Hazırlık sınıfından son sınıfa kadar istediğin zaman başvuru yapabilirsin. Kaydını dondurmuş olsan bile bu hakkını kullanabilirsin. YÖK'ün almış olduğu karar ile bahar döneminde bile, programlar arası yatay geçiş hakkına sahipsin.
9- Hazırlık okuyorum, yatay geçiş yapabilir miyim? Evet, merkezi yerleştirme (Ek-1 Madde) ile yatay geçiş yapabilirsin.
Hazırlık, birinci ve son sınıfta öğrenim gören adaylar sadece Merkezi Yerleştirme Puanı ile (Ek Madde 1) yatay geçiş yapabilir. Akademik Ortalama İle Yatay Geçiş başvurusunda bulunamazlar.
Üniversitede bölüm değiştirmek istediğiniz zaman geçeceğiniz bölümün puan türü baz alınmaktadır. Taban puanı ve şartları uyan öğrenciler bölüm değişikliği için talepte bulunabilirler. Buna kurumlar arası yatay geçiş denilmektedir. Tabi geçmek istediğiniz bölümde kontenjan olması da gerekir.
Eğer geçmek istediğin bölüm farklı bir merkezi puanla öğrenci alıyorsa, merkezi yerleştirme puanının o bölümün puanına eşdeğer olması gerekir. Aynı zamanda ilgili bölümün diğer okullardaki taban puanından da düşük olmaması şart. Genel not ortalaman 100 üzerinden 60, 4 üzerinden ise 2 olmalı.
İlgili 40 soru bulundu
Hazırlıkta yatay geçiş olmuyor. 1 yıl bölümü okuyup akreditasyonun oluşması lazım. Lisans derecesinde; hazırlık, birinci ve son sınıfta yatay geçiş yapılamaz, ddiğer yıllarda yapılabilir.
Bu nedenle önlisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk yarıyıldan sonra, son yarıyıldan önce bunu yapman gerekir. Lisans programları 8, 10 veya 12 yarıyıldan oluşur. Bu nedenle Lisans programları arasında yatay geçiş yapacaksan ilk 2 yarıyıldan sonra ve son 2 yarıyıldan önce bu geçişi yapmana izin verilir.
İlk olarak, geçiş yapmak istediğiniz bölümün taban puanının sizin YKS puanınızdan düşük olması gerekiyor. İkinci olarak, üniversitenin o bölüm için yeterli kontenjanının olması lazım. Bu kontenjan, her yıl alınan öğrenci sayısının %30'u kadar oluyor. Üçüncü olarak, not ortalaması gibi şeyler önemli değil.
Yatay geçiş yapan öğrenciler, kendi okullarında hangi sınıfa devam edeceklerde, yatay geçiş yaptıkları programda da o sınıfa devam ederler. Örneğin 4 yıllık lisans programında 2. sınıfı tamamlayıp yatay geçiş yapan öğrenci, yatay geçiş ile gittiği üniversitede 3. sınıftan devam ederler.
Ancak günümüzde artık tekrar üniversite sınavına girmeye gerek olmadan bölümler arası yatay geçiş gerçekleştirme imkanı bulunuyor. Bu geçiş işlemi aynı zamanda programlar arası geçiş olarak da değerlendirilir. Bu durum hem kişinin kendi okuduğu üniversite hem de farklı bir üniversite üzerinden yapılabilmektedir.
- Ön lisans ve lisans programlarında hazırlık sınıfında merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş yapılabilir. - Ön lisans programlarında ilk yarı dönem ile son yarı dönem geçiş yapılamaz, bunun dışında yapılabilir.
Cevap 1 - Ön lisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
Cevap 1 - Ek madde 1 kapsamında; öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir.
6- 2 yıl başarısız olup ilişiği kesilen öğrenci ilişiği kesildiği yıl ÖSYM'nin Zorunlu hazırlıkta başarısız olan öğrencilerin Türkçe programlara yerleştirilmesi diye bir işlemi vardır. İlişiği kesilen öğrenci ÖSYM'ye başvurup tercih bulunarak Türkçe programlara geçebilir.
Lisans programlarında sadece güz dönemi için, Önlisans programlarında güz/bahar dönemi için yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz.
*Üniversite içi geçiş yapmak isteyen öğrenciler başka bir bölüme kontenjan sınırı olmadan geçiş yapabilirler.
Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş ...
Yatay geçişle gelen öğrenci, önceki diploma programından almış olduğu eşdeğer derslerinden muaf tutulur ve muaf tutulduğu derslerle birlikte önceki yükseköğretim kurumundan almış olduğu tüm dersleri, transkriptine işlenir; ancak bu derslerin notları, akademik ortalamanın hesabında dikkate alınmaz.
YKS sınavında alınan eşit ağırlık puanıyla girilen üniversitede okumaya devam ederken bölüm değiştirmek istenebilmektedir. Bunun için geçiş yapacağınız bölümün TYT-YKS puanlarına sahip olmak gerekmektedir.
Ek Madde-1 uyarınca sadece bir defa yatay geçiş yapabilirsiniz. Merkezi Yerleştirme ile Yatay Geçiş genel şartları için aşağıdaki linke bakınız.
Madde 25 — Burs almakta olan öğrenci, öğretim kurumundan ayrıldığında bursu kesilir. Öğretim kurumundan en az bir yarı yıl izin alan veya kayıt donduran öğrencinin bursu, Kuruma durumunun bildirildiği tarihi takip eden ödeme döneminden itibaren kalan süre kadar kesilir.
Bu durum ise en erken 1. öğretim yılını tamamlamak ile birlikte ön plana çıkar. Bu öğretim yılını tamamladıktan sonra Üniversite öğrencileri yatay geçiş başvuru hakkını elde eder.
Yatay Geçişler 1. dönem (güz) ve 2. dönem(yaz) olmak üzere iki dönemde yapılır.Güz döneminde(sonunda) 2. yarıyıl için(bahar) , yaz döneminde ise öbür senenin güz yarılı için başvurulur.2. yarıyıl için(bahar) başvurular ocak sonu-şubat arası gibi bir tarihte yer alır.
Yurt içinden veya Yurt dışından yatay geçiş için yapılan başvurularda genel başarı not ortalamasının eşit olması halinde öğrencileri girdikleri yılki ÖSYM puanlarına bakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri