İslam'a göre ahlak, hem dinin bir parçasını oluşturur hem de ondan ciddi bir şekilde etkilenir. Bu sebeple ahlakın, dinden bağımsız olarak düşünülme- si mümkün değildir. Ancak dindarlık ile ahlak arasındaki ilişki, insanın her zaman görmek istediği, fakat bazen göremediği olumsuz bir şekilde ortaya çıkabilmektedir.
Ahlak, bütün insan ilişkilerinde “iyi” (kötü) ve “doğru” (yanlış) değer yargılarının oluşturduğu bir sistem bütünüdür. Din de esasen iyi ve doğruya ulaşmak, kötüden korunmak ve uzaklaşmak için bazı kurallar koymuştur. Ahlak kuralları dinden bağımsız şekilde kendiliğinden oluşabilir.
Dindar ya da inançlı olmayan insanların da ahlaki değerleri var. Demek ki ahlaklı bir insan olmak için din gerekmiyor.
Ahlak ise bireyin, öncelikle Yüce Yaratıcı'ya, daha sonra kendisine ve diğer insan ve varlıklara karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi demektir. Yani ahlak, başta Yüce Allah olmak üzere insanın, hem kendisiyle hem de diğer varlıklarla ilişkisi sonucu ortaya çıkan bir ilişkiler kompleksidir.
AHLAK DİNDEN ÖNCEDİR
Dolayısıyla ahlak, dinlerden bağımsız konuşulabilir, ancak dinler ahlaktan bağımsız konuşulamaz.
İlgili 31 soru bulundu
Din; kutsala, metafizik değerlere ve doğaüstü olaylara ve güce yani tanrıya yer veren ve inananlara bir yaşam biçimi sunan inanç sistemidir (Kirman, 2016: 79). Ahlak; insanların hayatları boyunca bütün canlılarla ilişkilerini düzenleyen ve yol gösteren değerler sistemidir.
İslam'a göre ahlak, hem dinin bir parçasını oluşturur hem de ondan ciddi bir şekilde etkilenir. Bu sebeple ahlakın, dinden bağımsız olarak düşünülme- si mümkün değildir. Ancak dindarlık ile ahlak arasındaki ilişki, insanın her zaman görmek istediği, fakat bazen göremediği olumsuz bir şekilde ortaya çıkabilmektedir.
Din ve Ahlak İle İlişkilendirilen Değerlerin Sosyal Hayattaki Önemi. İyilik yapmak ve başkalarına karşı iyi olmak toplumsal iyiliği güçlendirir. Başkalarına karşı hoşgörülü olmak, kimseye düşman olmamak, kimseyi hor görmemek insanların mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlar.
Ahlak felsefesinde irade, özgürlüğün yegane ölçütüdür. Din felsefesinde ise insan iradi bir varlıktır. İyi ile kötü arasında seçim yaparken aklını ve vicdanını kullanan insanlar kötü olandan uzaklaşıp iyiye yönelebilir.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür. Kaynağı kişinin kendisidir. Yani dışarıdan bir zorlama olmadan kendiliğinden uygulanır.
Ahlaksız bir toplumun yaşaması ve varlığını sürdürmesi mümkün değildir. İnsanoğlunun ve diğer varlıkların kurtuluşu ancak ahlaklı toplumlar inşa ederek olacaktır. Evrenin değişik yerlerinde bulunan farklı varlıkların farklı değerleri ve değer yargıları olabilir.
İslam dinine inanan ve gerekliliklerini yerine getiren her insan güzel ahlaklı olur, olmak zorundadır. Çünkü İslam dini, insanların kötülükten, haramdan uzak durup, güzel ameller işlemelerini buyurur. Bu durum kişiyi doğrudan kötülükten uzaklaştırıp güzel ahlaka yöneltir.
Allah ın öğütleri dinler aracılığıyla insanlara ulaştırılmış olur. Ahlak, kişinin yaşadığı çevre ve eğıtimiyle de şekillenen ya da doğuştan getirilen davranış ve insanalara karşı tutum biçimidir. Ahlaklı insanlar toplum içerisinde toplum kurallarına uygun ve birbirine karşı saygı ve sevgiyle yaklaşırlar.
Değerler, insanın söz ve eylemlerini iyi, güzel, doğru, yanlış, kötü şeklinde nitelendirme etkisine sahiptir. Örneğin, davranışlar “sevap-günah” diye nitelendiril- diğinde dini değerleri ifade eder. Bunun gibi “iyi-kötü” ahlakî değerleri, “güzel-çir- kin” de sanatsal değerleri ifade eder.
Ahlak delili, bir durumu kanıtlamaya yönelik olan düşüncedir. Ahlaki değerlerden yola çıkılarak bu düşünce ortaya çıkmıştır. Ahlak Delili Neyi Kanıtlamak İçin Kullanılır? Ahlak delili, Allah'ın var olduğunu kanıtlamak için kullanılır.
Hayatın dürüstlük, hoşgörü, iyilik, merhamet gibi güzel yanlarını çoğaltırlar. Kişinin değerleri, kişilerarası ilişkilerde doğrudan doğruya veya dolaylı ortaya çıkan sevgi, dürüst olma, bağlılık, saygı, adil olma. açık düşünebilme, kontroller kurabilme gibi kişisel değerlerdir (Kuçuradi.
Ahlak, toplumdaki bireylerin güvenlik, huzur ve mutluluk içinde ya- şamalarına yardımcı olur. Bu nedenle toplumun barış ve huzuru için insanların ahlaklı olup olmamaları önemlidir. İnsanlar, sahip oldukları ahlaki özelliklerini büyüme ve gelişme süreçlerinde kazanırlar.
Ahlaki bir yaşam biçimi, insan yaşamının gelişmesine de yardımcı olur, onu korur ve destekler. Küresel etik meseleler üzerine düşüncelerin temelinde mutluluk ve tatmin elde etmek, ya da olumsuzlukları en aza indirmek için ahlaki değerleri bütünleştirme çabası vardır.
İslâm ahlâkının asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139).
"Güzel ahlak, Allah'tan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allah'tan bilmek, nimetlere şükür, belalara sabretmektir." "Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır."
Ahlakın temeli fıtrattır, yaratılıştır, 'kalu bela'dır. İnsana yakışan, fıtratını korumak ve ona bağlı kalmak yani “sıddık” olmaktır. Ahlakın temeli insanın fıtratı üzere, yaratılışı üzere kısaca İslam üzere olmasıdır. Ahlak, insanın fıtratına titizlikle, coşkuyla ve büyük bir tutkuyla bağlı kalmasıdır.
DİN GÜZEL AHLAKTIR
Güzel ahlaka sahip olan kişiler kötü sözden, kötülüklerden ve küfürden kaçınırlar. Dinimiz güzel ahlaka son derece önem vermiş olup, iyi huylar edinmemizi ve kötü huylardan kaçınmamızı buyurmuştur. İslam dinine göre güzel ahlaklı kişilerin ahiret yaşamı güzellik ve mutlukla çevrilidir.
Ailenin dini yaşamın merkezi olması ve ebeveynlerin çocuklar için rol model olmaları toplum için sağlıklı bireyler yetişmesini ve dini ve ahlaki değerlerin aktarılmasını kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla, bütün dinler için olduğu gibi, İslam dini için de aile kurumu hayati önem taşımaktadır.
Şayet hiçbir materyalist düşünce olmazsa bu adam yine vardır.” Bunun kısa ilmî formül anahtarı şudur: “Var olan gerçekler, farazi tasavvurlarla / varsayımlarla değişmez.” Buna göre, sorudaki ifadeyle: “Tanrı olmadan ahlaklı olunsun olunmasın, fark etmez, Tanrı mutlaka vardır.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri