Rengin Eş Anlamlısı Olan Sözcükler Nevir, hem ışık hem de renk manasına gelir. Dilimize Arapçadan geçen levn, renk ve nevir kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Renk kelimesi de birden fazla anlama gelmesine rağmen renk kelimesinin eş anlamı olan ya da eş anlamı sayılabilecek bir kelime yoktur.
Günümüzde cömert kişileri tanımlamak için birçok deyim ve kalıp ifade kullanılmaktadır. O deyimlerden en çok bilinenlerden biri eli açık sözüdür. Bu deyim, elindeki şeyleri paylaşmaktan çekinmeyen, cömert kişiler için kullanılır. Cimri, hasis, kısmık ve varyemez kelimeleri eli açık deyimiyle zıt anlamlıdır.
Sarı ile eş anlamlı olan sözcükler şunlardır: 1- Zerd 2- Samani 3- Asfer 4- Limoni 5- Zerrin. Sarı rengin anlamı nedir?
10. yüzyıldan beri kullanılmakta olan yeşil kelimesi, halk arasında daha çok yaprak rengi olarak bilinir. Bu kelime sebzeler için kullanıldığında ise olgunlaşmamış, ham anlamına gelir. Yeşil sözcüğüyle eş anlamlı olan kelimeler şunlardır: 1- Sebz 2- Fıstıki 3- Kimyoni 4- Ahdar 5- Tirşe.
İlgili 40 soru bulundu
Mavi kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük mai sözcüğüdür. Sıfat olarak tanımlanan mavi kelimesinin dokuz adet eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bunlar, Gökçe, mai, kahkaha çiçeği, kantaron, soğuk renkler, lavanta, ayıt ve abgun kelimeleridir.
Aynı anlamda olan kırmızı ve al kelimeleri birbirleriyle eş anlamlıdır. Eş anlamlı kelimeler olmaları, cümleler içerisinde birbirleri yerine kullanılabileceğini gösteriyor. Al kelimesi yerine kırmızı, kırmızı kelimesi yerine al kelimesi kullanılabiliyor.
leylak rengi, açık mor, lila.
Eş anlamlı Kızıl sözcüğü ise Eski Türkçede kızmak (çok fazla ısınarak kızıl renge bürünmek) eyleminden türemiştir. Aynı şekilde "Alaş" sözcüğü de Türkçedir ve kısaca Ala veya Al olarak kullanılır.
Kırmızı...Aşkın ve arzunun rengidir. Mutluluğu temsil eder ve kişinin iştahını açar. En uyarıcı renk olarak kabul edildiği için insanların üzerinde canlandırıcı, kışkırtıcı ve heyecan verici bir etki yaratır.
Sözlükte kıdem ile eş anlamlı olarak “başlangıcı olmama” anlamına gelir.
alay etmek, dalga geçmek (birisiyle)
Sağ, hayatta olan, yaşayan anlamına gelir. Diri kelimesinin sözlük anlamı canlı, yan anlamı gürbüzdür. Etkin, bir şeyin sonucunu doğrudan değiştiren, faal ve aktif manasına gelir. Cevval, atılgan, atik, acar ve canlı kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Kalp eş anlamlısı yürek kelimesidir. Yürek başta olmak üzere; gönül, hatır, duygu, his, sevgi, aşk gibi mecazi anlamlar gelmektedir.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanılabilen kelimelerdir. Birbirlerinin yerine kullanılabildikleri için aynı anlama karşılık gelmektedir. Bu durumda ak sözcüğünün eş anlamlısı “beyaz” sözcüğüdür.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kara kelimesinin eş anlamı siyah olarak öne çıkmaktadır.
Ufağın eş anlamlısı olan sözcük Küçük sözcüğüdür. Ufak yerine gerektiğinde Küçük kelimesinin kullanılması doğru kabul edilir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Aynı şekilde sarı ve mor renkler de zıt renkler olarak ifade edilir.
Gülmek, gülümsemek, tebessüm etmek.
Mor renk yüzyıllar boyunca Murex olarak adlandırılan deniz salyangozlarından elde edilen pigmentlerle üretilmişti. Morun ağırlığından daha fazla altına mâl olması, tarih boyunca bu rengin kraliyet ve imparatorluk rengi haline gelmesini de sağladı.
Temiz kelimesinin eş anlamlısı olarak 'pak' sözcü genelde Türkçe içerisinde kullanılmaktadır. Ancak alternatif olarak birden fazla sözcükler yine eş anlamlı şekilde temiz kelimesini karşılamaktadır. Bunlar arasında 'hijyen, arı ve nezih' gibi kelimeler yer alıyor.
Öğretmen Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir.
Bu anlam doğrultusunda TDK için öğrenci sözcüğünün eş anlamlısı olarak, 'talebe' kelimesini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri