Reklam; insanları bir ürün veya hizmetten gönüllü olarak faydalanmaya teşvik etmek, dikkatlerini ürüne, hizmete, markaya çekmek amacıyla yapılan yazılı, görsel ve işitsel çalışmaların bütünüdür.
Eğer genel bir tanım yaparsak; Reklâm, gazete, dergi, radyo, televiz yon, afiş; tabela gibi medialar aracılığıyla çeşitli mal ve hizmetlerin geniş halk kitlelerine tanıtımıdır.
İnsanları belirli bir düşünceye yöneltmek, bir ürün, hizmet, fikir ve kuruluş hakkında bilgi vermek, hedef kitlenin dikkatini çekerek bir tutum benimsemelerini sağlamak ya da görüşlerini değiştirmek amacı ile oluşturulan görsel, işitsel ve yazılı çalışmaların bütününe reklam denir.
Reklam, bir ürün ya da hizmetin medya imkânlarını kullanarak geniş kitlelere tanıtılmasıdır. Bu tanıtım, insanları belli bir yere yönlendirmek, dikkatlerini bir ürüne ya da hizmete çekmek, bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek amacını güder.
Reklam, bir ürün, hizmet, marka veya fikrin hedef kitleye tanıtımını yapmak, ilgi çekmek, bilinirlik kazandırmak ve satışları artırmak amacıyla yapılan pazarlama iletişimidir. Reklam, genellikle bir şirket, kuruluş veya birey tarafından hazırlanan ve yayımlanan bir mesajdır.
İlgili 24 soru bulundu
Türk Dil Kurumunun verdiği sözlük anlamında reklam; bir şeyi halka tanıtmak, beğendirmek, sürümünü sağlamak amacıyla kullanılan her türlü yöntem, yol olmaktadır.
Reklam, bir ürün ya da hizmetten insanların gönüllü olarak faydalanmasını sağlamak amacı ile insanların dikkatini çekmek için yapılan görsel, yazılı ya da işitsel olarak yapılan çalışmalara verilen isimdir. Reklam, hedef kitlenin bir markanın ürününü kullanması için ikna etmek anlamına da gelmektedir.
Reklam, iletişim amacını gerçekleştirmeye yönelik bir araçtır. Bu doğrultuda reklam; üretici firmaların tüketici ya da aracı kuruluşlara ürünleri, hizmetleri, hizmetlere, ilişkin bilgi vermesini sağlayan ve güdüleyerek ürünün tüketicisi veya satıcısı olmaların sağlayan bir süreçtir.
Reklam, markalar için bir imaj kaynağıdır; halk tarafından bir marka algısını yansıtır ve oluşturur. Bu yüzden Pepsi gibi olayların yaşanmaması için doğru reklam kullanmak çok önemlidir. Bu yüzden, marka için reklam kullanmak uzun vadede bir şirketin itibarını ve markanın imajını sürdürmesine olanak sağlar.
Hedef Pazar Açısından Reklam Türleri
Reklam mesajının hazırlandığı ve sunulduğu hedef kitleye göre reklamlar, tüketicilere yönelik reklamlar, aracılara yönelik reklamlar ve endüstriyel reklamlar olmak üzere üç ana başlık altında ele alınır.
“Başarılı” bir reklamın üç ana unsuru: Vitrin, yapı, malzeme.
Reklam mal, ürün ve hizmetin tanıtılacağı tüketicilerin ya da hedef kitlesinin kolaylıkla anlayabileceği bir dille ifade edilmelidir. Tüketicileri doğrudan etkileme özelliği olmalıdır. Kısa, öz , anlaşılır ve hedef kitleye bilgi verir nitelikte olmalıdır.
Reklam, bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık geliştirmenin arkasındaki en önemli faktördür. Ürünle ilgili bilgileri paylaşır; aynı zamanda ikna etmede, marka sadakatini kanalize etmede, rakiplerin iddialarına karşı koymada, pazarları genişletmede vb. merkezi bir rol oynar.
3000'li yıllar, Sondape ve Frybyiarper gibi yazarlarca reklamcılığın başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Bu dönemde tüccarların, çığırtkanlar aracılığıyla satış yapma çabaları, dükkanlarının önlerine koydukları tabelalar reklamcılık tarihinin ilk mecra örnekleri olarak bilinmektedir.
Reklamın hedef kitlesi ve amacına uygun içeriğinin oluşturulması önemlidir. Örneğin, gençler için yapılan bir reklamın dilinin ve görsel öğelerinin onların ilgi alanlarına uygun olması gerekir. Ayrıca, reklamda vurgulanacak olan ürün ya da hizmetin faydaları ve özellikleri hedef kitle için anlamlı ve çekici olmalıdır.
Reklam olmasaydı, okuduğunuz tek gazete Resmi Gazete olurdu!
- Gazetelerin en önemli gelir kaynağı reklamlardır. Reklamsız bir günlük gazete çok pahalıya mal olacağı için, basılması da mümkün olmazdı. - Yani, reklamın olduğu yerde, dilediğiniz gazeteyi okuma özgürlüğünüz de var. Reklam, size seçme özgürlüğü verir.
TV reklamları
O zamanlar televizyon dünyadaki en baskın reklam türü haline geldi. Değişen medya alışkanlıkları ve dijital medya çağında bile, markalar için devasa bir güç olmaya devam ediyor.
Basılı reklam araçları arasında şunları sayabiliriz; kartvizit, etiket, renkli el ilanı, broşür, insört, katalog, cepli dosya, magnet – mıknatıs, tek renkli el ilanı, afişler, zarf, antetli kâğıt, makbuz bloknot, bayrak, flama, oto kokuları vs. olarak bunları daha çok çeşitlendirebiliriz.
İyi bir reklam, ana teması iyi belirlenmiş, reklam için ayrılan bütçeyi etkili bir şekilde kullanabilen ve bu bütçeye en uygun kanallar ile en etkin, en dikkat çekici, en çarpıcı tasarımı yapabilmiş reklamdır.
Genel olarak reklam verilen mecraları şöyle sıralayabiliriz; 1- Basılı tanıtım Ortamları; Gazete, dergi, el ilanı, katalog, broşür vs. 2- Yayın Yapan tanıtım Ortamları; Radyo, televizyon 3- Diğer Ortamlar; Fuarlar, açık hava reklam araçları (Billboard, duvar ve çatı tanıtımları, tren, vapur, taksi gibi toplu taşıma ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri