Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz. İdeal olanı, 4 ya da 3 çalışana (aktif sigortalıya), 1 çalışmayan (pasif sigortalı) düşmesi. Bu yönüyle işçilere (4/a), bağımsız çalışanlara (4/b) ve memurlara (4/c) bakıyoruz.
Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlar pasif sigortalıdır.
Aktif/pasif oranı, aktif olarak sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan sigortalıların sayısının, sistemden aylık alanların (emekliler, malullük veya ölüm aylığı alanlar) sayısına bölünmesi ile hesaplanıyor.
ALO 170 SGK HATTI İLE SİGORTA SORGULAMA
İstenilen bilgileri verdikten sonra sigortanız ile ilgili dilediğiniz tüm soruları sorabilirsiniz.
Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
İlgili 41 soru bulundu
4B ve 4C erkek çalışanlarından 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 yaş aralığında emekli olabilecek. 4B ve 4C kadın çalışanlarından 01.01.2015 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 aralığında emekli olabilecek.
'4A' olarak tanımlanan işçi, '4C' olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7 bin 200, '4B' olarak tanımlanan işverenler için ise bu süre 9 bin gün olarak uygulanıyor.
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz.
SGK işe giriş sorgulaması e-devlet üzerinden yapılabilir ve görüntülenebilir. Bunun için T.C. kimlik no ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmanız gerekir. Kurumlar menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu'nu seçerek işleme başlayabilirsiniz.
Sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi için ideal aktif / pasif oranının 4 olması gerekiyor. Yani 1 emekliye karşılık 4 aktif sigortalı çalışan olmalı.
Aktif/pasif oranı, aktif olarak sosyal güvenlik sistemine katkı sağlayan sigortalıların sayısının, sistemden aylık alanların sayısına bölünmesi ile hesaplanıyor. Eylül 2022 itibariyle sosyal güvenlik kapsamında 26 milyon 148 bin 415 aktif sigortalıya karşılık, 13 milyon 869 bin 827 emekli aylığı alan kişi bulunuyor.
Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları tespit edilemeyen sigortalılar davayı açtıkları andan 5 yıl öncesine kadar hizmetlerinin tespitini isteyebilirler.
Memur ve memur emeklileri için yapılan zamlar yeterli mi? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Nisan 2023 verilerine göre, Türkiye'de 2 milyon 746 bin 681 kamu görevlisi var. Yanı sıra, 2022 yılı itibariyle Türkiye'de 13 milyon 72 bin emekli bulunuyor. Bunun 2,4 milyonu memur emeklisi.
4C hizmet dökümü ise bu grupta görevlerini sürdüren vatandaşların çalışmalarının karşılığı olan prim ödemelerini ve diğer sigorta bilgilerini kontrol edebilecekleri görüntüleyebilecekleri belgedir. Bu belgenin sorgulaması ise birçok işlemi kolaylıkla gerçekleştirebileceğimiz e-devlet üzerinden yapılabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir. SGK'nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulamalar için öncelikle T.C. kimlik numarası girilir, ardından “sorgula” butonuna basılarak sorgulama gerçekleştirilir.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Eğer düzenli olarak bir işveren altında çalışıyorsanız, bir özel sektör üyesiyseniz 4A üzerinden sigortalandırılırsınız. Daha çok kendi işini yapan kimselerin kapsandığını grup 4B olarak karşımıza çıkar. 4C ise hem devlet memurlarını hem de muhtarlar ya da kadrolu çalılan kimseleri kapsar.
SGK hizmet dökümü 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılmaktadır: 4A hizmet dökümü: Eski sistemde SSK'ya bağlı olan kişiler 4A grubundadır.
İşe giriş bildirgesine dair detayları, e-Devlet üzerinden görmek mümkündür. İşverenler, bu işlemi yaptıktan hemen sonra ilgili belgeye sistemden ulaşabilir. Çalışanların ise işe başladığı tarihi takip eden ayın 26'sından sonra sigorta giriş tarihine ve diğer detaylara ulaşma şansı olur.
Giremediniz" uyarısını aldıysanız ve Başvuru Durumunda Kırmızı Pasif yazısı var ise, üniversiteyi kazanamamışsınız anlamına geliyor.
4B Nedir? “4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.
4/C'li olarak çalışan bir kişi, sigortasını 4/C'den yatırmaya devam etmesi halinde 9000 gün prim ödemesine ve 60 yaş şartlarına tabi olmaktadır.
4/a Sigortalılar için:
4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri