ve Girne Kıbrıs'ın en güzel şehri olma yolunda mimari açıdan fark yaratır.
Kıbrıs'a özgü hala var olan tek vahşi hayvanlar muflonlardır. Muflon yaban koyununun bir değişik türüdür ve Kıbrıs'a özgü bir hayvandır.
Kıbrıs'ın en ünlü alkol çeşitlerinden biri, Zivaniya adı verilen bir rakıdır. Bu özel içecek, Kıbrıslılar tarafından geleneksel olarak üretilir ve yerel mutfakla birlikte servis edilir. Zivaniya, yerel üzümlerden elde edilen alkolle birlikte anason tohumu ile üretilir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıs üzerindeki hâkimiyeti, 1878'de adanın İngilizlere kiralanması ile başlayan süreçte zayıflamış ve I.Dünya Savaşı'nda 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu İttifak devletleri yanında savaşa girince İngiltere'nin ilhakı ile zoraki olarak sona ermiştir.
Kıbrıs Adası 1963 ve 1974 yılları arasında, Türk ve Rum toplumlarının kültürel farklılıklarından dolayı, aralarında oluşan sürtüşme bir savaş haline dönüşmüştür. Türkiye'nin askeri müdahalesi ile 1974'de Kıbrıs Adası birbirinden ayrı iki bağımsız devlete bölünmüştür.
Kıbrıs, Akdeniz'in en büyük adaları arasındadır. Sıralamada Sicilya ve Sardunya'dan sonra üçüncü büyük ada olarak yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri