Hızlı göz hareketi, paradoksal uyku ve uykunun rüya görülen evresi olarak da bilinir. İnsan uykusu dört evreden oluşur ve bu evreler döngü halinde ilerler. Rem uykusu, vücudun dinlenmesi ve beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesi için önemlidir.
REM uykusu için önemli olan uyku süresi yeteri kadar alınmazsa birtakım hastalıkların ortaya çıkması da güçlenebilir: – Hafızada zayıflama, – Artan kalp hastalığı riski, – Kilo verme kabiliyetinin azalması.
REM (hızlı göz hareketi) dönemi, gece boyunca 90-120 dakikalık dönemler halinde tekrarlanır. Her gece ortalama 4-5 REM dönemi olur. REM uykusu rüya dönemi olarak da bilinir.
REM uykusu sırasında vücut dinlenir, ancak beyin faaliyeti oldukça aktiftir. Bu evrede gözler hızla hareket eder, bu da "Hızlı Göz Hareketleri" teriminin kaynağıdır. Ayrıca, kalp atış hızı ve solunum hızı artar, kaslar felç olur ve rüyalar görülür.
Hasta olup bitenin farkında değildir. Gençlerde daha nadir görülmekle birlikte 50 yaş üzeri erkeklerde daha sıktır. Ayrıca Parkinson hastalığı ve bazı dejeneratif beyin hastalığı olan bireylerde sık görülür.
İlgili 32 soru bulundu
REM uykusu evresi, beyin hücrelerinin yenilendiği evre olduğundan oldukça önemlidir. REM uykusunu yaşayan kişiler kaliteli bir uyku süreci geçirmiş olur.
14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Gördüğünüz rüyalar uykunun REM evresinde görülür. Bu evrede oldukça hızlı göz hareketleri yaşanır. Rem evresi, uyku halinin en ağır yaşandığı evredir. REM uykusunda kalınan süre, kişinin doğduğu andan itibaren azalır.
Bu şekilde tamamlanan 90 - 110 dakikanın sonunda REM uykusuna geçiş gerçekleşir. İlk REM uykunun süresi 5-10 dakikadır. REM uyku NREM kadar dinlendirici değildir.
REM Uykusu: REM uykusuyla sonlanan bu döngü gece boyunca 5 veya 6 kez tekrarlanır. Böylece gece uykusu boyunca yarım saat, bir buçuk saat aralıklarla 5-6 kez REM uykusuna geçiş yaparız. Bu evrede rüyalar görürüz. Uykunun son evresi olduğu için sabah uyanma saatine yakın REM evresinde gördüğümüz rüyaları hatırlarız.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Bu evre derin uyku olarak da adlandırılır. NREM 3 evresini 5–10 dakika süren beden hareketlerinin böldüğü NREM II dönemi izler ve ardından REM uyku evresine geçilir. Uykunun NREM ve REM dönemleri, gece boyunca döngülü biçimde sürer gider.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
REM uykusu nedir:
Birey o süre içinde bilinç oturmadan uyanırsa kendini kalkamayacakmış gibi hisseder. Bu evrenin en önemli özelliği beyin fonksiyonlarının uyanıklıktaki kadar fazla olmasıdır. Gün içinde öğrenilen her şey ön bellekten alınıp aynı bilgisayardaki işletim sistemi gibi arşivlenir, dosyalanır.
Tahmin edeceğiniz üzere REM esnasında göz kapaklarınız kapalı olmasına rağmen, gözleriniz hızlı bir şekilde hareket eder. Kişinin REM evresinde olup olmadığını anlamanın EEG testi olmadan anlaşılmasının en belirgin yolu budur. REM uykusu esnasında kaslar genelde paralize olur.
– Evre 4 : Derin uyku hâli. Uyanma zordur.
Gece uykunun verimliliği konusunda uzmanlar pek çok araştırma yapmıştır. Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur.
Eğer akıllı saatlerin uyku analizinizi nasıl yaptıklarını merak ediyorsanız cevabı çok basit. Bileğinize taktığınız için akıllı saatler gün içerisinde kalp atış hızınızı ölçebiliyor ve bu sayede uykuya daldığınız zamanı, uyandığınızın zamanı otomatik olarak algılayabiliyor.
Derin uykunun başladığı Evre 3'te ise organizma kendini dinlendirir, yenilenir. İyi bir dinlenme için uykunun yüzde 20-25'ini Evre 3'ün oluşturması gerekir. Kalan yüzde 20-23'lük dönemi ise REM uykusu oluşturur.
Beyin sapından çıkan nöronların omurilikte bulunan ve kas kontrolü sağlayan motor nöronlara ulaşmasıyla REM uykusu boyunca hareketsiz kalmamız sağlanır. İşte bu geçici felç durumu bozulduğunda karşımıza REM davranış bozuklukları çıkar ve rüyayı yaşamaya başlarız.
90 Dakika Kuralı: Her bir uyku döngüsü 90 dakikadan ve 4 aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle birçok faktörü göz önünde bulundurarak günde kaç saat uykunun size iyi geleceğini keşfetmelisiniz. Ancak bu uyku süresi yetişkin bir birey için en az 6 saat en fazla 9 saat olmalıdır.
EN AZ 6 SAAT UYUYOR
Musk, "6 saatten az uyursam başım çok kötü ağrıyor. Daha fazla uyanık olmama rağmen daha az iş yapıyorum" dedi. Çalışma takıntısıyla daha önce gündem olan 51 yaşındaki Musk, The Guardian'ın haberine göre 2018 yılında haftada 120 saat çalıştığını söylemişti.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri