Yani evet, bizim algılamamızla da olsa renk diye bir şey vardır. İnsan gözü 380 ile 750 nanometre arasındaki ışık dalga boylarını görebiliyor. Gözümüzden beynimize aktarılan ışık dalgaları milyonlarca hücre tarafından algılanarak bir renk olarak ayırt ediliyor.
Doğada her renk çevresel koşullara, türe ve evrime bağlı olarak bir nedenden dolayı vardır. Ancak bu renklerin hepsinin ortak bir noktası var: arkalarındaki bilim! Algıladığımız her renk, elektromanyetik spektrumun görünür bölge adı verilen küçük bir bölgesinden kaynaklanır.
Söz konusu renkler, doğada homojen şekilde bulunur. Yani iki rengin birleşmesi ile bu renkleri elde etmek mümkün değildir. Ara renkler ise ana renklerin karışımı ile oluşan, ışığın farklı açılardan yansımaları ile ortaya çıkan renklerdir. Dünyada kabul gören 3 ana renk vardır.
Bir cismin rengi; çevresindeki cismin fiziğine, çevresindeki ışığın fiziğine, algılayan göz ve beynin özelliklerine bağlıdır. Yani hayır, gördüğümüz renk nesnenin olmadığı renk değildir. Cismin yansıttığı veya yaydığı ışık spekturumunun algılanmasının sonucudur. Algılayan olmazsa renk de yoktur.
Gerçek renk 32 bit ile ifade edilmesine karşılık, her bir noktacık yaklaşık 4.3 milyar değil; 16.7 milyon farklı renk alabilir. Bunun açıklaması şudur: Aşağıda 32bit uzunluğunda bir renk kodu (gerçek renk) olduğu varsayılsın.
İlgili 33 soru bulundu
Renk teorisi, hangi renklerin birlikte iyi göründüğünü belirlemek için kullanılan sanat ve bilimin pratik bir kombinasyonudur. Renk çarkı, 1666'da renk spektrumunu bir daireye eşleyen Isaac Newton tarafından icat edildi.
Herhangi bir gökkuşağında da göreceğiniz üzere, siyah renk görünür spektrumunda değildir. Diğer tüm renkler, siyah dışındaki ışık yansımalarıdır. Siyah, ışığın yokluğudur. Beyazın ve diğer tonların aksine, saf siyah doğada hiçbir ışık olmadan bulunabilir.
●
Mor rengin anlamı zenginlik ve asalet ile ilişkilendirilir. Bunun nedeni, antik çağlarda mor rengin bulunması en zor renk tonu olması ve sadece kraliyet mensuplarının ve zenginlerin kullanması olarak tarif edilir.
Beyaz veya ak, görülebilir dalga boylarındaki tüm renkleri kapsayan renk. Ak ışık, kızıl, yeşil ve mavi ışıkların karıştırılması ile oluşturulabilir. Eskiden, akın ışığın doğal rengi olduğu kabul edilirdi ancak Newton, tam tersine beyazın tüm renklerin birleşimi olduğunu kanıtladı.
Henüz keşfedilmemiş bir renk olması söz konusu değil. Renk dediğimiz şey, görünür bölgede yer alan elektromanyetik dalgaların gözümüz tarafından algılanıp yorumlanması sonucu ortaya çıkıyor.
Avustralya, Japonya ve ABD'den araştırmacılar, Afrika'da bulunan Sahra Çölü'nde 1,1 milyar yıllık taşlarda dünyanın en eski rengini keşfetti. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre flamingoların ve pamuk şekerlerin rengi "parlak pembe" dünyanın en eski rengi olarak belirlendi.
"Turkuaz" kelimesi Fransızca "Türk" anlamına gelen Fransızca: turquois kelimesinden gelir, zira günümüzde İran ve Afganistan sınırlarında kalan Büyük Horasan bölgesinden çıkarılan turkuaz minerali Avrupa'ya ilk olarak Türkiye üzerinden getirilmiştir.
Bu renkler: macenta, kırmızı, sarı, yeşil, • siyan mavisi, koyu mavidir. Fizikçi Isaak Newton 1676'da, prizma yardımı ile güneş ışığının kırılmasını sağlamış ve 7 renk grubunu keşfetmiştir. aslında renksizliktir, nötr renklerdir. *Boyaların hepsi karıştırıldığında kahverengi elde edilir.
Evrende bulunan renklerin sayısı, spektrumun tüm farklı dalga boylarına bağlıdır. Göreceğiniz üzere, gökkuşağında 7 farklı renk vardır: kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor. Ancak, spektrum üzerinde bu 7 renk arasında sonsuz sayıda renk tonu ve şiddeti bulunur.
ANA RENK: Bu renklerden Mavi,Kırmızı,Sarı ana renktir. Bu renkler karıştırılarak bulunmaz.Bu üç ana rengi değişik oranlarda birbirine karıştırarak doğadaki bir çok rengi bulabiliriz. ARA RENKLER: Ana renkleri birbirine karıştırarak bulunan renklerdir. Sarı-kırmızı=Turuncu , Sarı-Mavi=yeşil, mavi- kırmızı=mor.
Doğada mavi rengin, diğer renklere nazaran daha az olduğunu fark etmişsinizdir. mavi, doğada nadir bulunan bir renk. sebebi ise ışığın maddeyle etkileşiminden ve canlı organizmaların evrimleşme biçiminden kaynaklanır.
Siyah bir renk değildir, ışık yansıtılamadığında bizim anlayışımızla siyah görünür fakat pratikte renk olarak kabul edilip bahsedilebilir. Örneğin, siyah bir cisim üzerine gelen beyaz ışıkta bulunan tüm dalga boylarını soğurur. Yani hiçbir ışık yansıtmaz bu yüzden gördüğümüz hiçliktir. Yani temelde bir renk değildir.
Renkler pigmentlerin yansıttığı ışığın dalga boylarına bağlı olarak oluşurlar. Pratikte renk olarak kabul edilir. Renkler pigmentlerin yansıttığı ışığın dalga boylarına bağlı olarak oluşurlar. Ortamda hiç ışık bulunmadığında hiçbir ışık yansıtılamadığı için her şey siyah görünür, başka bir deyişle hiçbir şey görünmez.
Gri ya da boz, kara ve ak renklerin değişik oranlarda karıştırılması ile oluşan bir renktir.
Smith ve Made Thought tarafından yapılan araştırmalar sonucu bulunan dünyanın en sevilen rengi "Marrs Yeşili" son birkaç yıldır hayatımızda. "Mars Yeşili"ne nazaran, GFK şirketi tarafından yapılan çalışmalar sonucu bulunan "Pantone 448C" ise dünyanın en çirkin rengi olarak kabul edildi.
Sakinleştirici Renkler
Yeşil ve mavi gibi soğuk renkler kişide sakinleştirici bir etki yaratabilir. Bilhassa lila, nane ve bebek mavisi gibi renkler daha çok rahatlatıcıdır. Bej, beyaz ve gri gibi nötr grubundaki renkler de sakinleştiricidir.
Ana renkler dediğimiz kırmızı, sarı, mavi kendi aralarında eşit ölçülerde karıştırıldığında, yardımcı renkler olan turuncu, yeşil, moru meydana getirdiğini gördük.
Bunu da beyaz ışığın bir cam prizmadan geçtiğinde farklı kırılımlarıyla oluşan renkleri gözlemleyip gördüğü 7 rengi dünyanın ilk ROY G BIV (red-kırmızı, orange-turuncu, yellow-sarı, green-yeşil, blue-mavi, indigo-çivit rengi, violet-menekşe rengi) çarkında betimleyerek yapmış.
Zıt renkler ise, mor ve sarı gibi bir renk tekerleğinde birbirinin karşısında bulunan herhangi iki renk olarak tanımlanabilir. En çok kullanılan zıt renkler ise, siyah ve beyazdır. Bu teknik daha çok bir aksan oluşturmak için kullanılır. Çünkü zıt renkler renkleri birbirleri ile çok çelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri