B Segment: Küçük sınıftakiler Küçük sınıfta bulunan bu araçlar, “küçük aile otomobilleri” olarak da anılır. 307 cm ve 400 cm uzunluğundaki bu otomobiller arasında Opel Corsa, Volkswagen Polo, Renault Clio, Nissan Micra, Citroen C3, Toyota Yaris, Honda Jazz gibi otomobiller sıralanabilir.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
2. SINIF ARAÇLAR: AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2. SINIFTIR.
C Segmenti: Ülkemizde B segmentiyle birlikte en çok satılan otomobiller Bu segmentte yer almaktadır. Küçük aile otomobilleri olarak nitelendirilmektedir. Alt orta sınıf olarak da tanımlanırlar.
1. Sınıf Araç: Aks aralığı 3.20 mt altında olan araçlar olup otomobiller bu sınıfa girer. 2. Sınıf Araç: Aks aralığı 3.20 mt üstünde olan 2 akslı minibüslerdir. 3. Sınıf Araç: Aks adedi 3 olan araçlardır. Yolcu otobüsleri bu sınıftadır.
İlgili 17 soru bulundu
1. sınıf HGS hangi araçları kapsıyor? AKS aralığı ya da dingil mesafesi 3 metre 20 santimetre altında olan tüm araçlar birinci sınıf araçlar olarak kabul edilmiştir.
A Segmenti Araçlar
Boyut olarak küçük olmanın yanı sıra oldukça hafif araçlardır. Baş ve diz mesafeleri yeteri kadar iyi değildir ve uzun yolculuklarda pek tercih edilmezler. En popüler A segmenti araçlara Fiat 500, Smart Fortwo, Citroen C1, Hyundai i10 örnek gösterilebilir.
A Segmenti Araçlar
Piyasadaki en küçük araçlardır. Uzunlukları en fazla 3,7 metredir. Park kolaylığı bakımından şehir içi kullanıma uygundur. Fiyatları da diğer segmentlere göre daha hesaplıdır.
A segmenti, Avrupa Komisyonu tarafından tanımlanan binek araç sınıflandırma sisteminde birinci kategoridir. Tanımlanan en küçük binek otomobil kategorisi olan mini sınıf otomobiller için kullanılır.
Ayrıca hesap bilgisi sorgulama sayfası üzerinden eğer HGS etiketi PTT üzerinden alındıysa PTT'nin sayfasına yönlendirilerek tüm geçiş detaylarına, HGS etiket numarası ve araç sınıfı gibi tüm bilgilere de ulaşılabiliyor.
Aracın ruhsatında sol alt köşede "kullanım amacı" hususi veya ticari yazmasına göre ayrıldığı zannedilir. Ancak gerçek bundan çok farklıdır. Öncelikle ruhsatta sol orta kısımda "Araç Sınıfı" bölümüne bakmak gerekir. Eğer "M1" yazıyorsa "otomobil" sınıfına dahildir ve 2 yılda bir vizeye girer.
1. sınıf araçlar kategorisinde otomobiller, 2. sınıf araç kategorisinde minibüsler, 3. sınıf araç kategorisinde yolcu otobüsleri, 4. sınıf araç kategorisinde kamyonlar, 5. sınıf araç kategorisinde ise tır ve treyler bulunuyor.
Otomobil segmentleri, otomobillerin boyut, hacim, fiyat, performans gibi kriterlerle değerlendirilerek oluşturulan sınıflandırmadır. Devletler ve organizasyonlar otoların sınıflandırması, tanımlanması, düzenlenmesini kapsayan çeşitli amaçlar için kullanılan oto sınıflandırmaları kullanmaktadır.
B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.
C Segment Otomobiller
Bu segmentteki araçlara örnek olarak Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Opel Astra, Ford Focus, Renault Megane, Toyota Corolla ve Citroen C5 Aircross verilebilir. C Segmentte en çok satılan otomobiller şu şekilde: Fiat Egea Sedan. Toyota Corolla.
C segmenti, Avrupa Komisyonu tarafından tanımlanan binek araç sınıflandırma sisteminde üçüncü kategoridir ve alt orta sınıf otomobiller için kullanılır. Euro NCAP "küçük aile otomobili" boyut sınıfına ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kompakt otomobil kategorisine eşdeğerdir.
Yine oldukça popüler olan bir segment olan C segmenti, 4 metreden 4,5 metreye kadar uzunluğa sahip olan araçları kapsar. Motor gücü olarak A ve B segmentlerine oranla daha yüksek bir güce sahip olmasıyla da performans olarak da oldukça verimlidir.
B Segment: Küçük sınıftakiler Küçük sınıfta bulunan bu araçlar, “küçük aile otomobilleri” olarak da anılır. 307 cm ve 400 cm uzunluğundaki bu otomobiller arasında Opel Corsa, Volkswagen Polo, Renault Clio, Nissan Micra, Citroen C3, Toyota Yaris, Honda Jazz gibi otomobiller sıralanabilir.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
B-segmenti araçlar A-Segmenti araçlara göre daha güçlü araçlardır. Yakıt sarfiyatları ve motor güçleri de yine A-segmenti araçlara göre fazladır. Volkswagen Polo, Skoda Fabia, Hyundai i20, türü araçlar bu türde değerlendirilen araçlardır. C segmenti; araçlar orta sınıfa hitap eden araçlar olarak da bilinmektedir.
C-segmenti (Alt Orta Sınıf) Volkswagen Golf, Honda Civic, Ford Focus, Fiat Egea… D-segmenti (Orta Sınıf) Opel Insignia, Jaguar XE… E-segmenti (Üst Orta Sınıf) Volvo S90, BMW 5-Serisi, hatta CLS… F-segmenti (Lüks Sınıf) S-Klasse, Audi A8, Maserati Quattroporte…
Aynı veya farklı plaka numaraları için birden fazla HGS etiketi alabilirsiniz. Fakat, uygulamada sistemsel bir engel bulunmuyorsa da Karayolları Müdürlüğü veya ilgili kurumlar tarafından mükerrer geçiş tutarı iletilmesi riski bulunduğunu hatırlatmak isteriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri