Reklam, bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık geliştirmenin arkasındaki en önemli faktördür. Ürünle ilgili bilgileri paylaşır; aynı zamanda ikna etmede, marka sadakatini kanalize etmede, rakiplerin iddialarına karşı koymada, pazarları genişletmede vb. merkezi bir rol oynar.
Reklam, bir ürün ya da hizmetin medya imkânlarını kullanarak geniş kitlelere tanıtılmasıdır. Bu tanıtım, insanları belli bir yere yönlendirmek, dikkatlerini bir ürüne ya da hizmete çekmek, bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek amacını güder.
Reklam, bir ürün ya da hizmetten insanların gönüllü olarak faydalanmasını sağlamak amacı ile insanların dikkatini çekmek için yapılan görsel, yazılı ya da işitsel olarak yapılan çalışmalara verilen isimdir. Reklam, hedef kitlenin bir markanın ürününü kullanması için ikna etmek anlamına da gelmektedir.
Günümüzde sosyal medya platformları önemli bir reklam alanı olarak kullanılmaktadır ve her platform, reklam hedeflemesi ve etkileşimi açısından farklı sonuçlar sunar. Sosyal medya üzerinden yapılan reklamların hedef kitleye ulaşma ve geri dönüş alması oldukça hızlı ve verimlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Reklamın iletişim amacı;
Tüketiciye ürünle ilgili bilgi vermek, ikna etmek, ürünü yakın gelecek satın alınmasını sağlamak amacı vardır.
Reklam; insanları bir ürün veya hizmetten gönüllü olarak faydalanmaya teşvik etmek, dikkatlerini ürüne, hizmete, markaya çekmek amacıyla yapılan yazılı, görsel ve işitsel çalışmaların bütünüdür. Hedef kitleyi markadan çıkan ürün kullanmaya, denemeye ikna etmek anlamına gelen reklam, özgün bir içeriğe sahip olmalıdır.
Dijital reklamlar markaların potansiyel müşterilerini bulmasını kolaylaştıran bir araçtır. İnternet ortamında kullanıcıların karşısına çıkan dijital reklam, markaların bilinirliklerini arttırır. Doğru hedef kitlenin görmesiyle markaya olan ilgi çoğalarak satışların yükselmesine olanak sağlar.
Reklamın genel amacı; hedef tüketicilere bir ürün veya bir hizmeti duyurmak, ürüne, markaya, işletmeye karşı tüketicilerde olumlu bir eğilim oluşturmayı sağlamaktır. Diğer bir deyişle reklam, doğrudan satış ya da kar sağlamayı kolaylaştırmaya yönelik iletişim kurmaktır.
Reklam olmasaydı, okuduğunuz tek gazete Resmi Gazete olurdu!
- Gazetelerin en önemli gelir kaynağı reklamlardır. Reklamsız bir günlük gazete çok pahalıya mal olacağı için, basılması da mümkün olmazdı. - Yani, reklamın olduğu yerde, dilediğiniz gazeteyi okuma özgürlüğünüz de var. Reklam, size seçme özgürlüğü verir.
Hedef Kitle Nedir? Hedef kitle, işletmenizdeki potansiyel müşteri havuzudur. Ürününüzü veya hizmetinizi satın almakla ilgilenme olasılığı en yüksek olan bir grup insandır. Belirli bir hedef kitledeki insanlar; cinsiyet, konum, yaş, sosyoekonomik durum ve eğitim gibi belirli benzer demografik bilgileri paylaşır.
Reklam, en klasik tanımlardan birine göre, bir ürün ya da hizmetin, bedelini kimin ödediği belli olarak, geniş halk kitlelerine kitle iletişim araçlarından yer ve zaman satın alınarak tanıtılma çabalarının tamamını içermektedir (Elden, 2005: 62).
İnsanları belirli bir düşünceye yöneltmek, bir ürün, hizmet, fikir ve kuruluş hakkında bilgi vermek, hedef kitlenin dikkatini çekerek bir tutum benimsemelerini sağlamak ya da görüşlerini değiştirmek amacı ile oluşturulan görsel, işitsel ve yazılı çalışmaların bütününe reklam denir.
Reklam toplumda materyalizm duygusunu yaygınlaştırarak kişilerde çabuk tatmine ulaş- ma hırsı geliştirmektedir, toplumun estetik ve kültürel standartlarını olumsuz yönde etkileye- bilmektedir, zevksiz, anlamsız mesajlar ile kül- türel ve çevresel kirlenmeye neden olarak top- lumsal hayatı etkilemektedirler.
Reklam mal, ürün ve hizmetin tanıtılacağı tüketicilerin ya da hedef kitlesinin kolaylıkla anlayabileceği bir dille ifade edilmelidir. Tüketicileri doğrudan etkileme özelliği olmalıdır. Kısa, öz , anlaşılır ve hedef kitleye bilgi verir nitelikte olmalıdır.
Sosyal ve teknolojik alanda toplumu eğiterek belli bir noktaya ulaşmasını sağlayan reklamlar toplumsal değişim sürecini hızlandırır. Toplumsal alışkanlıkları etkiler ve aile yapısı üzerinde etkileri dikkat çeker. Reklam ekonomik alandaki yeniliklerden toplumun haberdar olmasını sağlar.
Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
Reklam stratejisi nedir? Reklam stratejisi ifadesi, bir markanın hedef kitlesine erişmek için uzun vadede uygulayacağı planı ifade eder. Pazarlama stratejisi, sunulan ürünler ve fiyatlandırmanın yanı sıra marka stratejisini ve ürünlerin tanıtımını da içerir.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Şirketlerin reklamlara önem vermesinin temel amacı; ürettikleri ürünü doğru bir şekilde tanıtmak, müşterinin ilgisini çekmeyi sağlamak ve o ürünün satışını yaparak kazancı artırmayı sağlamaktır. Bu yüzden, reklam çok kritik bir rol üstlenmektedir.
Tüketim kültürünün bir aracı olarak reklamın, anlamın yaratılmasında çok önemli bir rol üstlendiği görülmektedir. Reklam, belirli bir ürüne eklediği yan anlamlar aracılığıyla çağrışımlara yol açar. Bu çağrışımlar ürünü tüketiciler için cazip hale getirerek ürünlerin satın alınmasını kolaylaştırır.
Reklam gücü, eklediğiniz öğe sayısına ve türlerine göre reklamınızın etki düzeyini belirterek reklam oluşturma sürecinde size yol gösterir. Reklam oluştururken veya düzenlerken reklam performansını artırabilecek öğeler eklemek için reklam gücü istemlerinden yararlanabilirsiniz.
“Başarılı” bir reklamın üç ana unsuru: Vitrin, yapı, malzeme.
Dolayısıyla reklamın etkisi tüketiciden tüketiciye değişebilir. Reklamın gücü, geniş bir kitlesel izleyiciye ulaşarak ürün için geniş tabanlı bir talep uyandırabilmesidir. Tüketicilerin markanın farkına varmasını sağlar, uzun vadeli marka imajı ve konumu yaratır ve marka bilgisini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri