Organik tarımda doğal gübre kullanılması zorunludur. Ya da kendiniz doğal atıklardan Kompost oluşturup bunu kullanabilirsiniz. Kısacası organik gıdalar hilesiz, doğalı koruyarak ve takip edilerek üretilir.
Organik terimi, tarım ürünlerinin yetiştirilme ve işlenme şeklini ifade eder. Kurallar ülkeden ülkeye değişiklikler gösterse de organik ürünler sentetik pestisitler, biyo-mühendislik (GDO'lar), petrol bazlı katkılar ve atık bazlı gübreler kullanılmadan üretilirler.
Organik gıda, en basit anlatımıyla tarım ürününün işlenmesinde, yetiştirilmesinde hiçbir kimyasal madde kullanılmayışıdır. Bunun yanında genetiği değiştirilmemiş ürünler de bu isimle anılır. Tarım ürününü yetiştirmek için hiçbir tarım ilacı ve yapay ürün kullanılmaz.
Kompost denilen madde, bitki atıklarının toplanarak belirli bir süre güneş görmeyen alanlarda bekletilmesiyle oluşturulmaktadır. Kompost içerisine yumurta kabukları, hayvansal atıklar asla atılmaz. Çiftçi, organik ürün yetiştiriciliği konusunda eğitime tabi tutulur.
Organik ürünün Türk Malı olduğu açıkça belirtilmelidir. Organik ürünün üretim yeri, üretim/paketlenme ve son kullanma tarihi yer almalıdır. Ürün etiketinde organik kelimesi kullanılmışsa bu kelime ekolojik, biyolojik, işlenmiş üründe doğal kelimelerinin kullanımıyla aynı olarak kabul edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Yani organik ürünler ne gerçek anlamda doğal ne de hiçbir kimyasal girdi kullanılmadan üretilmiş ürünlerdir.
* Organik pazarlara gelen üreticinin ürününü kamyon yerine daha küçük araçlarla getirmesi, nakliyede birim ürün için daha fazla mazot maliyeti anlamına geliyor. Ayrıca konvansiyonel pazarcı pazar günü satamadığı ürünü ertesi gün satabilse de organik üreticinin satış şansı son derece sınırlı.
Gıda üreten işletmeler öncelikle yetkili kurumlardan "işyeri açma ve çalışma ruhsatı", daha sonra ise "çalışma izni ve gıda sicili" almak zorundadırlar. Üretim izni için gereken belgeler üç dosya halinde hazırlanır ve ilgili ücretin ödendiğine dair makbuz ile birlikte Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilir.
Organik tarımın örnek uygulamaları ve yöntemleri şunlardır:
Hayvansal gübre ve bitkisel atık kullanmak (kompost). Organik maddelerin geri dönüşümü. Alternatif bitki koruma (doğal avcılar) ve besleme ürünleri kullanmak. Bölgenin özel koşullarına dayanıklı olan yerel bitki çeşitleri ve yerel hayvan ırkları kullanmak.
Organik malzemeler: Karbonun hidrojen, oksijen, azot, klor ve flor gbi metal olmayan elementlerle oluşturduğu büyük moleküllü organik bileşiklerdir. Kompozit malzemeler: Çok farklı özelliklere sahip iki ya da daha çok sayıda malzemeyi bir araya getirerek elde edilen malzemelerdir.
Bir ürün paketlenmişse organik ürün olduğunu üzerindeki etiketinden ve etiketinde bulunması gereken; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu, Yönetmeliğe göre üretildiğine dair ifade ve sertifika numarasını bakarak anlarız.
Organik tarım, bitki nöbetleşmesi, yeşil gübre, kompost, "biyolojik zararlı kontrolü"nü içeren ve toprak üretkenliğini sağlamada mekanik işlemeye dayanan; sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanımını reddeden veya sınırlayan tarım yöntemidir.
Su hasadı yöntemi, yağmur gibi yağış sularından en üst düzeyde yarar sağlamayı amaçlayan bir yöntem olup, yağış suları ve yüzeye toplanan suların biriktirilmesi ayrıca bitki ve hayvan kaynaklı gıdaların üretiminde gereken suyun tedarikinde kullanılan bir yöntem olarak belirtilebilir.
Organik tarım sisteminde, dışarıdan antibiyotik, bitki büyüme düzenleyicileri (hormonlar), böcek öldürücüler ve gübreler gibi sentetik herhangi bir yapay kimyasal madde uygulaması olmayacağı için, verimliliği korunmuş ve devam ettirilen topraklarda zararlılardan ve hastalıklardan etkilenmeden sağlıklı bitkilerin ...
Organik tarımın sertifikasını edinmek için T.C Tarım ve Orman Bakanlığınca bu sertifikayı verme yetkisi tanınan kuruluşlara başvuru yapmak ve denetim aşamasını başarı ile geçmek gerekir.
Ülkemizde organik tarıma 1980'li yılların ortalarından itibaren Avrupalı organik tarım firmalarının öncülüğünde sözleşmeli tarım sistemi ile ihracata yönelik olarak kuru üzüm,kuru incir,kuru kayısı ve fındık üretimiyle başlanmıştır.İlk olarak Manisa Tekelioğlu Köyünde organik tarım faaliyeti 1986 yılında muhtarlığın ...
Türkiye'de bugün yapılan organik tarım, bitkisel üretim yönlüdür. Türkiye'de fındık, ceviz, antepfıstığı, kuru incir, kuru kaysı, kuru üzüm, baklagiller, tıbbi aromatik bitkiler, üzümsü meyveler, yaş meyve, sebze ve tarla bitkilerinin organik tarım metotlarına uygun olarak üretimi başarıyla yapılmaktadır.
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir.
1) Hastalık ve zararlılara dayanıklı tür ve çeşit seçimi yapılır. 2) Uygun ekim nöbeti hazırlanır. 3) Uygun toprak işleme yöntemleri uygulanır. 4) Kültürel, biyolojik ve biyoteknik mücadele metotları uygulanır.
Gıda sektöründe yer alan firmaların kuruluş sonrası bağlı bulundukları belediyelerden “İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” aldıktan sonra 30 gün içerisinde gerekli mercilere izin başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Organik Ürün Nedir? Organik ( yada ekolojik ) ürün, tohumdan hasata, hasattan son kullanıcıya ulaşıncaya kadar geçen tüm aşamalarda, insana ve çevreye zarar veren kimyasal girdi veya katkı maddeleri kullanılmadan üretilen üründür.
3) Gıda işyerleri yerleşim, tasarım, inşa, oturum ve büyüklük bakımından; Yeterli bakım, temizlik ve/veya dezenfeksiyona izin verecek, havadan kaynaklanan bulaşmayı önleyecek veya en aza indirecek ve bütün işlemler için hijyenik performansa uygun yeterli çalışma alanı sağlamalıdır.
Organik gıdalar tüketmek çevre için iyidir, aynı zamanda sağlığınızı da iyileştirir. Sadece bu da değil, organik gıdalar genellikle daha besleyicidir ve daha lezzetlidir. Organik olmayan yiyecekler yemek ise vücudunuzda birikebilecek pek çok farklı kimyasalı yuttuğunuz anlamına gelir.
Pek çok üreticinin yer aldığı pazarda et ve süt ürünleri, meyve, sebze, kuru meyve, yemiş, zeytinyağı, kuru bakliyat ve kozmetik ürünleri yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri