Güncel Haber ve Bilgi Sağlama: İnternetin dünyada en büyük etkisi, bilgiye ve habere anında ulaşma imkânı sunmasıdır. Oyle ki, İnternet sayesinde dünyanın en ücra koşesinde dahi gelişmelerden anlık haberdar olmak mümkündür. Hatta herkesin bir muhabir gibi gelişmeleri paylaşma imkânı bulunmaktadır.
İnternetin bilinçsiz ve aşırı kullanımı geleceğimizi düşünmemizi, geleceğe yönelik hedefler belirlememizi ve hayal kurmamızı engeller. Bizi bugüne hapseder. Geleceğimizi düşünebilmek için interneti sınırlı kullanmalıyız. Çok fazla ekran karşısında olmanın dış görünüşünüze de olumsuz etkileri vardır.
"İnternet, hayatı kolaylaştırmasının yanı sıra son yıllarda aşırı ve gereksiz kullanımıyla uyku bozuklukları, depresyon, sosyal ortam ve iletişimlerden uzak durma gibi bazı önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur.
“İçerik riskleri; şiddet, cinsellik ya da nefret söylemi içeren potansiyel olarak saldırgan ve zararlı içeriklerdir. İletişim riskleri; taciz, siber zorbalık, siber gözetleme, yabancılarla konuşma ya da gizliliğin ihlâl edilmesi gibi uygulamaları içermektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Başta güvenlik sorunları olmak üzere, sosyal medyanın avantajlarının yanında birçok riski de bulunmaktadır. Hırsızlık, dolandırıcılık, siber zorbalık, taciz, pedofili gibi karşıdan gelebilecek zararların yanı sıra anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlar için de tetikleyici olabilir.
İnternetin Riskleri
* Yanlış veya zararlı bilgiye erişim, * Siber zorbalık, * Sanal dolandırıcılık, * Kişisel bilgilerin paylaşımı, * Zararlı yazılımlar, * Oyun ve internet bağımlılığı, * Şiddet, nefret, ırkçılık * Yabancılarla çevrimiçi ve çevrimdışı iletişim.
İnternet bağımlılığını, psikolojik bir bağımlılık olarak tanımlayan Kandell ise özellikle gençleri riskli grup olarak değerlendirmiş ve internetin aşırı kullanımının sağlık, ilişki ve zaman yönetimiyle ilgili sorunlara neden olabileceğini vurgulamıştır.
Dijital dünyanın beraberinde getirdiği sorunların yanında e-hastalık'lar diye adlandırılan Cheesepodding, Photolurking, Ego sörfü, Facebook depresyonu, Youtube Narsizmi, Borderline selfitis, Fantom titreşim sendromu gibi kavramlar da ortaya çıkmıştır.
Kablosuz ağımızın şifresini paylaşmamak ve herkese açık şekilde bırakmamak, şifre güvenliğine dikkat etmek, İnternet üzerinden alışveriş yapıyorsak sanal kredi kartı kullanmayı tercih etmek, Şüpheli linkleri ve e-mailleri açmamak, tıklamamak, Phishing tuzağına düşmemek.
Çocuklarda uzun süreli internet kullanımı dikkat eksikliğine yol açan, okul hayatına ve sosyal hayata yeniden adapte olmayı zorlayan, aile içi çatışma gibi problemlere yol açan önemli bir durumdur.
Olumlu etkilerinden en önemlisi hayatımızı kolaylaştırmasıdır. Olumsuz yanları ise fiziksel rahatsızlıklara neden olmasının yanı sıra bunların, toplumsal ve kültürel erezyona da neden olduğu bir gerçektir. Uzun süre elektronik aletlere maruz kalmak ciddi sağlık sorunları yaratmaktadır.
Çocukların başta fiziksel rahatsızlıklar olmak üzere zihinsel, davranışsal, psikolojik ve sosyal açıdan rahatsızlıklara maruz kalabilirler. Ekran başında uzun süre vakit geçirmeleri ve sürekli ekrana bakmaktan kaynaklanan boyun, omuz ve baş ağrıları, hareketsizliğe bağlı olarak aşırı kilo alma ve eklem ağrıları gibi ...
Goldberg (1996) tarafından kavramsallaştırılan problemli internet kullanımı, kişi- nin internet kullanım miktarının normalden, alışılagelmiş olandan veya planlanandan daha fazla olarak kullanılması anlamına gelmektedir (Caplan, 2003).
Acı çekmek, saldırganlık halleri, insanlarla iletişimsizlik ya da yakınlık kuramama gibi olumsuzlukları da beraberinde getirebiliyor. Çocukların ve gençlerin, sosyalleşmek adına internette harcadıkları zaman, onlara sosyal beceriler veya duygusal zeka gelişiminde eksiklik olarak geri dönebiliyor.
Kişisel bilgiler sosyal medyada makul, tedbirli ve güvenilir bir şekilde kullanılmazsa, kullanıcının kişisel mahremiyeti çeşitli şekillerde saldırıya uğrayabilir ve bundan mağdur olan kimselerle ilgili birçok örnek olay bulunmaktadır (Kumar ve Kandasamy, 2016, s. 115).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri